REVIEW ASUS ROG Swift PG259QNR, gaming la 360 de Hz

Scris de | 6 aprilie, 2021
REVIEW ASUS ROG Swift PG259QNR, gaming la 360 de Hz

ASUS ROG Swift PG259QNR este unul dintre cele mai impresionante monitoare din gama celor de la ASUS, iar rata de refresh a panoului, de 360 Hz, fac din acesta unul dintre cele mai bune de pe întreaga piață a display-urilor de gaming. Monitorul de la ASUS livrează fără probleme performanța promisă în titlurile e-sports, precum Counter-Strike: Global Offensive, PUBG sau Fortnite, iar viteza de reacție este îmbunătățită.

Trebuie să mărturisesc, acesta a fost primul meu contact cu un monitor de gaming cu o rată de refresh de 360 de Hz, iar impresia pe care mi-a lăsat-o este una care nu se va uita prea ușor. Trebuie specificat de la început că vorbim aici despre un panou IPS care vine din fabrică la o rezoluție Full-HD 1080p, însă acest fapt contează mai puțin, având în vedere că produsul în cauză este destinat gamerilor profesioniști.

Design

La prima vedere, ASUS ROG Swift PG259QNR pare destul de mic, din cauza dimensiunilor sale ceva mai reduse, acesta având o diagonală de 24,5 inci. Însă, repet, nu trebuie judecat după rezoluție sau mărime, care pot părea mai reduse. Acesta este un monitor care își propune să ajute utilizatorul să aibă cel mai bun timp de răspuns atunci când joacă competitiv și să îi ofere acestuia un avantaj palpabil în fața adversarilor.

La exterior, monitorul arată exact așa cum ar trebui să arate un device destinat gaming-ului, cu lumini RGB pe spate și un stand de birou destul de interesant, care îți va permite atât economisirea de spațiu dar și un management al firelor mai bun, pentru ca să nu te încurce atunci când sunt aruncate pe birou. O altă supriză plăcută este includerea în pachet a unui suport suplimentar care poate fi montat pe marginea biroului, pentru a economsi și mai mult spațiu în setup-ul tău.

Specificații

ASUS ROG Swift PG259QNR este un monitor care vine echipat și cu procesor Nvidia G-Sync care se adaugă timpului de răspuns rapid, de 1ms, asigurat de tehnologia ASUS Fast IPS. Compatibilitatea G-Sync va oferi celor care folosesc plăci video dezvoltate de Nvidia o experiență îmbunătățită, împiedicând apariția fenomenului de tearing atunci când ești implicat în meci.

Să vorbim aici și despre capacitatea de refresh rate de 360 de Hz, care poate fi obținută prin intermediul unei conexiuni cu cablu Display Port. Diferența față de monitorul meu de zi cu zi, de 144 Hz (specificație onorabilă), este mai mult decât dublă. În titlurile e-sports foarte cursive și a căror acțiune se desfășoară rapid, precum CS:GO, asta poate însemna diferența dintre a câștiga sau a pierde. Pentru un jucător mediocru, așa cum îndrăznesc să mă cataloghez, performanța se simte, aceasta ajutându-mă să ies învingător din niște situații de 1v1 din care care probabil aș fi ieșit destul de șifonat în mod normal.

Diferența dintre un monitor de gaming destinat pasionaților și unul destinat profesioniștilor se realizează exact prin tweak-ul specificațiilor. Un monitor cu o diagonală mai mică înseamnă că poți sintetiza mai ușor informația de pe ecran, aria vizuală fiind mai redusă, fapt ce îți poate permite ulterior să ai o viteză de reacție mai bună. Iar astea contează atunci când vorbim de shootere. Pe de altă parte, un display cu o diagonală ceva mai mare te poate ajuta în titluri de racing, sports sau strategie.

Un alt subiect de atins aici este tehnologia Nvidia Ultra Low Motion Blur, care are scopul de a reduce efectul de blur de mișcare prin intermediul folosirii luminii de fundal. Folosirea ULMB va adăuga un plus de cursivitate experienței de gameplay, fără să fie nevoie de alte artificii din setările jocului. În plus, ASUS ROG Swift PG259QNR beneficiază și de HDR.

Conectivitate

În ceea ce privește porturile disponibile pe laterala monitorului, acesta dispune de un jack de căști de 3,5 milimetri, o intrare HDMI 2.0, una DisplayPort 1.4, dar și de un USB 3.0. Chiar dacă nu putem vorbi despre o diversitate prea mare, aceste porturi sunt suficiente pentru scopul display-ului. Ele sunt completate pe partea dreaptă de un buton de tip joystick, cu ajutorul căruia poți naviga prin meniul interfeței de utilizare.

Tot aici trebuie să specificăm că monitorul poate fi folosit și cu PlayStation 5 și va oferi consolei o capacitate care nu poate fi atinsă pe televizorul din sufragerie. Odată conectat, device-ul produs de Sony va putea rula jocurile la 120 de Hz pe display, lucru unic pe piața consolelor în acest moment.

În plus, monitorul ASUS ROG Swift PG259QNR dispune și de conectivitate suplimentară pentru funcția de iluminare RGB, fiind posibilă conectarea acestuia la restul perifericelor ASUS ROG din dotare pentru a te putea bucura de același joc de culori, sincronizat pe mai multe dispozitive.

Concluzia connect

ASUS ROG Swift PG259QNR este un monitor de gaming excelent, destinat celor care caută cu adevărat o performanță de top în cele mai populare titluri e-sports, referindu-mă aici în mod special la shootere. Rata de refresh extrem de mare, de 360 de Hz plasează acest monitor în fotoliul de lider de piață din acest punct de vedere.

În plus, integrarea cu Nvidia G-Sync, aduce în mod clar un plus în ceea ce privește experiența vizuală, iar dimensiunea redusă a diagonalei îți permite să fii mai concentrat pe detaliile care contează atunci când joci la nivel competitiv sau chiar profesionist. Desigur, trebuie menționat și prețul lui ASUS ROG Swift PG259QNR, care nu este deloc unul mic (aproximativ 5000 de lei). Cu toate acestea, dacă ai nevoie de un display care să îți ofere un avantaj în plus la e-sports, acest device reprezintă o alegere optimă.

9Nota connect

Etichete: , , , ,