REVIEW Realme 8 Pro – Midrange-ul cu cameră de 108MP

REVIEW Realme 8 Pro – Midrange-ul cu cameră de 108MP

Scris de | 8 aprilie, 2021

Lansat deja de ceva timp la nivel global, realme 8 Pro își face debutul și pe piața din România – cum altfel dacă nu pe 8 aprilie? Compania chineză care a ajuns anul trecut în țara noastră continuă trendul producătorilor de telefoane de a aglomera sectorul midrange cu seria realme 8, formată din două device-uri, realme 8 Pro și realme 8. Ambele au ajuns în redacția connect, și vor avea parte de un review, însă astăzi ne concentrăm pe flagship-ul seriei, pe cel către care își vor îndrepta privirele majoritatea celor interesați de realme: varianta Pro.

Realme 8 Pro a stat o săptămână în posesia mea, timp în care m-am jucat pe el, m-am uitat la videoclipuri pe YouTube și seriale pe Netflix și i-am trecut camera prin câteva teste. A venit și timpul să examinez ce a ieșit în evidență și mi-a atras atenția în urma utilizării sale.

Experiența de unboxing e relativ simplă, asemănătoare cu cea de pe realme 7 Pro. Asta înseamnă că primești, pe lângă telefon, și o husă din silicon transparentă, pe care eu personal nu am utilizat-o deloc, pentru că nu îmi place, precum și încărcătorul SuperDart Charge care poate oferi încărcare pe 65W (și cablul aferent).

Dr. Strangelove sau cum am învățat să nu mai urăsc un element de design

Realme 8 Pro spate.

Primul contact cu design-ul lui realme 8 Pro era un moment pe care deopotrivă îl așteptam și de care mă temeam. Asta pentru că, la lansarea globală a dispozitivului, am observat acea sintagmă specifică celor de la realme înscrisă pe aproape o treime din telefon (era și greu să nu o observi). Mi s-a părut tacky, cumva de prost gust să aplici un slogan uriaș pe spatele unui telefon, chiar dacă marea majoritate a celor care îl vor achiziționa îl vor acoperi cu o husă.

Ei bine, primul contact cu spatele lui realme 8 Pro m-a „îmbunat” neașteptat de mult. În primul rând, este de notat faptul că avem aici un spate mat, deși are o tentă glossy și își schimbă ușor nuanța în lumină. Nu știu dacă e cazul și pentru celelalte variante de culoare, dar acest Infinite Black care a ajuns la mine mi se pare superb și neașteptat de elegant pentru un midrange.

Să trecem însă la elefantul de pe spate, sau mai bine zis elefanții: DARE TO LEAP. Trei cuvinte, înscrise mare de tot pe laterala dreaptă a spatelui, de jos în sus. Le detest în continuare la fel de mult ca atunci când am văzut primele imagini cu telefonul? Well..nu chiar. Nu mă înțelegeți greșit, în continuare cred că să scrii un slogan uriaș sau un nume de companie cu font de 20 pe spatele unui telefon mobil e o alegere neinspirată, dar aici, pe varianta aceasta de culoare pe care am testat-o eu, realme a reușit să îl facă să se piardă puțin în decor, să nu iasă în evidență atât de tare pe cât ar face-o dacă să zicem că spatele telefonului ar fi alb. Tot nu sunt 100% sigur că îmi place acest design, dar un lucru e cert: it grew on me.

Câteva cuvinte și despre ansamblul de cameră: este format din patru senzori, dar doi dintre ei sunt neglijabili, ocupându-se de Macro și de fotografiile alb-negru, și adună foarte mult praf, așa cum se poate vedea și în fotografii. Ce îmi place însă este camera bump-ul redus, care ajută ca realme 8 Pro, care este deja un telefon destul de subțire și ușor – 8,1mm și 176g – să se simtă și mai subțire, mai ales când îl compari cu concurenți din segmentul său de preț. 

În ceea ce privește porturile și lateralele nu sunt foarte multe de spus: pe dreapta găsești butoanele de volum și pe cel de power, iar jos portul de încărcare pe USB-C și un jack de căști de 3,5mm – binevenit pentru cei care încă mai folosesc căști pe fir. Întreg șasiul este din plastic, un lucru la care ar trebui să te aștepți când examinezi un telefon din categoria midrange. 

Display

Realme 8 Pro display.

Realme 8 Pro are un display de 6,4 inci, Super AMOLED, cu rezoluție FHD+ (1080p) și o luminozitate de 1000 de niți. Dacă ești perspicace, vei observa că lipsește ceva esențial de aici: rata de refresh. Asta pentru că realme 8 Pro are doar 60Hz rată de refresh, lucru pe care încearcă să îl compenseze cu un touch sampling rate de 180Hz, care îl face să se simtă destul de rapid, la bătaie cu alte telefoane cu 90Hz (sau chiar 120Hz) rată de refresh, care au început să apară în zona midrange. Da, se observă în continuare diferența dintre ecranul mult mai rapid al altor dispozitive cu o rată de refresh mai ridicată și realme 8 Pro, dar nu este nici pe departe atât de pronunțată pe cât aș fi crezut inițial.

Iar ecranul Super AMOLED este foarte bun, are o reprezentare a culorilor excelentă și nici luminozitatea nu dezamăgește – 1000 de niți este peak brightness-ul lui realme 8 Pro. Am văzut pe acest ecran primul episod din Irregulars (Netflix), și scena de început, un dream sequence cu mult negru și întuneric, se vede foarte bine, clar, fără să îmi atragă atenția asupra vreunei probleme. 

Performanță powered by Snapdragon 720G

Realme 8 Pro camera bump.

La capitolul performanță, realme 8 Pro punctează cu două configurații diferite: 6GB de RAM + 128GB de stocare și 8GB de RAM + 128GB de stocare. La mine a ajuns cea de-a doua, și nu pot spune că m-a nemulțumit, deoarece face pereche cu un procesor Snapdragon 720G pe 8nm și cu opt nuclee, tactat până la 2.3GHz, de la Qualcomm, care se comportă excelent în mai toate aplicațiile. M-am jucat foarte mult Contest of Champions de la Marvel și telefonul a rezistat eroic. La fel și în deja foarte-utilizatul-pentru-teste Asphalt sau în Injustice 2. Pentru cei care sunt interesați de testele sintetice, menționez și că în Geekbench realme 8 Pro a scos 566 de puncte (single-core), respectiv 1712 puncte (multi-core). Nu am avut parte de bug-uri sau erori, ceea ce e un alt plus important.

Stocarea ar fi putut fi mai mare, însă ai posibilitatea oricum să adaugi un card microSD – pe lângă un alt SIM, la acest capitol realme 8 Pro fiind extrem de bine pregătit.

La fel ca în cazul generației anterioare, realme 8 Pro vine cu o autonomie remarcabilă – baterie de 4500mAh, combinată cu încărcarea SuperDart pe 50W oferă o încărcare completă în 47 de minute și o încărcare de la 0 la 50% în numai 17 minute. Încărcarea rapidă adusă pe telefoanele midrange este una dintre cele mai bune inițiative din ultimii ani și mă bucur că din ce în ce mai mulți producători iau decizia implementării sale.

Opțiuni extinse de personalizare

Interfața de utilizare este realme UI 2.0 (cu Android 11 la bază), care îmi place foarte mult datorită ușurinței cu care o poți personaliza și a faptului că producătorul nu o încarcă cu o mulțime de aplicații inutile. Realme este singura compania care îți oferă un meniu denumit foarte simplu „Personalizations” în setări, de unde poți schimba stilul iconițelor, wallpaper-ul, schema de culori utilizate sau chiar și animația pe care o arată senzorul de amprentă după ce îl folosești. Bineînțeles, nu este nimic ce nu poți găsi pe alte dispozitive, dar simpla lor integrare atât de vizibilă în meniul de setări este binevenită.

Sunetul este bun, deși vine doar din difuzorul de jos, nefiind stereo. E destul de puternic și nu „sparge” la volum mare, ceea ce e remarcabil pentru un midrange.

Cameră de 108MP

Am lăsat la final camera, pentru că, la fel ca la realme 7 Pro, mi se pare din nou că e un fel de „unsung hero” al acestui dispozitiv. Ansamblul de pe spate este alcătuit dintr-un senzor de 108MP, cu f/1.88, un ultrawide de 8MP cu f/2.25, un macro de 2MP cu f/2.4 și acel senzor pentru fotografii alb-negru, cu f/2.4. Pe față există un selfie integrat în ecran în stilul punch-hole, de 16MP cu f/2.45.

Camera de 108MP este excelentă în ceea ce privește detaliile și claritatea, lucru care este de așteptat, până la urmă. Culorile sunt și ele destul de bine reprezentate, poate doar foarte puțin mai șterse decât în realitate, dar nu remarc niciun lucru cu adevărat deranjant la aspectul fotografiilor cu principala. Are mici probleme în trecerile dintr-o zonă întunecată într-una luminată, așa cum se vede în fotografia lui Yang de mai jos, dar observă bine detaliile fine și face un bokeh satisfăcător în modul portret.

Fotografie realizată cu realme 8 Pro.
Mod portret.

Ultrawide-ul și macro-ul nu mă impresionează foarte tare: prima deformează foarte tare și întunecă peste măsură culorile, iar cea de-a doua are des probleme de focalizare și mi se pare că trebuie să aștept mult prea mult pentru a folosi funcția de macro. Mai bine ajungi să folosești zoom-ul care, deși e digital, reține o mulțime de detalii și este foarte bun la 3x sau chiar 5x.

Fotografie realizată cu realme 8 Pro.
Ultrawide.

În schimb, țin să atrag atenția asupra unui aspect pe care realme îl face al naibii de bine: filtrele. Mă refer mai ales la filtrele de noapte, care pot însă fi folosite ziua fără nicio problemă pentru a realiza fotografii spectaculoase. Două dintre ele, Cyberpunk și Flamingo (mai ales Flamingo) reușesc să coloreze într-o manieră superbă peisajul și îți permit să scoți rezultate ca cele de mai jos.

Fotografie realizată cu realme 8 Pro.
Principală, filtru Flamingo.
Principală, filtru Flamingo.

Pe video, realme 8 Pro se descurcă admirabil: poate filma până la 4K la 30fps, fără stabilizare optică, însă există un mod Ultra Steady care se ocupă de acest aspect foarte bine. Sunetul pe care îl trage nu e tocmai strălucit, dar este acceptabil. Remarc aici și adăugarea unei funcții de Dual-View Video, care îți permite să filmezi cu camera de selfie și cu principala în același timp.

Mai există o funcție foarte interesantă, însă pe care nu am putut-o testa din pur ghinion: Starry Mode. În trei seri diferite am încercat să ies și să fotografiez cerul, însă de fiecare dată am avut parte de nori și nu am putut să încerc nici să fotografiez stelele, nici să încerc realizarea unui time-lapse cu acestea. Este însă în continuare un lucru pe care vreau să îl fac, și care va avea parte cel mai probabil de un articol separat pe site-ul nostru.

Prețul și oferta de precomandă

Realme 8 Pro este disponibil de astăzi la precomandă pentru prețul de 1349,99 de lei, venind alături de un ceas Realme Watch 1. Prețul va crește cu 50 de lei mâine (1399,99 lei), iar precomanda durează până pe 12 aprilie. De menționat și că telefonul vine însoțit de ceas doar în perioada de precomandă. 

Concluzia connect

Realme 8 Pro este un dispozitiv care continuă să dezvolte bazele puse de predecesorul său, 7 Pro, venind și cu niște îmbunătățiri semnificative. Este un smartphone excelent din punct de vedere al raportului calitate-preț, cu câteva plusuri considerabile, precum o cameră care nu dezamăgește, un ecran AMOLED foarte atractiv și o interfață simplă și extrem de ușor de utilizat.

Etichete: , , , , , , , ,