REVIEW Realme 8, un mid-range onest

REVIEW Realme 8, un mid-range onest

Scris de | 14 aprilie, 2021

Realme este unul dintre cele mai noi nume care au intrat pe piața din România, odată cu finalul anului trecut, și totodată unul dintre cele mai interesante din care putem alege atunci când vrem să achiziționăm un telefon care face parte din segmentul mid-range. Pe lângă Realme 8 Pro, al cărui review îl poți citi aici, pe masa de test a redacției a poposit și Realme 8, fratele său mai mic.

Realme 8 este un mid-ranger pur-sânge, fiind disponibil pentru cumpărare la prețul de doar 999 de lei, pentru configurația de 4GB RAM + 64GB spațiu de stocare, care vine la pachet și cu o pereche de căști Realme Buds Q.

Astfel, terminalul accesează poate cel mai popular segment de preț din România, și trebuie comparat ca atare cu cele mai vândute telefoane care se comercializează la un preț similar. Realme 8 reprezintă exact noțiunea de best-buy atunci când vorbim de smartphone-uri care se vând cu mai puțin de 1000 de lei.

Design care sare în ochi

La acest capitol, Realme 8 iese clar în evidență față de alte telefoane, mai ales prin perspectiva faptului că producătorul a ales să își ștanțeze logoul pe spatele terminalului, exact cum a procedat și în cazul lui Realme 8 Pro. Am încercat să îmi formez o opinie cât mai obiectivă despre acest aspect și nu am reușit să ajung la o concluzie clară. Mixed feelings, cum ar spune englezii.

Deși mi se pare o idee interesantă, nu pot să spun că îmi place neapărat, la fel cum pot să spun că nu mi se pare nici deranjantă. Pur și simplu e acolo și sare în ochi atunci când arunci prima privire asupra spatelui smartphone-ului.

Deși acesta este realizat din plastic, Realme a ales unul de calitate mai ridicată astfel că este foarte plăcut la atingere și stă foarte bine și în ceea ce privește grip-ul. Culoarea cu care a venit telefonul pe care l-am testat se numește Cyber Silver și pot spune că, deși arată bine, este un adevărat magnet de amprente prin pricina aspectului său glossy.

Display Super AMOLED

Chiar dacă nu vorbim aici despre un panou cu rată de refresh ceva mai mare, așa cum începem să vedem la terminalele care fac parte din acest segment, însă care sunt puțin mai scumpe, display-ul lui Realme 8 este unul configurat din fabrică foarte bine, care nu îți dă vreun moment senzația că nu își face treaba așa cum trebuie.

În gaming, acolo unde un ecran potent este poate cel mai important, Realme 8 nu scârțâie deloc, fiind calibrat bine pentru jocuri precum PUBG sau Fortnite.

Display-ul lui Realme 8 are o dimensiune de 6,4 inci și se clasează astfel în zona terminalelor cu ecran mai mare, un trend pe care îl vedem foarte pregnant pe segmentul mid-range în ultimii ani. Deși se renunță la rate mai mari de refresh, se optează pentru diagonale ceva mai ofertante.

Aici pare că vorbim de o sabie cu două tăișuri însă aceasta este, de fapt, un lucru bun. Având în vedere că pe un astfel de telefon cel mai des se consumă conținut multimedia, o diagonală mai mare este un aspect favorabil.

Camera foto quad, cu senzor wide de 64MP

La capitolul cameră foto, Realme 8 propune un ansamblu quad de senzori, alcătuit dintr-un wide de 64MP cu f/1.8, un ultrawide de 8MP cu f/2.3, un macro de 2MP cu f/2.4 și un senzor de adâncime de 2MP cu f/2.4. Pe hârtie, camera stă foarte bine, așa cum am aflat și ulterior la testul practic. Vorbim aici de una dintre cele mai bune camere de pe segmentul său de preț, una cu care cei de la Realme se mândresc și pe care o scot la înaintare în mai toate campaniile de PR sau marketing.

Ansamblul quad performează foarte bine în condiții potrivite de luminozitate, deși pozele par că au culori ceva mai șterse atunci când intrăm în preview-ul de pe ecranul telefonului. Acest lucru nu este valabil și atunci când le analizăm pe display-ul PC-ului sau al laptopului, acolo unde vedem că totul stă bine și în parametri.

Pe lângă modurile clasice de fotografie, precum cel standard, modul noapte sau cel portret, Realme a integrat în software și posibilitatea de comutare pe modul 64MP al camerei, unul care va folosi în principal senzorul macro de pe spate. Pozele ies mai mult decât decent, terminalul descurcându-se bine și în condiții mai slabe de luminozitate.

Desigur, nimic spectaculos sau impresionant, dar își face treaba. Un alt lucru pozitiv care trebuie menționat este decupajul foarte bun atunci când utilizăm camera foto în modul portret, unul făcut de un AI care ajută postprocesarea fotografiei. Pe scurt, ansamblul foto de pe Realme 8 dă rezultate mai bune decât par la prima vedere și se clasează cu siguranță în top, mai ales pe acest segment de preț.

Realme UI 2.0

Interfața de utilizare a lui Realme 8 este una curată, una dintre cele mai reușite de pe terminalele produse in China, ale variilor producători. Aș îndrăzni să spun aici că Realme UI 2.0 este poate a doua cea mai bună interfață după Oxygen OS, cea pe care o regăsim pe telefoanele OnePlus. Împreună cu bazele puse pe Android 11, experiența este una peste medie.

Bloatware-ul este puțin, cursivitatea este la ea acasă, iar aceste lucruri sunt posibile și datorită componentelor pe care le regăsim în interiorul smartphone-ului.

Realme 8 este pus în funcțiune de un procesor octa-core de la MediaTek, în speță Helio G95, CPU ce este dezvoltat pe un proces de fabricare de 12 nm. Deși poate nu este cel mai performant „creier”, acesta se ridică la standardele actuale și oferă o performanță despre care nu am absolut nimic rău de zis.

În ceea ce privește memoria RAM și spațiul de stocare, Realme 8 vine disponbil în trei configurații: 64GB ROM + 4GB RAM, 128GB ROM + 6GB RAM și 128GB ROM + 8GB RAM. Asta înseamnă că varianta sa de top este una extrem de competitivă prin comparație cu celelalte telefoane care vin la un preț similar.

Bateria de pe Realme 8 este și ea una foarte ok, de 5000 mAh, care asigură o durată lungă de utilizare, fiind unul dintre cele mai importante lucruri pe care cumpărătorii de mid-range le caută. Telefonul dispune și de funcție de fast-charging pe 30W, iar încărcarea 0-100% durează undeva pe la o oră și zece minute, după cum am testat noi.

Concluzia connect

Realme 8 este unul dintre cele mai interesante telefoane din gama sa de preț, unul ce prezintă o cameră foto mai mult decât decentă, un ecran cu o diagonală ofertantă, precum și o capacitate foarte mare a bateriei, fără să existe consumatori însemnați sub capotă. Două zile de utilizare pot fi obținute fără probleme, chiar și atunci când alegi să urmărești Netflix sau YouTube în timp ce mergi cu metroul, de exemplu.

Prin prisma faptului că vine la un preț foarte bun, Realme 8 se poziționează foarte bine pe cel mai competitiv segment de smartphone-uri din România, și se poate lăuda cu cifre foarte bune în ceea ce privește specificațiile tehnice. Telefonul continuă tradiția companiei, de a oferi variante de top la prețuri mai mult decât acceptabile, așa cum am văzut și pe celălalt telefon al producătorului pe care am avut ocazia s-l testez, Realme 7 Pro.

Plusuri

  • Display cu diagonală mare
  • Camera Foto mai mult decât decentă pentru acest segment de preț
  • Bateria de capacitate mare
  • Interfața de utilizare Realme UI 2.0

Minusuri

  • Design ciudat pe spatele telefonului
  • Finisajul glossy care este magnet de amprente

Etichete: , ,