Roverul NASA Perseverance de pe Marte tocmai a transformat CO2 în aer respirabil

Scris de | 22 aprilie, 2021
Roverul NASA Perseverance de pe Marte tocmai a transformat CO2 în aer respirabil
Foto @JPL-Caltech

NASA Perseverance este cea mai importantă misiune de până acum care are ca scop explorarea Planetei Roșii.

Roverul a bifat o serie de premiere odată ce a ajuns pe planeta vecină, printre care se numără un sistem nou de asolizare, un elicopter (Ingenuity) de mărimea unei drone foto de dimensiuni mai mici, dar și un dispozitiv nou de la care oamenii de ștință așteaptă să producă oxigen respirabil.

Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, MOXIE pe scurt, reprezintă speranțele NASA pentru încercările viitoare de colonizare a spațiului. În mod evident, trebuie să existe un început pentru asta, iar MOXIE arată unei lumi întregi că tehnologia gândită de cercetătorii Agenției Spațiale Americane funcționează și are o aplicabilitate în lumea reală.

Chiar dacă MOXIE a produs o cantitate relativ mică de oxigen, aproximativ 5 grame și jumătate, aceasta ar fi suficientă să țină în viață un astronaut timp de 10 minute. „Acesta este un prim pas critic pentru transformarea Dioxidului de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat în cadrul NASA Space Technology Mission Directorate.

Din cauza faptului că este foarte greu de transportat oxigen într-o cantitate care să permită supraviețuirea îndelungată a unui echipaj uman pe Marte, tehnologia din spatele MOXIE este foarte importantă, pentru că producerea aerului pe Planeta Roșie va face diferența între succes și eșec în ceea ce privește colonizarea acesteia.

Desigur, dimensiunile lui MOXIE sunt reduse (de mărimea unei baterii de mașină), însă NASA vrea să scaleze în viitor acest proiect astfel încât o misiune de lungă durată, sau chiar o colonie să poată fi sustenabile din acest punct de vedere.

Etichete: , , , ,

Sursa: NASA's Perseverance rover just turned CO2 into oxygen. The technology could help future astronauts breathe on Mars.