REVIEW Synology DS420+ : Un NAS pentru acasă

Scris de | 23 iunie, 2021
REVIEW Synology DS420+ : Un NAS pentru acasă

Synology este una dintre cele mai cunoscute companii din industria NAS-urilor, acele device-uri cu un nume pe care mulți îl consideră amuzant, dar de care stocarea datelor depinde atât de mult. Noi am primit în teste de la Synology un DiskStation 420+ (sau DS420+), un NAS midrange, potrivit pentru un spațiu de birou mic sau pentru acasă.

Înainte de toate, ar trebui să clarific foarte pe scurt ce este acela un NAS, sau Network-attached storage. Practic, este vorba de un sistem de stocare a datelor, înăuntrul căruia au loc mai multe HDD-uri sau SSD-uri. Funcționează aproape ca un desktop de sine stătător, având propriul sistem de operare și propria interfață, alimentate de un procesor.

DS420+ vine cu două cabluri de Ethernet, pentru conectarea la rețea și la un PC, precum și cablul de alimentare. Unitatea principală este simplă, de culoare neagră, nu foarte grea (2,18 kilograme) și adăpostește patru bay-uri diferite, unde se pot stoca SSD-uri sau HDD-uri, dar și două slot-uri pentru SSD-uri de tip M.2 PCIe (NVMe). Înăuntru noi am găsit două HDD-uri oferite de Western Digital, fiecare de câte 4TB, însă bineînțeles acestea se pot cumpăra doar separat. De asemenea, se afla și un SSD de la Kingston (KC2500), de 500GB.

Pe laterale se observă logo-ul Synology, cu câteva fante de aerisire trasate înăuntrul său, în spate găsim cele două ventilatoare și două porturi LAN, un USB-A și portul pentru alimentare. Se poate observa și un Kensington Lock în partea dreaptă. Pe față găsim accesul către cele patru bay-uri, butonul de power și încă un port USB-A, alături de LED-urile de stare. Interesantă este însă plasarea zonelor pentru SSD-urile pe M.2 NVMe, care este aflată dedesubtul NAS-ului.

Instalarea este extrem de simplă: doar conectezi NAS-ul la o sursă de internet și la PC, după ce ai adăugat cel puțin un HDD sau SSD, și apeși pe butonul de Power. Wizard-ul de instalare va porni automat, iar dacă nu se întâmplă asta, va trebui să cauți prin browser NAS-ul, direct pe find.synology.com.

Dacă nu ai deja un cont Synology, va trebui să îți creezi unul, și să instalezi DSM (DiskStation Manager) pe hard-urile sau SSD-urile dinăuntrul lui DS420+. Odată încheiat acest proces, vei da nas în nas cu interfața de utilizare DSM OS, care îți și recomandă să folosești anumite aplicații, precum Moments, Video Station, Hyper Backup, Media Server sau Synology Drive Server. Majoritatea dintre acestea au rolul de a te ajuta în stocarea de fișiere video/audio/foto și în organizarea lor mai clară. Poți avea și propriul tău VPN server, care transformă NAS-ul într-un server VPN, sau Mail Server. De asemenea, poți rula și mașini virtuale pe DS420+.

După ce ai selectat programele pe care ți le dorești, vei vedea și panoul de control, care e simplu și prin care poți naviga cu ușurință. Toate setările sunt grupate în diferite zone, precum Security, unde vei găsi informații despre cât de sigure sunt datele tale și cum sunt acestea protejate, Theme, unde poți schimba aspecte estetice ale meniului de control și nu numai, sau Shared Folder, locul în care poți împărtăți cu colegii de birou toate fișierele de care aveți nevoie cu toții.

Foarte util este și faptul că mai toate aplicațiile pe care le poți instala pe DS420+ au propria lor aplicație în Play Store sau AppStore, astfel că vei putea să le controlezi și de la distanță, în cazul în care ai nevoie.

În ceea ce privește specificațiile, avem un procesor Intel Celeron J4205 cu patru nuclee și tactat la 2.9GHz, cu 2GB de memorie RAM DDR4, care poate fi upgradată până la 6GB. Lucrul acesta este destul de important, ținând cont că majoritatea NAS-urilor vin cu 1GB de memorie RAM sau fără opțiuni majore de upgrade. De asemenea, DS420+ poate susține până la 64TB de memorie (în funcție de configurația în RAID), o cantitate suficientă pentru majoritatea utilizatorilor simpli sau a celor care operează într-un birou mic.

Răcirea se face destul de simplu, prin cele două ventilatoare de 92mm, astfel că nu ar trebui să ai motive pentru a te plânge de eventuala încingere a NAS-ului.

În fine, câteva cuvinte și despre tehnologiile care se află la interiorul lui DS420+. Avem întâi SSD Cache, o tehnologie proprietară a Synology, prin care poți îmbunătăți performanța NAS-ului, și care poate fi configurată din Storage Manager. De asemenea, există un mecanism de tip „failover”, care face ca, atunci când o rețea nu se poate conecta la internet, NAS-ul să mute automat conexiunea sa pe o altă rețea (atât timp cât există această posibilitate, bineînțeles). În fine, Link Aggregation se ocupă cu stabilirea unei viteze bune de internet printr-o agregare, așa cum sugerează și numele a doi provideri diferiți, pentru obținerea unor rezultate superioare. La asta ajută și conexiunea Gigabit de pe cele două porturi de Ethernet.

Ca minus principal, s-ar remarca faptul că porturile sunt destul de limitate – ai doar cele două porturi USB-A 3.0, astfel că dacă ai avea nevoie de puțin mai mult, te vei găsi într-un impas. Însă, ce-i drept, pentru asta există și variantele superioare ale celor de la Synology, construite pentru utilizatori mai pretențioși.

Concluzia connect

Pentru un preț de aproximativ 2600 de lei, Synology DS420+ nu este un produs ieftin, dar nici nu face parte dintr-o categorie de dispozitive create pentru toată lumea. NAS-urile sunt dispozitive adresate profesioniștilor și pasionaților în general, și cam așa se întâmplă și cu cel din acest review, al cărui public țintă (cei care își doresc un NAS midrange pentru stocarea datelor de acasă sau cei care se află într-un mic birou) va fi mai mult decât mulțumit cu specificațiile și oferta sa. Capacitatea de stocare generoasă, viteza Gigabit și interfața DSM, care este simplă și ușor de utilizat chiar și pentru novici fac din DS420+ un NAS excelent și o soluție competentă.

Plusuri

  • Capacitate de stocare generoasă, de 64GB.
  • Instalarea ușoară și interfața DSM OS, extrem de ușor de utilizat și cu o mulțime de setări.
  • Viteză Gigabit, la care ajută și funcții precum Link Aggregation, pentru a o îmbunătăți.

Minusuri

  • Doar două porturi USB-A 3.0.

Etichete: , , ,