REVIEW Vivo X60 Pro: Telefonul oficial al UEFA EURO2020

REVIEW Vivo X60 Pro: Telefonul oficial al UEFA EURO2020

Astăzi prezentăm vivo X60 Pro, un smartphone mediu spre high end lansat de curând în România, care vine cu o serie de specificații interesante, în special pentru cameră, unde găsim primul parteneriat al produătorului vivo cu Zeiss, dar și stabilizarea bazată pe gimbal.

Scris de | 29 iunie, 2021

Ironia face că România n-a prins grupele Campionatului European de fotbal, dar avem și noi o serie de meciuri care se desfășoară pe plaiuri mioritice. Chiar dacă la fotbal nu excelăm, România a prins harta celor de la vivo, iar prin februarie vă anunțam într-un soi de exclusivitate, că producătorul intră oficial pe piața locală.

Vivo sunt un nume mai puțin cunoscut pe piața locală, dar care la nivel mondial sunt în top. În Asia se află printre fruntași, astfel că o expansiune europeană se zărea în orizont, mai ales dacă punem în context și problemele Huawei vs. SUA, care au lăsat loc în piață și pentru alți producători.  În România, produsele au intrat în magazine începând din aprilie, dar vorbeam atunci doar de câteva modele entry și middle. Acum e momentul să vedem un model ceva mai bine echipat și care a ajuns în redacția noastră chiar înainte de începerea primelor meciuri.

Vedem încă de pe cutie că avem de-a face cu smartphone-ul oficial al campioantului european. Tot în cutie mai găsim și un cablu de încărcare, adaptorul pentru priză, căști, un adaptor la USB type C, dar și o husă realizată din plastic și extrem de binevenită.

Design slim

În ceea ce privește designul, pot să spun că devine tot mai greu să deosebim telefoanele doar prin cum arată, efectiv nu mai știm acum care sunt ieftine sau scumpe doar pe baza aspectului sau a ecranului. Modelele ieftine folosesc acum uneori sticlă pe spate, dar și ecrane bune cu rată de împrospătare mare.

Vivo X60 Pro are un șasiu slim și efectiv asta e primul lucru pe care îl remarci, este foarte subțire, cu numai 7.6 mm grosime. Te păcălește și ecranul care se curbează spre marginile din aluminiu. Spatele este din sticlă, aici vedem și cele trei obiective pentru cameră, cu celebra inscripție Zeiss și care promite o optică cel puțin decentă. Lângă bliț avem inscripția Zeiss Vario-Tessar, care ne arată cu ce optică avem de-a face încă din start.

Nouă ne-a sosit în redacție modelul Shimmer Blue, dar puteți să uitați numele pentru că vorbim despre un spate pe care eu nu prea îl văd albastru. Are o urmă de blue, dar mai degrabă vorbim de un smartphone cu spate multicolor în funcție de cum bate lumina. Amintește de alte modele, pe mine m-a dus cu gândul la Huawei P30 Pro, care a fost primul astfel de model din ce îmi aduc eu aminte.

Ecranul este un AMOLED de 6.56 de inci, cu rată de reîmprospătăre de 120 Hz, touch sampling rate de 240 Hz, rezoluție 1080 pe 2376 pixeli, are suport HDR10+ și sticlă de protecție Gorilla Glass 6. Integrează un senzor de amprentă optic care deblochează rapid telefonul.

Un singur element pare a fi compromis la capitolul display, dar asta numai pe hârtie. În timp ce alți producători au venit cu ecrane cu rezoluție QHD+ pentru modelele lor flagship, Vivo X60 Pro are doar un panou Full HD+. Mare majoritate a oamenilor însă nici nu vor băga de seamă, o densitate mai mare a pixelelilor poate fi observată doar dacă pui telefonul lângă un model cu ecran mai bun.

Așadar, vorbim în linii mari despre un telefon bine construit, solid și bine închegat, care nu îți lasă senzația de ieftin. Butoanele sunt pe dreapta, restul elementelor de construcție la bază: port de încărcare, tray-ul pentru SIM și difuzorul.

Performanță de flagship

La interior avem un procesor Snapdragon 865 5G, 12 GB de memorie RAM și 256 GB spațiu intern de stocare pe UFS 3.1, fără posibilitatea de a adăuga un card microSD. Vorbim despre cel mai puternic procesor de anul trecut, care a echipat smartphone-uri de top precum Samsung Galayx S20 Ultra sau OPPO Find X2 Pro. Greu de răpus. Sau greu de ucis de aplicațiile din Play Store. Ne-am jucat celebrele jocuri Call of Duty, Asphalt 9 sau PUBG și nu dă urme de încetinire. Nici temperaturile nu au crescut simțitor.

Funcționează rapid și în browsing sau atunci când urmărești conținut video pe Youtube sau Netflix, iar atunci când alegi să stai cu el mai mult în față o să vezi cât de bun este de fapt ecranul. Culori vii, luminozitate mare, toate astea contribuie la experiența finală.

Vivo x60 Pro are o baterie de 4.200 de miliamperi. Nu wow, nici bau, dar suficientă pentru o zi de funcționare, ba chiar una și jumătate dacă stai liniștit și nu te joci prea mult sau n-ai avut timp de rețele sociale sau Youtube. Ca să atingi o autonomie mai mare trebuie să limitezi rata de reîmprospătare a ecranului la 60 Hz sau să scazi luminozitatea, dar noi vă recomandăm să activați funcția smart switch care să comute automat între refresh rate în funcție de conținutul care rulează pe ecran. Încărcarea la priză este de 33W, ceea ce înseamnă că ai nevoie de aproximativ o oră ca să ajungi la 100%.

Rulează Android 11 cu o interfață FunTouch OS și din fericire, vivo merge pe o stilizare foarte light, astfel că avem un sistem de operare curat, în general cu amprenta Google și fără bloatware suplimentar din partea producătorului.

Cameră stabilizată de gimbal

Camera este cel mai important element al acestui telefon. În primul rând datorită parteneriatului cu Zeiss recent inaugurat de producătorul chinez, dar apoi și pentru o serie de inovații cu care vivo se laudă, în special pe partea de video și fotografii de noapte. Pentru video, vivo promite stabilizare excelentă în cadrele în mișcare, iar pentru fotografia de noapte acum ai Night Mode și pentru Portrete sau panorame.

Sunt 3 camere pe spate, una wide de 48 de megapixeli, una ultrawide de 13 megapixeli și una tele de 13 megapixeli, în timp ce camera frontală are 32 de megapixeli.  Camera principală nu este una de top, dar imaginile captate pe timpul zilei sunt bune spre foarte bune, atât în ceea ce privește claritatea, cât și contrastul sau luminozitatea. Același lucru este valabil și pentru camera ultrawide, imaginile sunt bune și de efect dacă alegi să fotografiezi clădiri sau peisaje.

În schimb, am observat o mică problemă la trecerea de la o cameră la alta. În mod normal, obiectivele cu unghi larg pot provoca o ușoară distorsiune optică în jurul marginilor, iar producătorii implementează în mod normal funcții de corecție care să reducă acest efect. A integrat asta și vivo pe modelul X60 Pro, dar am observat că efectul de distorsiune este vizibil la trecerea dintre camere pentru aproximativ o milisecundă. Apoi imaginile sunt corectate, dar te sperii puțin când observi cum se onduiește clădirea din fața ta.

Am filmat pe stadion la meciul dintre Ucraina și Macedonia pe Național Arena. Filmările sunt bine stabilizate, iar microvibrațiile obșinuite nu mai există. Dar ca să vedem stabilziarea exact ca în clipul de promovare al celor de la vivo, am luat un alt telefon și un trepied de mână și am filmat prin comparație o alergare și o plimbare cu bicicleta.

Am pus lângă Vivo X60 Pro un telefon OnePlus Nord CE 5G și cel puțin pe partea de filmare, se remarcă sistemul de stabilizare mai bun al celor de la vivo. Una peste alta,  stabilizarea bazată pe gimbal face o treabă excelentă pentru clipurile video în mișcare sau pentru modul de noapte, astfel că vivo a putut să implementeze Night Mode și pentru ceva mai mult decât fotografia clasică.

Poți face acum portrete noaptea sau panorame, iar asta este o treabă excelentă și pe care nu am mai întâlnit-o acum. Imaginile pe timp de noapte sunt foarte bune, focalizează rapid și captează detalii suficiente.

Concluzia connect

Acum că am ajuns la sfârșit, trebuie să menționăm și pretul - 3499 de lei la precomandă, ceea ce este un preț decent pentru ce livrează acest model. Vivo x60 Pro rămâne un smartphone plasat la granița dintre middle și high end, are o serie de funcții pe care le întâlnim în mod uzual la modelele mai scumpe, precum ecranul OLED de 120 Hz, procesorul puternic sau camera cu stabilizare pe bază de gimbal. Camera, acest atuu important al acestui model, este una medie spre foarte bună, iar dacă ești pasionat de filmări reprezintă poate reprezenta o alegere optimă.

Etichete: , , , , ,