REVIEW Sony WF-1000XM4: Cele mai bune căști true wireless

REVIEW Sony WF-1000XM4: Cele mai bune căști true wireless

Scris de | 2 iulie, 2021

La începutul acestei luni, Sony anunța lansarea noilor sale căști true wireless, WF-1000XM4, promițând un noise-cancelling mai bun ca niciodată pe un astfel de gadget și o calitate a sunetului excelentă. De vreo două săptămâni folosesc aceste căști în fiecare zi, în drumuri până la muncă, la evenimente, la stadion și înapoi acasă, și a venit timpul să vedem dacă afirmațiile japonezilor se transpun corect și în experiența mea. 

Dacă ești mai degrabă al formatului video, poți urmări ceea ce am avut de spus despre WF-1000XM4 de la Sony mai jos.

XM3 vs XM4

Anul trecut am avut în teste versiunea anterioară a acestor căști, WF-1000XM3, și dacă spre exemplu pe cea mai nouă versiune de căști over-ear de la Sony, acele WH-1000XM4 lansate anul trecut, diferențele față de predecesor sunt insesizabile, ei bine aici situația e complet diferită. WF-1000XM3 și XM4 sunt radical diferite din punct de vedere al aspectului, încât parcă nici nu sunt făcute de aceeași companie. 

Cele două sunt radical diferite, însă nu mă refer aici doar la dimensiuni, ci și la felul în care a fost concepută carcasa, forma și materialul său. Dacă la versiunea anterioară aveam o zonă mată neagră și una de culoare bronz, pe capac, aici avem o textură tot mată, însă într-o singură nuanță, unica notă de culoare diferită venind de la logo-ul Sony, de pe capac. Asta înseamnă și că noua carcasă nu se va mai zgâria la fel de ușor în partea superioară, cum se întâmpla la vechea versiune.

Să trecem și la elefantul din cameră: dimensiunea. Sony spune că XM4 sunt cu 40% mai mici decât XM3, iar diferența dintre cele două e vizibilă. Noile căști sunt mult mai ușor de cărat, încap în aproape orice buzunar (pentru mine chiar și în cel mic din dreapta de la blugi, unde se punea odinioară ceasul de buzunar) și sunt mult mai ușoare. Un mic rabat aș putea spune că s-a făcut în ceea ce privește aspectul lor – mi se pare că XM3 arată mult mai premium decât noua versiune, al cărei capac poate părea ușor cheap.

Apropo de cheap, Sony a decis să transforme radical pachetul în care vine noua pereche de căști, și a ales să creeze unul care este alcătuit în proporție de 99% din materiale sustenabile și nu conține deloc plastic. E o inițiativă faină, iar cutia este destul de compactă, dar mi-ar fi plăcut să aibă și o modalitate de a se închide la loc după ce o deschizi care să nu implice un scotch. Înăuntru vei găsi, pe lângă garanție, instrucțiuni de setup și alte hârtii, și un cablu de încărcare pe USB-C și alte două capișoane diferite, în cazul în care cele care sunt deja puse pe căști nu îți stau bine în ureche.

Aspect distinct, care le scoate în evidență

Principalul lucru pe care o să îl remarci la WF-1000XM4 este că și ele sunt, la fel ca și carcasa lor, mai mici decât versiunea precedentă, iar acesta este lucrul pentru care m-am rugat de când am pus mâna pe XM3, anul trecut. Mi se păreau mult prea mari, grele, și nu îmi prea stăteau în urechi, dându-mi mereu senzația că sunt pe cale să cadă. 

Din fericire, cu WF-1000XM4 situația este complet diferită. Stau foarte fixe în ureche și sunt confortabile, neavând nici un mecanism de prindere intruziv sau dureros. Personal, ceea ce am făcut mai tot timpul când mi le-am pus în ureche ca să mă asigur că stau bine, a fost să rotesc ușor de ele înspre zona cartilagiului, ca să sprijine oarecum în acesta. 

Căștile au un aspect distinct, care le scoate în evidență față de alte perechi true wireless. Au o zonă circulară, care îmi amintește puțin de Surface Earbuds de la Microsoft, și un element auriu care iese în evidență. Sunt destul de ușor de recunoscut pe stradă, dacă te interesează chestia asta și vrei să știe oamenii că ai căști scumpe. Ajungem însă și la preț în curând.

Sunetul, un echilibru excelent

Mi se pare în general că Sony face cea mai bună treabă atunci când vine vorba de crearea unui sunet care să mulțumească pe toată lumea. Cu WF-1000XM4, îmi mențin această părere, pentru că avem un echilibru excelent din punct de vedere al sunetului. Bass-ul e puternic, dar nu într-o măsură exagerată, acutele și mediile strălucesc în unele piese precum Bohemian Rhapsody de la Queen sau Elastic Heart de la Sia, și claritatea este wow. Auzi fiecare silabă și aproape fiecare inspirație a lui Johnny Cash înainte de ultima parte din Hurt iar o simplă ascultare într-o cameră întunecată a piesei „I See Fire” a lui Ed Sheeran, te va transpune direct în casa unui hobbit din cărțile lui Tolkien. 

Dacă ai mai ascultat muzică la căști Sony – mai ales oricare din gama XM3, fie ele over ear sau true wireless, știi la ce să te aștepți – e un echilibru aproape perfect, fără puncte slabe care ies în evidență, cu un focus pe a mulțumi și audiofilii, dar și pe cei care vor o pereche de căști cu care să asculte muzică până la birou – deși, mă rog, e mult mai greu să mulțumești prima categorie.

Sony a adus și LDAC pe WF-1000XM4, codec-ul său proprietar, care reprezintă la momentul de față probabil cam cea mai bună experiență auditivă din punct de vedere al calității pe care o poți avea prin Bluetooth. Diferența dintre LDAC și AAC nu este însă una extraordinar de mare în opinia mea, și nu pot să spun că este un lucru pe care îl consider „must” pe căștile true wireless.

Cel mai bun noise cancelling din industrie

ANC-ul, adică Active Noise Cancellation, sau cum este tradusă în română – anularea zgomotului de fond – este o funcție pe care o găsim mai nou și pe căști true wireless mai ieftine, până în 1000 de lei, și pe care toată lumea vrea să o implementeze. Nimeni nu o face însă mai bine decât Sony, în opinia mea, iar pe WF-1000XM4 nu se schimbă acest lucru. 

Am citit mai multe review-uri din străinătate imediat după lansarea acestor căști și am văzut câteva remarci care m-au uimit – un laudatio, o adevărată elogiere a noise cancelling-ului de pe WF-1000XM4, numit inclusiv de o publicație ca fiind „la fel de bun ca cel de pe versiunea over-ear a XM3”. Așadar, când au ajuns la mine, așteptările erau mari și eram convins că nu vor fi împlinite. 

Adevărul este însă că aproape tot ceea ce am citit în legătură cu noise cancelling-ul s-a dovedit a fi real. Este extraordinar și cu siguranță cel mai bun pe care îl poți avea pe o pereche de căști true wireless în momentul de față. La doar jumătate din volum și cu noise cancelling-ul activ, sunetele din mediul exterior care ajung la urechile tale sunt deja infime. Tastatura mecanică pe care o folosesc acasă, sunetul „divin” de bormașină sau colegul care striga la mine de la un metru și jumătate distanță – toate se pierd în fundal și singurul lucru care îți răzbate în urechi este muzica. Nu știu dacă aș spune că e un noise cancelling la fel de bun ca pe versiunea over ear de XM3-uri, însă diferența dintre cele două este una mult mai mică decât te-ai aștepta.

Ambient Sound

Noise Cancelling-ul este completat de Ambient Sound, acea funcție care îți permite să auzi ceea ce se întâmplă în jurul tău chiar și atunci când ai căștile pe urechi. Se poate trece foarte ușor de la noise-cancelling la ambient sound, spre exemplu atunci când vrei să îți iei o cafea de dimineață, tot ce trebuie să faci este să atingi o dată casca din stânga. În ceea ce privește calitatea sa, acesta nu e la fel de bun ca noise-cancelling-ul, însă tot își face treaba destul de bine. Poți auzi mașinile cu ușurință pe la 50% din volum, însă pentru a participa la o conversație va trebui să îl cobori puțin mai mult, pe undeva pe la 30%.

Speak to chat și aplicația

Pe WF-1000XM4 avem și Speak to chat, acea funcție pe care Sony a introdus-o recent, odată cu căștile over ear din această gamă, dacă nu mă-nșel. Practic, dacă pornești această funcție, căștile vor recunoaște de fiecare dată când vorbești și vor opri automat muzica, pornind ambient sound-ul pentru a-ți permite să ai o conversație. După ce ai terminat de vorbit, vor porni din nou muzica și vor activa noise cancelling – îți poți alege tu un interval de 5 secunde, 15 sau 30 de secunde între momentul în care ai încetat să vorbești și cel în care muzica va porni din nou. 

Speak to chat e o idee bună în teorie, însă practica mai are de lucru. La fel ca atunci când am testat prima oară această funcție, se observă un delay de aproximativ 1-2 secunde între momentul în care începi să vorbești și cel în care se oprește muzica și pornește ambient sound. De asemenea, dacă obișnuiești să îți dregi vocea sau mai tușești din când în când (lucru pe care în continuare nu recomand să îl faci în metrou, pentru că încă vei mai atrage priviri urâte), mai bine te abții când ai Speak to chat activat, pentru că microfonul va prelua aceste sunete și va crede că vorbești.

Și pentru că tot am adus vorba de aplicație, zic să trecem puțin și prin ea. Dacă ai mai folosit căști Sony în ultimii ani o vei recunoaște cu ușurință, nu sunt modificări majore, și vei găsi opțiunile clasice de personalizare a căștilor. Poți schimba ceea ce fac atingerile pe cască, poți activa adaptive sound control, funcția care își dă seama dacă te afli în mișcare sau stai pe scaun și face switch-ul între ambient sound și noise cancelling în funcție de asta, sau poți seta un asistent vocal – Google Assistant sau Amazon Alexa.

Există însă și un lucru destul de important care lipsește de pe aceste căști pe care le-am lăudat până acum: multi-point connection, funcția aceea care îți permite să fii conectat cu o pereche de căști la mai multe device-uri în același timp, și poate face switch-ul rapid de pe unul pe celălalt, atunci când ai nevoie. Ei bine, pe WF-1000XM4 nu avem așa ceva, și e chiar păcat, pentru mi-ar fi plăcut să pot asculta muzică de la PC și să preiau imediat un apel pe telefon, dacă e cazul.

Concluzia connect

Prin WF-1000XM4, Sony a creat cea mai bună pereche de căști true wireless pe care eu le-am testat până acum. Au un noise cancelling excelent, calitatea audio este foarte bună și sincer nu văd ce alte căști se pot ridica peste ele în momentul acesta. Prețul nu e unul mic, în mod cert - aproximativ 1400 de lei la retailerii din România, însă dacă ești fan al căștilor true wireless și vrei ce e mai bun în acest domeniu, poți fi sigur că banii tăi sunt bine investiți în XM4.

Plusuri

  • Cel mai bun noise-cancelling din industrie.
  • Sunet excelent, foarte bine echilibrat.
  • Dimensiunea mult redusă față de generația anterioară, atât a carcasei, cât și a căștilor.
  • Stau foarte fixe în ureche și sunt confortabile.

Minusuri

  • Lipsește multi-point connection.
  • Speak to chat e o idee bună de implementare, însă Sony mai are puțin de lucru pentru a o face cu adevărat utilizabilă.

Etichete: , , , ,