REVIEW Motorola moto g50: conectivitate 5G pe un telefon de buget

REVIEW Motorola moto g50: conectivitate 5G pe un telefon de buget

Scris de | 3 iulie, 2021

Seria telefoanelor din gama moto g de la Motorola care ajung în mâinile mele continuă de această dată cu moto g50, unul dintre cele mai noi device-uri de buget ale companiei. Până acum, moto g100 s-a dovedit a fi un midrange excelent, foarte competent și cu o mare surpriză în departamentul camerei foto, în timp ce moto g30 a dovedit că poți avea parte de performanță și într-un telefon de 999 de lei. Așadar, cu ce iese în evidență moto g50?

Lansat în aprilie, moto g50 era anunțat ca fiind cel mai ieftin telefon cu 5G al celor de la Motorola, celelalte specificații fiind trecute mai mult în grabă în revistă. La o simplă căutare pe GSM Arena, observăm și de ce Motorola a preferat să treacă repede peste ele: pentru că sunt aproape aceleași cu cele ale lui moto g30. Să o luăm însă pe rând:

Construcția

Șasiul lui moto g50 este făcut din plastic, cu spatele din același materiale – o alegere comună pentru dispozitivele din acest sector de preț. Pe față avem sticlă, iar telefonul cântărește puțin sub 200 de grame, fiind astfel destul de ușor de cărat. Vine și cu o husă de protecție din silicon, transparentă, pe care o poți folosi fie permanent, fie până când faci rost de una care îți place ceva mai mult.

Dispunerea butoanelor este clasică – cele de volum și cel de power se regăsesc pe dreapta, alături de cel dedicat asistentului Google, iar în stânga se află sertarul SIM. În partea de jos vei vedea un jack de căști, portul de încărcare pe USB-C și un difuzor.

Moto g50 are o grosime de 9mm și vine în două nuanțe de culoare: Steel Gray sau Aqua Green. Nu este cel mai subțire telefon așadar, dar nici nu trebuie să fie, și mi se pare că la capitolul design compensează oricum prin cele două culori care sunt destul de elegante și simple. În plus, Motorola indică și faptul că telefonul este „water-repellent”, adică rezistă la stropii de apă. Totuși, îți recomand să ai grijă cu el la piscină sau la mare, pentru că jack-ul de căști face ca sensibilitatea sa la apă să fie semnificativ mai mare față de a altor device-uri.

Ecran

Ecranul este identic cu cel al lui moto g30, iar acesta nu e deloc un lucru rău, pentru că avem parte de aceeași viteză excelentă de 90Hz, pentru o experiență fluidă în ceea ce privește navigarea prin meniu și mai ales în jocuri. Până și dimensiunea este identică – 6,5 inci pe un panou IPS, cu un raport ecran-corp puuuțin mai bun pentru g50: 83,2% față de 82,2% (cât avea g30).

moto g50 lansare

Din nefericire, asta înseamnă și că lucrurile care m-au nemulțumit la g30 se regăsesc și aici. Mă refer la nuanțele puțin prea șterse și calitatea de 720p, care se observă destul de clar pe un display destul de mare, așa cum e cel al lui moto g50. Din nou însă, experiența de vizionare nu este afectată atât de mult pe cât te-ai aștepta, fiind una plăcută, completată de un sunet puternic, ce vine din difuzorul de jos.

Performanța, un atu pentru moto g50

Abia aici găsim prima diferență majoră între g30 și g50: procesorul. Motorola a pus pe moto g50 un Snapdragon 480 5G de la Qualcomm, cu opt nuclee și completat de un Adreno 619. Este o configurație mai bună decât cea a lui moto g30, Snapdragon 480 5G fiind lansat după Snapdragon 662, procesorul pe care îl găsim pe g30 și care este fabricat pe un proces de 11nm, față de 8nm, pentru 480 5G.

Este o performanță mult mai bună, și dacă despre moto g30 spuneam că oferă performanță și la 999 de lei, ei bine moto g50 ridică ștacheta – da, este puțin mai scump (cu aproximativ 100 de lei), însă nivelul de performanță crește și el exponențial, cu aproape 50%. Are scoruri mai bune în testele sintetice Geekbench sau AnTuTu, și se poate observa și în jocuri că g50 „aleargă” mai repede decât fratele său mai mic din gama moto g.

Am jucat pe el NFS: No Limits și Mortal Kombat și mă pot declara mulțumit de felul în care s-a descurcat. Se remarcă puțin stuttering ici și colo, după aproximativ 30 de minute de jucat, însă nimic care să te deranjeze cu adevărat. În plus, procesorul ajută și la o autonomie mai bună, deși acesta este oricum un capitol la care Motorola nu prea mai are nevoie de îmbunătățiri pe midrange-urile sale. Cu utilizare medie, telefonul te va ține aproximativ o zi și jumătate, poate chiar două zile – depinde ce te joci pe el, dacă te joci sau cât vorbești la telefon. Încărcarea se face pe 15W, iar bateria măsoara nu mai puțin de 5000mAh.

De menționat este și faptul că această performanță destul de bună vine în contextul unei configurații nu foarte puternice de RAM și stocare. Moto g50 are două astfel de variante, ambele cu 4GB de RAM și 64GB sau 128GB de stocare. Dacă optezi pentru cea cu 64GB de stocare, e posibil să ai nevoie și de un card de memorie, pentru că s-ar putea ca după câteva luni să nu îți mai fie suficientă această capacitate.

Ca de obicei avem un Android 11 la bord, destul de puțin customizat de Motorola, și aș vrea să ofer un plus și senzorului de amprentă de pe spate, care funcționează perfect și este foarte rapid.

5G-ul, principala diferență

Mărturisesc că nu am fost foarte interesat de camerele lui moto g50, în principal pentru că mi-au dat senzația că le-am mai văzut deja, pe moto g30. Sunt aproape identice, principala are același f/1.7 pe ambele dispozitive, doar că pe moto g30 e mai bună, având 64MP, față de cei 48MP de pe g50. G30 are un ultrawide, lucru care lipsește pe g50, un minus destul de important în opnia mea. Iar ultima cameră importantă, macro-ul, este mai bună pe g50 măcar din punct de vedere al calității (5MP), însă nu cu mult.

Nici pe filmare nu există diferență, iar camera de selfie este identică – ah, mint, e o diferență pe filmarea frontală, în sensul în care moto g50 poate filma în 1080p la 60fps – mă îndoiesc însă că cei care vor fi interesați de acest telefon vor da prea multă atenție acestui aspect.

Am preferat să mă concentrez pe elementul principal pe care îl oferă moto g50 în acest lineup al celor de la Motorola: conectivitatea 5G. Mai exact – este acesta un motiv suficient de bun pentru a te atrage să cumperi moto g50 spre deosebire de orice alt dispozitiv din gama moto g?

Răspunsul inițial care mi-a venit în minte la această întrebare este nu. La o simplă căutare pe magazinul online al celor de la Motorola, am găsit moto g30 la 999 de lei (același preț de la lansare așadar), un telefon care, într-adevăr, îți oferă o performanță nu la fel de bună, însă în proporție de 85-90% e identic cu moto g50 (ba chiar are și o cameră superioară), dar și moto g 5G plus, un telefon pe care Motorola l-a lansat anul trecut și care acum costă 1299 de lei, fiind redus semnificativ. Sigur, e în continuare puțin mai scump decât g50, dar poți fi sigur că îi va fi superior la aproape toate capitolele, și mai vine și cu conectivitate 5G.

Apoi, la o evaluare puțin mai atentă a problemei, am înțeles (sau cel puțin cred că am înțeles) care este rolul lui moto g50. Practic, acesta vine ca un refresh, ca o variantă de 2021 a telefoanelor ieftine cu 5G lansate anul trecut de Motorola, una care se și încadrează într-o gamă cunoscută (moto g), și constituie o opțiune demnă de luat în calcul, dacă vrei un telefon ieftin, capabil să se conecteze la cea mai nouă tehnologie de telecomunicații.

Concluzia connect

Moto g50 e un telefon pe care nu sunt totuși convins că Motorola avea de ce să îl lanseze, mai ales la atât de puțin timp după g30. Însă, dacă îți dorești o performanță bună, un ecran rapid și vrei să și încerci un abonament 5G pe un telefon de buget, disponibil la prețul de 110 de lei, atunci moto g50 s-ar putea să îți atragă atenția.

Plusuri

  • Performanță mai bună decât cea a lui moto g30, satisfăcătoare pentru un telefon de aproximativ 1000 de lei.
  • Conectivitatea 5G.
  • Ecran rapid, excelent în jocuri și navigarea prin meniu.

Minusuri

  • Pare un telefon care nu își prea găsește locul în lineup-ul telefoanelor de buget Motorola.
  • Rezoluția de 720p. Come on, Motorola, e 2021.

Etichete: , , ,