REVIEW Cum să-ți transformi casa în una inteligentă cu ajutorul Philips HUE

Scris de | 21 iulie, 2021
REVIEW Cum să-ți transformi casa în una inteligentă cu ajutorul Philips HUE

De oriunde vreți să pășiți spre un sistem smart home, iluminatul este unul dintre elementele cele mai importante din acest ecosistem. Philips Hue sunt cei care au propulsat acest segment al iluminatului inteligent, iar astăzi compania oferă o gamă largă de produse care să asigure o ambianță plăcută. Totul se controlează ușor din aplicația dedicată, iar becurile pot fi controlate și cu ajutorul comenzilor vocale.

Sistemul Hue a fost lansat pe piață începând cu 2012, Philips Hue au fost printre primii pionieri care au declanșat isteria iluminatului inteligent și a caselor interconectate. Așa zisul concept Internet of Things a luat amploare în anii care au urmat, dar Philips Hue au rămas standardul industriei de becuri inteligente, iar la acest aspect a contribuit renumele bun al companiei pe piața de iluminare, dar și parteneriatul inițial cu Apple, care a permis vânzarea de produse în magazinele oficiale ale gigantului din Cupertino.  Produsele folosesc standardul Zigbee, dar mai recent ele sunt compatibile și cu Bluetooth, aspect care limitează numărul de dispozitive controlate dintr-o aplicație.

În 2014, Philips anunța ca intenționează să se împartă în două entități diferite, una axată pe tehnologia medicală și o altă companie dedicată pentru soluțiile de iluminat cu LED, iar în 2016 lua naștere Philips Ligthing, transformată mai târziu în Signify. Compania vinde produsele sub brandul Philips Hue în peste 180 de țări din întreaga lume, iar în 2019 a intrat sub umbrela Sifnigy și furnizorul de soluții de iluminat inteligent prin Wi-Fi din Hong Kong, WiZ Connected.

Philips Hue este, fără îndoială, cea mai populară gamă de produse de iluminat inteligent disponibilă în acest moment pe piață și chiar dacă au apărut când și când alte companii care s-au avântat pe acest segment, niciuna nu a reușit să se ridice la standardul de calitate și versatilitate pe care produsele Hue o au, dar asta și pentru că  au o serie de avantaje pe care alte branduri nu o au. În primul rând, selecția de produse, fiind disponibile zeci de soluții pentru casă, garaj sau grădină, iar mai apoi ecosistemul creat în jurul aplicație, care permite controlul dintr-un singur loc pentru toate produsele.  Succesul companiei pe acest segment i-a permis să păstreze un standard de calitate care să reziste în timp, iar dacă apar probleme, garanția de 2 ani ar trebui să acopere toate problemele.

Philips Hue este un ecosistem de iluminat inteligent, nu doar niște becuri

Posibilitățile iluminatului cu Philips Hue sunt numeroase, iar configurarea, fie că e vorba de Hue Bridge sau Bluetooth este simplă. Prin Bluetooth, pot fi controlate până la 10 becuri prin aplicația dedicată Philips Hue Bluetooth, dar pentru a fi declanșate este nevoie să fiți în raza acțiune a conexiunii, în timp ce pentru a profita de experiența completă va fi nevoie să folosiți Hue Bridge prin protocolul Zigbee, ceea ce devine o modalitate mai avansată de control asupra luminilor inteligente, permite înrolare a a peste 50 de becuri, stabilirea de rutine și scenarii.

Philips Hue are o gamă largă de becuri, de la becuri cu lumină rece sau caldă și până la cele RGB care permit schimbarea culorii sau care pot reacționa pe baza a ceea ce rulează la televizor. Și becurile nu sunt singurele dispozitive IoT pe care compania le vinde astăzi sub umbrela Philips Hue, găsești în oferta producătorului o duzină de produse care pot fi integrate în aceeași aplicație. Găsești așadar becuri de interior sau de exterior, cu lumină caldă, rece sau RGB, iar de la becuri gama se extinde cu benzi luminoase LightStrip, veioze, lămpi de podea sau încastrate, spoturi etc. Sunt disponibile în gama de produse lămpi de perete, pentru plafon sau suspendate, iar dacă stai la casă poți alege și dintre produsele de exterior sau lămpile pentru luminat aleile.

Philips Hue înseamnă mai mult decât becuri cu LED inteligente, este un întreg ecosistem de iluminat care include și accesorii inteligente pentru controlul lămpilor sau al altor dispozitive, iar aplicația permite stabilirea unor rutine și scenarii care să facă experiența una captivantă, iar dacă ți se pare prea complicat poți adăuga și control vocal prin Google sau Alexa.

De unde să începi?

Chiar dacă cele mai noi becuri Philips Hue pot fi controlate prin Bluetooth, cel mai indicat ar fi să cumperi un kit de bază, care are 3 becuri inteligente cu ambianță reglabilă rece sau caldă, un hub Hue Bridge și întrerupător. Eu am ales un astfel de pachet la promoție de BlackFriday de pe eMAG, dar ulterior am completat portofoliul de becuri, iar prețuri bune găsiți și pe ebtm.ro, în magazinele Altex sau Hornbach. Hub-ul Hue Bridge îți permite să configurezi rutine și scenarii de lumină, să controlezi sistemul de la distanță, permite conectarea a până la 50 de becuri și lămpi și funcționează independent de conexiunea la internet a locuinței, astfel că nu va afecta viteza.

Instalarea consolei centrale este ușoară, este nevoie doar să o legați la o priză și la routerul de internet, se descarcă aplicația oficială Philips Hue din Google Play sau App Store și prin apăsarea butonului central de pe dispozitiv se va înrola dispozitivul în aplicație. Ca să conectați becurile la aplicație este nevoie doar de conectarea acestora la soclul de curent, apoi din aplicație veți găsi fiecare bec și le poți organiza pe camere, ceea ce mai apoi va permite controlul mult mai facil. De exemplu, poți alege să scazi intensitatea unor becuri dintr-o încăpere dintr-un slider dedicat, dar dacă vrei să setezi intensitatea și lumina pe fiecare bec sau zonă vei putea face asta fără prea mari bătăi de cap. Stabilirea unor camere și denumiri va fi de un real folos pentru controlul ulterior cu comenzi vocale.

După kit-ul de bază am trecut la lucruri mai serioase

După ce o să iei un kit de bază cu siguranță o să dezvolți o sete de becuri inteligente și o să începi să te uiți la soluții care includ veioze, spoturi sau benzi luminoase, dar nu te vei opri aici. După ce ai Hue Bridge (care, apropo, poate fi cumpărat și separat) o să vrei să conectezi și alte dispozitive Philips la casa inteligentă, iar ce alegi mai departe depinde în general de construcția casei și dorințele tale în materie de iluminat. Eu m-am mutat de curând într-o casă care folosește multe spoturi, în living și dormitoare, după ce anterior aveam bare luminoase cu soclu E27 în majoritatea încăperilor, iar becurile E14 erau în baie.

Pentru că investiția în spoturi mi s-a părut cam mare pentru living am ales pentru moment spoturi de la Philips Hue doar în dormitor, acolo unde am și două lămpi Hue Go pe fiecare noptieră. Am făcut această alegere pentru că îmi permite să rulez un scenariu “de trezire” dimineața, astfel încât spoturile să înceapă să lumineze intermitent începând cu ora 07:00, iar seara trec în mod de citit sau relaxare.  Lămpile Philips Hue Go sunt portabile, nu trebuie să le ții mereu conectate la priză, se ating până la 2.5 ore de iluminare strălucitoare sau până la 18 ore atunci când se utilizează efectul de lumânare caldă, are buton care activează secvențele de iluminare și pot crea o atmosferă perfectă cu lumină caldă, rece sau multicoloră.

Pentru că living-ul nu mi-a permis neapărat montarea de spoturi am ales să am aici mai mult lumini pentru ambianță. Am pus un pachet dublu cu bară luminoasă Hue Play pe comoda din dreptul televizorului, acestea pot fi plasate vertical, orizontal sau pe spatele televizorului, are incluse suporturi în pachet, iar sursa de alimentare poate alimenta până la 3 dispozitive. Sunt peste 16 milioane de culori din care se poate alege și 50.000 de nuanțe de lumină albă sau rece, astfel încât să creezi momente speciale pentru o atmosferă relaxantă.

În living am mai plasat un stativ cu lumină E27 într-un colț și o lampă pe o zonă din bibliotecă. Repet, luminile din living le-am pus în general ca să-mi creeze o atmosferă relaxantă, plăcută, în special în sesiunile de cinema.

Legarea unei prize inteligente Philips la ecosistemul Hue deja creează o nouă oportunitate de automatizare, una care permite închiderea unor dispozitive, altele în afară de becuri, de la distanță. Producătorul a gândit și marketat produsul pentru a putea lega și alte surse de iluminare fără protocol de conectare la internet la ecosistemul Hue (de exemplu: poți lega o veioză standard la priza Philips Hue BT Smart Plug și poți acționa din interfața aplicației aprinderea și închiderea acesteia), dar acest tip de produs face exact ce fac și alte prize inteligente disponibile, acționează circuitul electric și pornește un dispozitiv conectat (un aparat de cafea, un calorifer electric, o veioză etc).

Senzorul de mișcare pentru luminile Philips HUE este complet alimentat de o baterie și este wireless, astfel că el poate fi amplasat oriunde în interiorul locuinței (raft, tavan, perete, suprafața magnetică etc). Eu am amplasat senzorul de mișcare în baie, acesta detectează atunci când este suficientă lumină, dar poți regla sensibilitatea la lumină a senzorului de mișcare din aplicația dedicată. Dacă e suficientă lumină becurile E14 de la oglinda din baie nu se vor aprinde. Portofoliul de produse cuprinde și un senzor de mișcare de exterior, astfel că poți alege să declanșezi lumina din fața locuinței imediat ce detectează mișcare în perimetrul ușii.

Ce ar trebui să urmeze depinde ce nevoi ai. Ar urma acum să-mi setez o lumină pentru terasă, să înlocuiesc toate spoturile din living și să creez un spațiu de entertainment prin Hue sync box, care permite sincronizarea luminilor inteligente la conținutul televizorului, are patru intrări HDMI și produce un afișaj rapid de lumină color și răspunde la conținutul pe care îl vizionați sau ascultați, fie că e vorba de consola Playstation care rulează pe TV sau serviciile de streaming prin Netflix sau Youtube.

Aplicația Philips Hue și rutinele

Aplicația dedicată Philips Hue este împărțită în patru zone centrale și în fiecare moment știi dacă ești conectat la bridge-ul de control Hue, iar dacă vrei să îl controlezi de la distanță va fi nevoie să creați un cont Philips. La accesarea aplicației vei ajunge în zona dedicată camerelor, de unde poți opri rapid toate luminile sau individual, de aici poți stabili într-o clipită intensitatea și culoarea luminilor de pe fiecare cameră în parte. Meniul cu rutine te lasă să descoperi setări pentru când ești acasă sau în deplasare, să stabilești lumina de dimineață sau de seară, să programezi alarme de trezire sau alte astfel de scenarii.  Partea de setări este pentru a seta consola și luminile, dar și pentru definirea camerelor și a zonelor, pentru legarea unor lumini noi și pentru a configura accesoriile, în timp ce zona Explore te familiarizează cu luminile, cu aplicația, aici este o zona de descoperire prin texte și video a tuturor funcționalităților.

Partea de rutine și scenarii este unul dintre elementele cele mai interesante, iar combinată cu controlul vocal (momentan doar în engleză) transformă experiența în una SciFi. “Hey Google, I’m home” este rutina care îmi pornește toate luminile Philips Hue din casă, iar “Hey Google, I’m Blue” le face pe toate roșii. Mă trezesc pe o lumină rece care pleacă de la 30% și ajunge la 100% la ora 09:00, iar seara pornește o lumină de veche care se stinge complet la ora 00:00. Atunci când intru în scenariul de Away îmi stabilesc o oră în care luminile fluctuează în jur de 21-22, ca și cum aș fi la televizor.

Concluzia connect

Ce v-am prezentat eu aici este un setup minim, dar portofoliul de produse Philips Hue este nemărginit și ai soluții pentru interior, exterior, garaj sau grădină, iar automatizarea iluminatului și ecosistemul de produse, dar și integrarea acestuia într-o singură aplicație este elementul care definește succesul produselor de-a lungul anilor. Adăugați la această experiență și controlul vocal prin Siri, Amazon Alexa sau Google Assistant și ai făcut un pas important în smart home.

Becurile Philips Hue sunt convenabile și excelente pentru casă. Dacă alegi să le controlezi cu ajutorul asistenților vocali Siri, Google Assistant sau Alexa nu va mai fi nevoie să cauți niciodată întrerupătorul, iar opțiunile de estompare, luminare și schimbare a culorilor îți permit să creezi scenariul perfect de iluminare. Sincronizează luminile cu conținutul care rulează pe TV și poți crea o ambianța dramatică sau una romantică, alege să începi dimineața cu o lunină caldă și linștită sau stabilește-ți propria rutină pentru momentele când vreți să faceți atmosfera mai plăcută. La mine acasă, becurile de pe hol vor lumina intermitent în albastru atunci când șoferul uber se apropie, iar senzorul de mișcare pornește automat lumina de la baie când am deschis ușa. Becurile smart Philips Hue sunt un start excelent ataunci când vrei să îți conturezi un scenariu smart home, iluminatul reprezintă unul din punctele importante ale unei case conectate la internet.

Philips Hue, fie că vorbim de conexiune prin Zigbee sau Bluetooth, sunt ușor de configurat, cu posibilități multiple de crearea de rutine și scene. Dacă cunoașteți importanța unuei lumini bune în casa voastră și apreciați comoditatea de a nu mai fi nevoie să acționați un comutator clasic, dar și update-urile de ecosistem periodice și faptul că nu vor deveni obsolate într-un timp scurt așa cum se întâmplă cu alte sisteme mai rudimentare. Gama completă de becuri și dispozitive Philips Hue poate fi văzută pe www.philips-hue.com.

Etichete: , , ,