Mai multe telefoane cu Android vor pierde accesul la serviciile Google în curând. Despre ce modele e vorba

Google HQ

Majoritatea dispozitivelor cu Android din ziua de azi rulează pe versiuni ale sistemului de operare vechi de maxim doi sau trei ani, însă există o porțiune restrânsă a bazei de utilizatori care încă folosesc versiuni mai vechi. Aceștia din urmă sunt și cei care ar putea suferi în urma celei mai noi decizii a celor de la Google.

Pentru o lungă perioadă de timp, Android 2.3, poreclit „Gingerbread” era cea mai utilizată versiune de Android de pe piață, ca urmare a dezastrului lansărilor lui Honeycomb și Ice Cream Sandwich, update-urile ulterioare. Acest lucru se întâmpla însă în urmă cu aproximativ un deceniu, astfel că vestea că încă mai există dispozitive care folosesc versiunea 2.3 de Android vine ca o adevărată surpriză.

Bineînțeles, acestea sunt probabil extrem de puține, însă Google a ținut să emită un avertisment prin care spune că dispozitivele care încă rulează Android Gingerbread ar ptutea ajunge „într-o stare distrusă” luna viitoare. Asta pentru că, începând cu 27 septembrie, dispozitivele care rulează Android 2.3.7 sau versiuni mai vechi ale sistemului de operare nu vor mai putea să intre în contul de Google.

Gigantul american spune că acest lucru vine ca urmare a asigurării unei securități mai bune a contului Google, sugerând că versiunile mai vechi de Android au vulnerabilități care nu mai pot fi reparate și care ar putea compromite conturile utilizatorilor.

Astfel, această schimbare nu va afecta vechile device-uri doar dacă încerci să intri în contul tău pe o aplicație deținută de Google, precum Gmail sau YouTube, ci și atunci când încerci să intri în contul Google pe telefon. Asta înseamnă că, dacă îți resetezi telefonul sau ești delogat din contul Google (spre exemplu, din cauza unei schimbări de parolă), nu vei mai putea intra deloc în contul tău. Vei putea însă intra pe Gmail sau să folosești alte servicii Google din browser.

Google începe să scoată din sistem dispozitivele vechi cu Android prin oprirea accesului lor la servere. La începutul acestei luni, gigantul american anunța că telefoanele care rulează Android 4.3 Jelly Bean sau versiuni mai vechi nu vor mai avea acces la Serviciile Google Play, lucru care ar putea face ca unele aplicații să nu mai funcționeze. În orice caz, dacă deții un dispozitiv cu o versiune atât de veche de Android, ar putea fi un moment bun să te gândești serios la un upgrade.