Cum a reușit Xiaomi să introducă încărcarea HyperCharge de 120W pe un telefon

Scris de | 1 octombrie, 2021
Cum a reușit Xiaomi să introducă încărcarea HyperCharge de 120W pe un telefon

Pe 15 septembrie, Xiaomi anunța una dintre cele mai interesante serii de telefoane pe care le-am văzut în 2021 – gama 11T, alcătuită din 3 device-uri, Xiaomi 11T Pro, Xiaomi 11T și Xiaomi 11 Lite 5G NE. Ca în cazul majorității lansărilor de noi smartphone-uri, atenția utilizatorilor s-a concentrat pe flagship-ul seriei, Xiaomi 11T Pro, un dispozitiv care pare să ofere cam tot ce ți-ai putea dori de la un smartphone (și care se află în aceste momente și la noi în redacție, în teste, așa că veți putea citi curând și un review al său).

Printre specificațiile sale se numără un procesor de ultimă generație Snapdragon 888, un senzor principal de 108MP, un ecran AMOLED de 120Hz și, nu în ultimul rând, posibilitatea de a încărca pe fir dispozitivul cu 120W, prin tehnologia HyperCharge și cu ajutorul încărcătorului din cutie.

Xiaomi 11T Pro devine astfel smartphone-ul cu cel mai rapid încărcător și cea mai rapidă încărcare de pe piață, cu mult peste device-uri care foloseau încărcare pe fir pe 65W sau 66W, care se situau în vârful acestui capitol până acum. Mai exact, Xiaomi 11T Pro poate încărca un dispozitiv până la 100% în aproximativ 17 minute, conform companiei. Aici însă există o mențiune: telefonul se va încărca de la 2% la 100% în 17 minute, iar încărcarea de la 0 la 2% se va face în sistem normal, fără a utiliza tehnologia HyperCharge.

Nu numai atât, dar Xiaomi promite și o încărcare până la 70% în 10 minute, dacă ești cu adevărat pe fugă și nu îți permiți să pierzi încă 7 minute pentru o încărcare completă. Trebuie însă menționat și faptul că producătorul chinez a obținut aceste rezultate cu airplone mode activat și ecranul stins, fără alte activități ale device-ului. Cu toate acestea, concluzia principală pe care o tragem probabil cu toții în urma acestor informații este că sistemul de încărcare HyperCharge este, într-adevăr, extraordinar de rapid.

Însă această viteză excepțională a dat naștere și unor întrebări și incertitudini, cea mai populară dintre acestea fiind, fără dubiu, siguranța bateriei. Este afectată durata de viață a bateriei de încărcarea pe 120W, similară cu cea a unui laptop? Și dacă da, cât de mult este afectată, și ce rezultate ar mai putea oferi în 6 luni sau un an de utilizare?

Bineînțeles, Xiaomi spune că nu. Ba mai mult decât atât, promite ca bateria de 5000mAh a lui 11T Pro să își păstreze în continuare cel puțin 80% din acel „Battery Health” al său după 800 de cicluri de încărcare cu tehnologia HyperCharge. Acest ultim număr se traduce în aproximativ 2 ani de utilizare de către o persoană care se situează undeva între utilizator normal și power user. Producătorul chinez face și o comparație cu alți competitori, spunând că telefoanele rivale ajung la 80% din durata de viață a bateriei după doar 500 de cicluri de încărcare.

Cum funcționează HyperCharge

HyperCharge pare să fie una dintre acele tehnologii care sună puțin prea bine ca să fie adevărat, așa că am cerut câteva informații celor de la Xiaomi cu privire la felul în care funcționează aceasta și mecanismul din spatele ei. Compania spune că s-a asigurat în repetate rânduri, cu ajutorul mai multor organisme certificate, pentru a garanta siguranța sistemului de încărcare. Cel mai important dintre acestea este TÜV Rheinland din Germania, cu care producătorul chinez a lucrat îndeaproape pentru a obține certificarea de siguranță a sistemului HyperCharge.

Însă cum funcționează mai exact acest sistem? Ei bine, Xiaomi 11T Pro are bateria împărțită în două celule, echipate cu „dual charge pumps”, componentele care ajustează voltajul și amperajul cu care sunt încărcate cele două celule, pentru a rămâne în parametri optimi. Aceste „pompe” scad voltajul și cresc amperajul pentru a depăși limitările obișnuite de voltaj, permițând astfel ca numărul de wați care intră în cele două celule să fie mai mare. De asemenea, admisia de wați este împărțită în două – jumătate pentru fiecare celulă.

„Este ca și cum ai folosi două pompe diferite pentru a-ți face plinul mașinii, prin două rezervoare diferite” explică Daniel Desjarlais, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Xiaomi, într-o discuție cu cei de la The Verge. „În loc să faci plinul într-un mod mai lent, printr-o singură parte, poți umple două rezervoare în același timp. Încărcătorul are un output de 120W și în loc să se folosească de maximul de 5 volți, utilizează mai multe canale diferite”, mai spune Desjarlais.

Înăuntrul bateriei există și o nouă tehnologie, denumită Multiple Tab Winding (MTW), care are rolul de a crește curentul din baterie și permite o rezistență internă mai redusă și un control termal mai bun.

Și pentru că tot am menționat controlul termal, se pare că Xiaomi ar fi introdus nu mai puțin de 9 senzori termali pe 11T Pro. Aceștia se află pe toată suprafața telefonului, de la zona portului de încărcare pe USB-C, până la zona bateriei, a procesorului și chiar în zona flash-ului, monitorizând în timp real temperatura pentru a asigura că încărcarea se face în siguranță.

Producătorul chinez mai spune că 11T Pro are nu mai puțin de 34 de funcții de siguranță a bateriei și a încărcării (mult prea multe pentru a le putea înșira aici pe toate, însă le poți vedea în imaginea de mai jos). „Aceasta este o parte din motivul pentru care această tehnologie apare abia acum la nivel global. Am vrut să fim siguri că respectăm toate reglementările și că este un element sigur pentru toată lumea” spune Desjarlais.

Evident, siguranța sistemului HyperCharge va fi demonstrată în următorii ani, după utilizarea îndelungată a lui Xiaomi 11T Pro de către utilizatori. Până atunci însă, vom reveni curând cu review-ul său – și implicit al sistemului său de încărcare pe 120W. Seria Xiaomi 11T se lansează oficial în România pe 7 octombrie, la ora 16:00, într-un eveniment live care va putea fi văzut pe Facebook-ul Xiaomi România.

Etichete: , , , , ,