REVIEW Acer Predator Helios 500 – Masiv, performant și „future proof”

Gama Predator Helios de la Acer a primit un nou upgrade în 2021, iar în redacția noastră a aterizat modelul Helios 500, unul de top, foarte performant în materie de specificații și dedicat celor care vor să se joace cele mai noi titluri la calitate cât mai bună. Toate acestea sună foarte bine, însă în următoarele rânduri vom vedea dacă ceea ce se prezintă pe hârtie ca fiind excelent se traduce și în utilizare la fel.

Au trecut doi ani de la ultimul upgrade primit de Helios 500, unul dintre cele mai competente laptop-uri de gaming de la Acer, și „micul colos” de 17 inci merita un refresh, pe care în sfârșit îl are, sub forma unor noi plăci grafice și procesoare. A ajuns și la noi o unitate de test, cu o configurație foarte bună, pe care o vom detalia imediat. Până atunci însă, trebuie să menționez că, la fel ca în cazul versiunilor anterioare ale lui Helios 500, cutia în care vine este potrivită pentru a-ți antrena brațele. Este mare și grea, la fel ca laptop-ul de altfel, însă e un lucru pe care îl aștepți, ținând cont de faptul că vorbim de un laptop de gaming cu specificații de top și care mai are și încărcătoare cu o greutate de 1,3kg.

Design și porturi

Design-ul lui Helios 500 este solid, și din prima îți vei da seama că ai de-a face cu un laptop de gaming. Logo-ul Predator pe spate și cele două linii albastre îi oferă un aspect distinct, iar Acer nu vrea să ascundă deloc dimensiunile laptop-ului, care cântărește 4kg, alegând parcă să le accentueze prin zona de pe spate, plină de linii ascuțite, ieșite în relief. Fantele de aer se pot observa pe aproape toate laturile laptop-ului, aerisirea fiind, evident, esențială pentru un astfel de „monstru”.

În ceea ce privește porturile, Helios 500 vine cu o suită completă de opțiuni. Găsești pe laterale nu mai puțin de 3 porturi USB-A 3.2 (gen 2), două porturi USB-C cu Thunderbolt 4, un port HDMI 2.1, un mini DisplayPort 1.4, un port LAN, jack de căști și de microfon și, în sfârșit, Kensington Lock. Singurul lucru care lipsește de aici e un cititor de carduri, însă nu văd de ce ai alege să editezi pe un astfel de dispozitiv, ergo de ce ai avea nevoie de așa ceva.

Ecran, tastatură și touchpad

Helios 500 are un ecran 4K de 17 inci și rată de refresh de 120Hz, cu panou IPS – practic, un display perfect pentru gaming. La acesta se adaugă și certificare HDR1000, pentru un nivel mai mare de detalii și o luminozitate mai bună. Culorile sunt corecte, iar experiența în multiplayer îți permite să fii competitiv, datorită ratei de refresh ridicate – asta chiar jucând multe shootere spre exemplu cu grafica pe Ultra, la calitate 4K. Marginile nu sunt foarte mari, cu excepția celei de jos, unde poți vedea și logo-ul Predator.

Touchpad-ul nu poate fi utilizat în jocuri, și nu cred că cei care se situează în publicul țintă al acestui laptop ar putea avea vreo altă impresie. Dacă nu te joci Football Manager sau vreun titlu de strategie, îți vei dori să ai un mouse bun, pentru că suprafața touchpad-ului este destul de mică, Acer parcă știind că cei care vor fi interesați de acest laptop vor căuta în paralel și un mouse de gaming la fel de competent.

Tastatura este excelentă, și poate fi folosită în jocuri fără probleme. Avem taste full-size (inclusiv săgețile), bine spațiate, și o cursă bună, cu apăsare medie. Când vrei să o folosești la scris, o să te adaptezi destul de repede la ea, iar un buton Turbo în zona din stânga sus va accelera performanța laptop-ului la cote maxime, astfel încât să te poți folosi de toată puterea sa. Vine și cu iluminare RGB per-key, pe care o poți controla din aplicația Predator Sense, precum și cu NumPad.

Performanță și sunet

Și apropo de performanță, e momentul să vedem și ce are la interior acest Helios 500. În ceea ce privește procesorul, unitatea care a ajuns în redacția noastră are la interior un Intel Core i9-11980HK, iar grafica este fie integrată (Intel Iris Xe), fie poți opta pentru o placă grafică NVIDIA GeForce RTX 3080 de 16GB. Memoria RAM are 32GB și este DDR4, putând urca până la 3200MHz, iar pentru stocare există un SSD PCIe NVMe de 1TB, cu posibilitatea de extindere și adăugare de până la 2TB.

Sunt fără îndoială cifre impresionante, și drept dovadă, nu vei avea probleme în 99,9% din jocurile disponibile, chiar și dacă vrei să te joci exclusiv cu setările pe Ultra. Stocarea este suficientă, iar performanța procesorului, combinată cu cea a plăcii grafice, este foarte bună chiar și în cele mai noi titluri, precum Far Cry 6 sau FIFA 22. Chiar și jocuri recunoscute pentru grafica și lumea lor extrem de vaste, precum Red Dead Redemption 2 sau Metro Exodus au rulat la aproximativ 50-55fps, cu specificațiile pe Ultra. Va fi greu să găsești în următorii ani un joc care să „îngenuncheze” acest laptop, și mă îndoiesc că va exista un astfel de titlu, astfel că poți spune că Helios 500 este „future proof” – cel puțin pentru o perioadă de 3 ani.

La experiența de joc fluidă și grafica foarte bună se adaugă și un sunet puternic, asurzitor chiar în momentele în care te apropii de volumul maxim. E vorba de un sistem 2.1, care face ca sunetele puternice precum focurile de armă sau exploziile să reverbereze în cameră – motiv pentru care, mai ales dacă te joci seara, îți recomand o pereche de căști.