REVIEW HP Instant Ink – Abonamentul care te taxează „la pagină”

REVIEW HP Instant Ink – Abonamentul care te taxează „la pagină”

Scris de | 10 noiembrie, 2021

În urmă cu câteva săptămâni, scriam un material despre ce este HP Instant Ink, cel mai nou serviciu de abonament al celor de la HP, și sugeram că urmează să revin cu impresii finale după prima lună de utilizare a acestuia. Pentru asta, HP mi-a trimis și o imprimantă OfficeJet Pro 8022e (mă rog, un multifuncțional conform definiției), iar de înregistrarea în abonamentul Instant Ink m-am ocupat personal, prilej cu care pot să descriu acest proces în detaliu.

Scurt reminder în legătură cu HP Instant Ink – acesta este practic un abonament de cerneală, pe care compania l-a gândit pentru consumatorii casnici și micile afaceri, cei care folosesc imprimanta în mod regulat, dar nu la un nivel mai mare de câteva sute de pagini/lună. În articolul precedent, spuneam că mi se pare foarte util mai ales pentru oamenii care au copii la școală, mai ales în această perioadă a învățatului online în care să vizualizezi materialele pe care le lucrezi și să îți faci temele pe hârtie nu este un lucru atât de comun.

Procesul de instalare al imprimantei este relativ simplu, și nu ar trebui să dureze mai mult de 5-10 minute. Ai toate instrucțiunile pe o foaie și diferitele lucruri pe care trebuie să le scoți din imprimantă (plastic sau hârtii) se observă destul de repede la o verificare scurtă. OfficeJet Pro 8022e are și un ecran micuț, ce poate fi controlat prin atingere și cu care interacționezi foarte ușor – însă nu la fel de ușor precum prin aplicația HP Smart.

Practic, aceasta este adevăratul hub al imprimantei (sau imprimantelor, dacă te afli într-un birou) HP, ajutându-te și în procesul de instalare al imprimantei și oferindu-ți multiple opțiuni de printare, scanare și copiere. HP îți oferă în aplicație inclusiv diferite materiale pe care le poți printa, de la desene de colorat pentru copii, până la felicitări pentru anumite momente, pe care le poți găsi într-un meniu special, numit „Printables”.

După ce termini de setat imprimanta, vei primi și opțiunea de a te alătura HP+, care vine cu anumite beneficii, dar și cu o restricție interesantă – aceea că nu vei mai putea folosi alte cartușe în afară de cele oficiale HP. Practic, acestea sunt doar recomandate dacă nu activezi HP+, însă dacă alegi să te înscrii în acest soi de program pe care îl oferă producătorul, vor deveni necesare pentru ca imprimanta să funcționeze.

Alte beneficii pe care le include HP+ sunt imprimarea prin inițiativa Forest First, care asigură investiția în refacerea și protejarea pădurilor pentru fiecare foaie pe care o printezi, prelungirea garanției HP pentru încă un an, accesul la cloud-ul HP, pentru o conectivitate și securitate îmbunătățite, precum și, bineînțeles, 6 luni de Instant Ink incluse (la sfârșitul cărora se va aplica o taxă lunară în funcție de numărul de pagini pe care îl consumi la fiecare 30 de zile, în cazul în care nu anulezi abonamentul). De menționat este și faptul că, dacă vrei să beneficiezi de acele prime 6 luni incluse de Instant Ink, va trebui să activezi abonamentul în primele 7 zile de la instalarea imprimantei.

Procesul de înscriere în HP+ și activarea Instant Ink adaugă încă vreo 10 minute la timpul total de instalare a imprimantei, astfel că vei „scăpa” de această treabă în cam jumătate de ore cel mult. La sfârșit însă, nu va mai trebui să umbli la dispozitiv decât atunci când vrei să îi schimbi cartușele (care au un sistem de prindere foarte simplu) și vei putea face cam tot ce îți dorești din aplicația HP Smart. Ba mai mult, imediat ce termini înregistrarea pentru abonamentul Instant Ink, primele cartușe de schimb vor pleca spre adresa ta, iar imprimanta va monitoriza momentul în care te apropii de golirea lor, pentru a trimite o nouă comandă pentru tine.

În cazul meu, nu a durat decât câteva zile – trei, mai exact – până când au sosit aceste cartușe de schimb, pe care mărturisesc că încă nu le-am folosit, fiind pe undeva pe la două treimi utilizate din cele incluse în cutie. Partea bună este că un astfel de serviciu este rapid, comod și are acel factor „seamless” pe care mulți îl caută în ziua de azi – tu nu trebuie să faci nimic, imprimanta știe automat de ce ai nevoie și în scurt timp vei avea la ușă acel lucru. Personal, am și uitat de faptul că urma să primesc cartușele de rezervă până în dimineața zilei cu pricina, când am primit mesajul de la curier pentru a mă informa despre acestea.

Avantajul cel mai mare al Instant Ink îl vei simți însă doar dacă obișnuiești să printezi color destul de des. Știm foarte bine că orice print color îți va folosi destul de multă cerneală, și aici vine partea cea mai avantajoasă, din punct de vedere financiar, a abonamentului: ești taxat la pagină, nu la cartuș. Astfel, dacă alegi abonamentul de 100 de pagini, poți printa 100 de fotografii, cu 24,99 de lei. Ergo, o fotografie imprimată te va costa 25 de bani. Este un raport calitate-preț excelent, mai ales că printurile pe care le realizează cel puțin această imprimantă care a ajuns în teste la mine sunt de o calitate foarte bună, cu erori foarte rare.

În plus, dacă nu folosești toate paginile pe care le ai „programate” pentru o lună, acestea se vor reporta automat pentru luna următoare, și tot așa până la 3 luni. Și anularea se face foarte repede, la fel ca și schimbarea planului pe care l-ai ales, în cazul în care ai nevoie într-o lună de mai multe/mai puține pagini.

Concluzia connect

Anterior mă întrebam oare pentru cine este HP Instant Ink și cine poate lua în considerare folosirea unui astfel de abonament de printare. Ei bine, se pare că numărul de antreprenori mici care ar putea beneficia de pe urma acestuia este destul de important. Cineva mi-a dat exemplul unui cabinet stomatologic, care printează fișe pentru pacienți și programul fiecărei zile, altcineva mi-a sugerat că ar putea folosi un astfel de serviciu pentru magazinul său alimentar sau o cafenea, pentru printa liste, avize și comenzi, iar o altă persoană mi-a spus că un astfel de serviciu i-ar fi foarte util pentru uz personal, realizând foarte des schițe și desene, ca hobby.

Mi se pare că Instant Ink poate fi util atât timp cât ai o imprimantă în casă – bineînțeles, una HP, deoarece nu merge pe alte dispozitive, sau mă rog, că îi poți găsi o utilitate dacă ești dispus să te desparți de o anumită sumă în fiecare lună, și să contribui astfel la „grămada” de abonamente pe care deja le ai. Este cu siguranță genul de serviciu la care nu m-aș fi gândit că îl voi testa prea curând, dar pe care sunt convins că mulți îl vor încerca și vor decide să îl și păstreze la sfârșitul celor 6 luni incluse cu HP+.

Etichete: , , , , , ,