Comisia Europeană a impus Apple să deschidă nu mai puțin de nouă funcții cheie de interoperabilitate pe iOS, inclusiv accesul la notificări și execuția în fundal pentru dispozitivele terțe.
- Notificări disponibile pentru orice platformă folosită de device-urile conectate.
- Rularea în fundal a unor acțiuni care să fluidizeze folosirea unui device non-Apple conectat la un iPhone.
- Comutarea audio între dispozitivele care nu fac parte din ecosistemul Apple.
- Conectarea automată la Wi-Fi pentru configurarea și configurarea dispozitivului conectat trebuie să fie permisă.
- Acces la conectarea dispozitivelor aflate în proximitate.
- Transfer de fișiere de mari dimensiuni printr-o conexiune Wi-Fi Direct.
- Transfer de fișiere între dispozitivele care folosesc tehnologia AirDrop către device-uri care nu integrează această cale de transfer.
- Dezvoltatorii ar trebui să poată dezvolta o soluție alternativă de proiecție media față de AirPlay de la Apple.
- Deschiderea NFC-ului pentru a permiterea aplicațiilor de pe iPhone să comunice cu alte dispozitive compatibile și pentru a putea să „scrie” informații pe pentru a putea programa card-uri NFC sau alte accesorii de acest gen.
Impactul asupra ecosistemului Apple
Regulile impuse de UE vor reduce blocajul ecosistemului Apple, permițând integrarea mai ușoară a produselor terțe, ceea ce va oferi utilizatorilor mai multe opțiuni. Această decizie vine în contrast cu modul în care Apple ne-a obișnuit, mai exact cu un sistem de operare ca un circuit închis. În plus, Apple a declarat că aceste decizii vor încetini inovația și vor afecta negativ produsele sale și utilizatorii europeni, considerând că reglementările nu vor stimula competiția.
În același timp, toate aceste măsuri par să vizeze o diluare a experienței oferite de ecosistemul iOS, care până acum s-a făcut remarcat prin faptul că doar device-uri Apple conectate între ele oferă experiența completă de utilizare a produselor.
Compararea cu Android
Aceste schimbări vor aduce iOS mai aproape de Android, permițând utilizatorilor să aibă acces la o gamă mai largă de dispozitive și funcționalități, cum ar fi sincronizarea automată a datelor cu smartwatch-uri terțe.
Această serie de decizii ale Comisiei Europene îi deranjează pe cei de la Apple, însă vom vedea cum și în ce mod aceste noi reguli vor afecta piața de gadget-uri din Europa.