După o amendă de 13 miliarde de euro în septembrie, Apple este pe cale să mai primească una în Uniunea Europeană. Compania americană ar putea fi prima care este amendată sub DMA (Digital Markets Act), o legislație care a intrat în vigoare la începutul acestui an. DMA a obligat compania să deschidă iOS-ul pentru a permite instalarea de magazine alternative, iar acum, Comisia Europeană ar fi decis, în urma unei investigații, că încearcă să blocheze concurența pe App Store.
Amenda Apple ar putea fi cea mai mare de până acum, de până la 38 miliarde
Se pare că Apple nu permite producătorilor de aplicații listați pe App Store să poată trimite utilizatorii către metode alternative de plată sau către site-urile proprii de unde pot cumpăra produsele sau serviciile lor digitale la prețuri mai bune, sau unde pot păstra o parte mai mare din încasări. Această investigație (și posibilă amendă în viitorul apropiat), vine după ce în luna martie, Apple mai primea o amendă de aproape 2 miliarde de euro, după ce Spotify s-a plâns că Apple nu permite trimiterea utilizatorilor pe site-ul propriu pentru a se abona.
Amenzile sub regulamentul DMA pot atinge sume colosale, întrucât sunt strâns legate de încasările globale ale companiilor. La prima abatere, amenda poate să atingă și 10% din venitul pe anul precedent, ceea ce în cazul Apple ar putea atinge 38 de miliarde de dolari americani. La repetarea ofensei, DMA permite autorităților să crească amenda la 20% din veniturile globale.
Anunțul oficial din partea Comisiei Europene ar trebui să aibă loc înainte de sfârșitul lunii noiembrie, înainte ca Margrethe Vestager să părăsească postul de comisar al concurenței din cadrul organizației.
Deși Apple pare că încearcă să respecte DMA, dar doar la limită, în timp ce caută tot felul de portițe pentru a-și păstra controlul asupra platformelor sale, Comisia Europeană nu pare că are chef să se „joace”. O investigație în felul în care Apple impune o taxă de „tehnologie” pentru dezvoltatorii de aplicații care vor să lanseze magazine de aplicații terțe, cât și pentru cei care vor să lanseze aplicații în afara App Store, este de asemenea în desfășurare în cadrul Comisiei Europene. În cazul în care este din nou găsită vinovată de practici anticoncurențiale, este posibil ca Apple să fie astfel din nou amendată și obligată, din nou, să deblocheze și mai mult sistemele sale de operare.