Google va dezvolta Android în mod privat, dar va publica codul sursă la final

Scris de | 27 martie, 2025
Google va dezvolta Android în mod privat, dar va publica codul sursă la final

Google va muta dezvoltarea Android AOSP in-house și nu va mai arăta modificările făcute la cod în timp real, așa cum făcea înainte. Deși dezvoltarea va fi complet privată, compania promite că, codul sursă al Android AOSP va fi făcut în continuare public după ce termină cu munca la el. Scopul ar fi simplificarea dezvoltării sistemului de operare și nu blocarea dezvoltatorilor externi, au încercat să explice oficialii.

Google va dezvolta Android AOSP privat

În prezent, Google împărtășește o parte din lucrările pe care le desfășoară pe AOSP în cadrul platformei Gerrit, dar pe viitor toate aceste lucrări se vor face în privat. Deși Google încearcă să explice că o face doar pentru optimizarea dezvoltării Android, sunt două idei pe care le putem sublinia din start. Întâi, platformele publice sunt cu siguranță în atenția actorilor rău-intenționați care pot observa încă din faza de dezvoltare vulnerabilități ce pot fi exploatate ulterior. Unele semnalate chiar de oameni bine intenționați. Dar care rămân nerezolvate de producător. Doi, expunând lucrul direct asupra codului existent, compania ajută indirect companiile care folosesc Android AOSP făcându-le munca mai ușoară în timp real.

Trebuie notat faptul că Google face această schimbare majoră în modul în care dezvoltă versiunea open source a Android, după peste 16 ani în care a procedat la fel.

De ce este important Android AOSP

Indiferent de producător, fiecare telefon Android are un lucru în comun: platforma software. Producătorii pot personaliza puternic aspectul sistemului de operare Android pe care îl livrează pe dispozitivele lor Android, dar sub capotă, funcționalitatea de bază a sistemului este derivată din aceeași fundație open-source: Android Open Source Project.

Codul Android AOSP este furnizat de Google sub licența Apache 2.0. Aceasta permite oricui să utilizeze, să distribuie sau să modifice și să distribuie sisteme de operare bazate pe AOSP fără a fi nevoie să plătească taxe de licență sau să arate codul sursă. Această structură permisivă de licențiere a facilitat adoptarea pe scară largă a AOSP, ducând la crearea de variante personalizate precum One UI la Samsung, HyperOS la Xiaomi și așa mai departe.

La fel ca multe alte proiecte open-source, AOSP acceptă contribuții de cod de la alți dezvoltatori. Cu toate acestea, Google realizează în sine majoritatea dezvoltării AOSP, pentru a „asigura vitalitatea Android ca platformă”. Prin urmare, Google are ultimul cuvânt cu privire la codul care poate fi inclus în AOSP când este publicată noua versiune a codului sursă. Compania dezvoltă componente AOSP în mod privat pentru a permite „dezvoltatorilor și OEM-urilor să folosească o singură versiune Android fără a urmări lucrările viitoare neterminate doar pentru a ține pasul”.

Până acum, existau două direcții de dezvoltare. Partea publică AOSP și zona sa de dezvoltare internă. Partea AOSP era accesibilă oricui, în timp ce zona internă a Google este limitată la companiile cu un acord de licență pentru Serviciile mobile Google (GMS). Google a confirmat Android Authority că va transfera în curând toată dezvoltarea sistemului de operare Android în filiala sa internă, o schimbare menită să simplifice procesul de dezvoltare.

Etichete: , ,

Sursa: Android Authority