REVIEW NAS Synology DS720+, cloud-ul on the go pentru creatorii de conținut

Scris de | 12 noiembrie, 2021
REVIEW NAS Synology DS720+, cloud-ul on the go pentru creatorii de conținut

Am dezbătut de foarte multe ori aici pe connect.ro ideea de NAS. Înainte să râzi de denumirea funny, află că abrevierea vine de la Network Attached Storage, adică un cloud personal pe care îl poți monta chiar la tine acasă și care poate deservi oricărui scop, de la entertainment, la work stuff și chiar și pentru backup de date sensibile, atunci când ai o firmă ceva mai mică.

Însă astăzi vorbim de un NAS care se adresează creatorilor de conținut, în opinia mea, mai ales prin faptul că protagonistul nostru de astăzi se laudă cu două slot-uri pentru SSD-uri M.2 de mare viteză, plus două bay-uri pentru HDD.

Conceptul în cauză despre care vorbim astăzi aici este dacă ar trebui sau nu să optezi pentru NAS, în speță dacă ai avea nevoie de așa ceva în industriile creative. Părerea mea este că atât timp cât workflow-ul tău zilnic cuprinde multe fișiere audio-video este extrem de necesar să le asiguri și un backup.

Desigur, există și varianta abonamentelor lunare cloud la diferitele servicii oferite de Google, Apple sau Microsoft, însă poți fi de acord cu mine că nimic nu se compară cu sentimentul de siguranță pe care îl ai atunci când știi că ele sunt puse bine, undeva, fizic.

Aici intervine în calcul NAS Synology DS720+, un device de care poți să uiți că există odată ce l-ai instalat și i-ai făcut primul setup. Primul pas este să găsești un loc special, mai răcoros la birou sau acasă, să te asiguri că ai cu ce să îl „umpli”, în speță mediile efectiv de stocare pe care vei face backup-ul, și ești good to go.

Desigur, trebuie să ai grijă atunci când alegi ce SSD-uri M.2 și HDD vrei să integrezi pe NAS. Noi sugerăm să nu mergi chiar pe cele mai ieftine de pe piață, pentru că procesul de backup constant on the go va solicita destul de tare hardware-ul și nu vrei să te trezești că experimentezi pierderi de date.

Revenind la clientul nostru de astăzi, NAS Synology DS720+, acesta se bucură de un proces simplu de setup pentru prima utilizate și dispune de propria platformă software, alimentată de un procesor quad-core de 2.0 GHz și accelerare cache la pachet, care va scoate chiar mai multă viteză din mediile de stocare rapide, ca M.2-urile pe care le vei monta pe el. Nu trebuie chiar să ai o diplomă de la Politehnică ca să te poți descurca singur, instalarea propriu-zisă a acestora realizându-se doar cu atenție și o șurubelniță.

Desigur, acum depinde ce vei dori să stochezi pe HDD-uri și SSD-uri. Cel mai bine e să ții fișierele de care ai nevoie mai des și la care lucrezi constant pe stocarea mai rapidă, adică pe M.2. Iar odată ce termini cu anumite proiecte, poți trece pe stocarea tradițională, care va fi și mult mai ofertantă.

Dacă un SSD M.2 de 2TB poate trece chiar de 1000 de lei, un HDD de 12-14TB se va învârti tot în acea zonă, mai ales unul din gamele profesionale. Cel mai bine e să te uiți pe modelele destinate NAS-urilor, indiferent de producătorul pe care îl vei alege.

Și odată ce termini cu partea hardware, vei trece și la cea software. Toate NAS-urile de la Synology pe care am avut ocazia să le testez până acum au venit la pachet cu interfața de utilizare Synology Drive, una foarte ușor de folosit și care se aseamănă cu majoritatea serviciilor de cloud.

Ea merge pe orice fel de laptop sau PC, indiferent de sistem de operare și îți permite să îți sincronizezi în timp real fiecare fișier chiar și cu telefonul mobil, acolo unde producătorul are deja disponibile aplicațiile necesare, atât în AppStore cât și în Google Play Store.

Și ca un plus, pe lângă faptul că poți lucra de oriunde cu fișierele foto sau video, poți colabora online de pe orice device cu oricine are acces la cloud-ul tău personal, mai ales pe fișiere text sau excel. Deci versatilitatea este și ea un punct forte pentru un spațiu online doar al tău, un punct central de unde poți dirija toate operațiunile tale de zi cu zi.

Concluzia connect

Synology DS720+ este un NAS versatil care îți oferă spațiu de stocare atât pe medii SSD M.2, dar și pe HDD-urile noastre cele de toate zilele și îți permite să fii constant conectat la fișierele și proiectele de care ai nevoie atunci când lucrezi remote.

NAS-ul nu este nici prea mare, nici prea mic, în dimensiuni, și poate fi chiar și upgradat ca număr al bay-urilor cu un Synology DX517, un atașament la DS720+, dar care poate fi folosit și pe post de spațiu de backup de sine stătător.

Etichete: , ,