Xiaomi dezvoltă o tehnologie de răcire „Loop” pentru a elimina supraîncălzirea smartphone-urilor

Scris de | 15 noiembrie, 2021
Xiaomi dezvoltă o tehnologie de răcire „Loop” pentru a elimina supraîncălzirea smartphone-urilor

Xiaomi tocmai a venit cu o soluție de răcire care ar putea anunța începutul sfârșitului pentru un smartphone supraîncălzit după câteva sesiuni intense de jocuri pe mobil.

Tehnologia „Loop LiquidCool”, care se inspiră din industria aerospațială, este concepută pentru a atrage agentul de răcire lichid la sursa de căldură. Aceasta realizează vaporizarea, apoi dispersează căldura către o zonă mai rece. Apoi, lichidul se condensează din nou și este captat pentru a fi reutilizat.

Procesul se numește sistem capilar și prezintă o oarecare asemănare cu fluxul de sânge în vasele noastre – cu excepția faptului că, spre deosebire de noi, acesta cuprinde un evaporator, un condensator, o cameră de reumplere și conducte separate de gaz și lichid.

Xiaomi susține că noul proces are „capacități de răcire de două ori mai mari și se clasează drept cea mai eficientă soluție de răcire pentru smartphone”, în comparație cu o soluție convențională cu camere de vapori (VC).

Deși este o îmbunătățire a salturilor și limitelor, cele două sisteme de fapt nu sunt radical diferite. Sistemul Xiaomi Loop folosește aceeași metodă ca și răcirea cu lichid VC, dar diferența este că Loop separă canalele pentru gaze și lichide.

Atunci când aceste două stări sunt prezente în paralel, ele s-ar putea obstrucționa reciproc, mai ales atunci când sunt supuse unui volum mare de muncă. Compania a dezvoltat oarecum o pompă în formă de inel cu propria conductă de gaz, care „reduce foarte mult rezistența la trecerea aerului cu 30%. Prin urmare, un flux de aer mai fluid va crește capacitatea maximă de transfer de căldură a sistemului cu până la 100%.

În plus, un sistem de circulație unidirecțională asigură că lichidul va putea trece prin evaporator, asigurând în același timp că gazele nu se mișcă în direcția greșită.

Într-o demonstrație, echipa a folosit o sesiune de joc Genshin Impact de 30 de minute pentru a arăta cum ar funcționa pe un Xiaomi MIX 4. La setările video de max. 60 fps, sistemul Loop a reușit să mențină dispozitivul sub o temperatură maximă de 47,7 °C (118 °F).  În plus, temperatura procesorului a fost cu 8,6 ℃ (47,5 ºF) mai scăzută decât de obicei.

Firma scrie că „factorul de formă flexibilă” al sistemului permite adoptarea ușoară și poate fi stivuit în „orice tip de design intern”. Este dat un exemplu de buclă în formă de pătrat, iar acest lucru va permite mai mult spațiu pentru alte componente, cum ar fi bateria sau modulul camerei.

Xiaomi își propune să aducă Tehnologia Loop LiquidCool în produsele sale în 2022.