REVIEW ASUS ROG Zephyrus S17 GX703HM, un adevărat workhorse

REVIEW ASUS ROG Zephyrus S17 GX703HM, un adevărat workhorse

Scris de | 16 noiembrie, 2021

Înainte să trecem la treabă, trebuie să recunosc că ASUS ROG Zephyrus S17 este un laptop de gaming pe care l-am folosit intens în ultimele săptămâni. Și când spun intens, mă refer la faptul că l-am „forjat” zilnic cu cele mai noi titluri apărute, el fiind legat constant la un monitor 4K, fără să dea semne de oboseală sau de „transpirație”. Răcirea este bună, specificațiile sunt pe măsură, deși nu „extra top”, iar ergonomia este la ea acasă, cu tastatura care se ridică la un unghi de cinci grade atunci când laptopul este deschis.

Zephyrus S17 a poposit în redacția connect și a fost folosit cu preponderență, da, te-ai prins, la joacă. De fapt, la „muncă”. Device-ul e cam ceea ce trebuie în ce privește dimensiunile, are parte de finisaje sleek și un design overall destul de elegant. Ceea ce mi se pare destul de interesant, având în vedere că vorbim despre un laptop de gaming lansat sub brand-ul Zephyrus. Mie unul îmi place această direcție, fiind deja oarecum sătul să văd laptopuri pline de RGB și de fel de fel de alte gimmick-uri care devin ușor redundante în 2021.

Când te uiți la Zephyrus S17 nu îți vine gaming-ul în cap prima dată, ceea ce mă bucură. E ca o gură de aer proaspăt, un laptop care pare „cuminte” dar care nu este deloc așa atunci când începi să îl utilizezi. Nu vreau să mă înțelegi deloc greșit, S17 este cât se poate de „jucăuș”, iar componentele de sub capotă stau mărturie la această afirmație.

Design

După cum spuneam și mai sus, la acest capitol S17 se diferențiază destul de mult de alte laptopuri de gaming, prin sobrietatea sa, însă se vede de la o poștă că este un device realizat cu finisaje premium, care îți dă senzația de calitate încă de când îl vei scoate din cutie. În plus, îmi place destul de mult și funcția de ridicare a tastaturii cu cinci grade, pentru a oferi un plus de ergonomie la scriere și nu numai. Desigur, mi se pare că arată și foarte bine overall, însă asta e o părere subiectivă. Cert e că e mai comod să scrii pe Zephyrus S17 decât pe alte laptopuri care nu dispun de acest gimmick.

Un alt punct forte pe partea frontală a designului este dimensiunea destul de mare a touchpad-ului, despre care chiar ASUS spune că este cu 125% mai mare decât cel care echipa modelul precedent Zephyrus S17. În cazul unui șasiu de dimensiuni destul de generoase, așa cum vedem pe clientul nostru de astăzi, un touchpad mai mare înseamnă automat un touchpad mai bun. Nu dă deloc senzația de înghesuială și te poate ajuta în diverse task-uri de productivitate, pentru că, să recunoaștem, lumea caută versatilitate la un laptop și nu îl va folosi doar într-un singur scop.

Încă un plus pe care am reușit să îl remarc ține de portabilitate. Zephyrus S17 este mai subțire ca alte laptopuri de gaming și încape cu o ușurință mai mare într-un rucsac obișnuit, chiar dacă dimensiunea display-ului este ceva mai mare, de 17,3 inci. Per total putem vorbi despre o formă destul de compactă, însă greutatea este mai mare decât te-ai aștepta, de 2,6kg. Nu îl vei simți atât de greu în spate, însă nici nu îl poți căra la fel de ușor ca pe un ultrabook, desigur.

Display

În ceea ce privește ecranul lui Zephyrus S17, acesta este unul versatil, lucru care mi-a plăcut tare mult. El poate fi setat pe mai multe rezoluții și rate de reîmprospătare, în funcție de tipul de joc pe care vrei să îl joci. De exemplu, dacă ești fan al titlurilor e-sports, precum Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite sau Call of Duty: Warzone vei avea nevoie de o rezoluție ceva mai mică, QHD (2K) cu un refresh rate de 165 de Hz, pentru o cursivitate mai mare în timpul unui gameplay fast-paced.

În caz contrar, dacă a sosist vremea unui joc RPG lung, eye-candy și centrat pe peisaje, precum un Witcher 3, Assassin’s Creed Valhalla sau Cyberpunk 2077, vei seta displayul la o rezoluție 4K cu refresh rate de 144 Hz. Zephyrus S17 suportă ambele moduri și îți va permite să optimizezi fiecare experiență.

În plus, ecranul laptopului produs de ASUS vine echipat din fabrică și cu Nvidia G-Sync, ceea ce înseamnă că vei avea un plus de compatbilitate atunci când vei vrea să conectezi device-ul la un monitor extern care se laudă și el cu G-Sync. Noi am încins niște meciuri foarte interesante de FIFA 22 în redacție, folosindu-ne de un display compatibil cu standardul de la Nvidia, iar rezultatele au fost pe măsura așteptărilor. Mai puțin cele de la FIFA, dar acolo intervine și priceperea sau lipsa ei.

Per total, ecranul lui Zephyrus S17 oferă o experiență demnă de un laptop care face parte din această gamă de preț ridicată (aproximativ 11.000-12.000 lei) și te poate ajuta la fel de bine și dacă lucrezi în domeniul editării foto sau video, mai ales că vorbim aici despre un panou IPS, și nu un OLED care poate suferi după ceva vreme de efectul de burn-in.

CPU – Intel Core i7 11800H

ASUS ROG Zephyrus S17 vine echipat cu unul dintre cele mai bune procesoare mobile din ultima generație a celor de la Intel, și anume ce-a de-a 11-a, TigerLake. Avem aici de a face cu un 11800H cu 8 nuclee și 16 thread-uri, care poate fi urcat până la o frecvență de 4.1 GHz. Chiar dacă în teorie nu este vârful de gamă i9, acest i7 își face foarte bine treaba în task-urile pentru care acest laptop este dezvoltat.

Foarte interesant mi s-a părut că, deși l-am supus la câteva benchmark-uri și stress tests, CPU-ul a rămas în parametri ok în ceea ce privește temperatura. De exemplu, în testul sintetic din Intel Extreme Tuning Utility procesorul nu a trecut de 80 de grade, deși a fost dus într-o frecvență maximă de 4.14 GHz. Deși durata prorpiu-zisă a acestui respectiv test a fost mai redusă ca în alte cazuri, părerea mea este că un cuvânt important de spus în privința răcirii îl are și faptul că ridicarea tastaturii crează o fantă destul de mare în partea din spate a șasiului, de vreo 12 mm.

După spusele producătorului, această găselniță mărește cu 25% fluxul de aer care trece prin interiorul laptopului, iar ventilatoarele de sub tastatură preiau aerul rece de deasupra și îl trec prin interiorul șasiului pentru a ajuta la răcirea componentelor. Iar faptul că avem metal lichid în componența compusului termic, adică pasta termoconductoare, nu poate decât să ajute la păstrarea unor temperaturi mai mult decât decente.

GPU – Nvidia GeForce RTX 3060

În ceea ce privește gamingul, pentru că am vrut să las acest aspect la capitolul placă video, am reușit să rulez mai toate jocurile pe care ai vrea să le joci în 2021 cu detalii Max sau chiar Ultra. Bine, acest lucru era de așteptat având în vedere că Zephyrus S17 vine cu o echipare decentă pentru 2021, beneficiind de un GPU pe arhitectură Turing și ray-tracing, e normal să nu existe nici un fel de problemă cu experiența în jocuri.

Și aici intervine și sistemul G-Sync despre care vorbeam mai devreme și care facilitează o mai bună sincronizare între placa video și output-ul de pe monitorul laptopului sau cel extern. Desigur, ai să spui că pentru acest preț, laptopul nu vine echipat măcar cu un GPU 3070 de la Nvidia, dar pentru un balans între design, componente și răcire așa cum regăsim pe Zephyrus S17 prețul este unul echitabil.

Am testat device-ul cu Far Cry 6, Cyberpunk 2077, FIFA 22 și Mortal Kombat 11, iar toate titlurile cu setările pe High sau Ultra au mers fără probleme, cu peste 60 de cadre pe secundă. Desigur, jocurile care nu au cerințe de sistem atât de mari, sau cele mai vechi trec lejer de pragul de 100 de FPS, însă să văd că poți juca liniștit CP2077 pe High cu RTX ON, iar temperaturile să rămână decente și fără să existe stutter, pot spune că e o realizare, mai ales la un titlu recunoscut pentru optimizarea defectuoasă.

RAM & Stocare

Pe lângă procesor și placă video, modelul de Zephyrus S17 pe care l-am testat mai vine echipat cu 16 GB de memorie RAM, respectiv două plăcuțe SO-DIMM setate din fabrică la 3200 de MHz, și cu un SSD M.2 NVMe de la Samsung, cu o capacitate de 1TB. Desigur, acest combo este unul pe care îl întâlnim cât se poate de des pe laptopurile din această categorie, și este suficient pentru un sistem decent pentru gaming și productivitate, fără să simți nevoia de mai bine.

Desigur, totul poate fi upgradat în timp și mai există și opțiunea de a integra până la trei medii de stocare M.2 pe care să le organizezi apoi într-o matrice RAID pentru a putea beneficia de viteze mai mari de scriere și citire. Pentru cei care lucrează cu fișiere foarte mari, acesta poate fi un punct forte foarte important. iar în ceea ce privește RAM-ul, și el poate fi suplimentat până la 48 GB DDR4, la o frecvență maximă de tot 3200 MHz.

Conectivitate & Sunet

Sunetul este una dintre cele mai bune părți din acest laptop. Având un sistem compus din două tweetere și patru woofere, Zephyrus S17 scoate într-adevăr un sunet peste medie, unul care nu exagerează niciodată nici prin înalte prea „tipătoare” sau joase prea profunde și livrează o experiență echilibrată. În plus, vorbim și despre un microfon 3D care te va ajuta atunci când ai nevoie să intri în call, mai ales în perioada de work from home, una care nu se mai termina. Totodată, microfonul beneficiază și de un noise canceling AI, care va tăia din zgomotul de fundal din jurul tău, iar ca tehnologie audio integrată, care nu lipsește și care trebuie menționată, este și Dolby Atmos.

Și iată că ajungem și la conectivitate. Mărturisesc că Zephyrus S17 este unul dintre cele mai complete laptopuri pe care am pus mâna în ultima vreme, din acest punct de vedere. Practic, nu există port pe care să ți-l dorești și care să nu existe pe acest șasiu. Desigur, dispunerea lor nu mă încântă neapărat, fiind genul de utilizator care preferă mai toate mufele pe partea din spate atunci când vorbim despre un laptop de gaming, însă nu am de ce să mă plâng în ceea ce privește diversitatea.

Avem astfel așa: pe partea stângă a șasiului putem găsi portul de încărcare, un HDMI 2.0, un port LAN RJ-45, un USB Type-A 3.2 de generație a doua, un USB Type-C cu suport pentru Thunderbolt 4, încă un USB Type-C 3.2 și în final, nelipsitul jack audio. Am uitat ceva? Nu cred. Pe această laterală avem deja cam tot ce ne-am putea dori și chiar mai mult, astfel că trecem și pe partea cealaltă a laptopului, acolo unde regăsim încă două porturi USB Type-A 3.2, dar și un cititor de carduri SD.

La modul general vorbin, ASUS ROG Zephyrus S17 este un laptop complet din punctul de vedere al posibilităților de a conecta diverse accesorii și periferice. Nu face rabat la porturi și îți oferă senzația de device pe care te poți baza, indiferent de circumstanță.

Concluzia connect

Zephyrus S17 este un laptop de gaming cât se poate de onest, cu un design elegant, care îți aduce mai aproape jocurile preferate. Răcirea este într-adevăr unul dintre punctele forte alte device-ului, el transpirând destul de rar, deși a fost utilizat intens la rezoluții mari, în jocuri care cer totuși sisteme capabile. De altfel, mi-au plăcut și dimensiunile acestuia, potrivite pentru o portabilitate ceva mai mare decât a unui device destinat în mod normal jocurilor.

Deși face parte dintr-o gamă de preț ceva mai mare, Zephyrus S17 este calibrat exact așa cum trebuie, are parte de o tastatură ergonomică și toate porturile pe care ți le-ai putea dori la îndemână. Rulează orice fără probleme, e bun și pe partea de productivitate și este într-adevăr o opțiune de luat în seamă pentru aceia dintre noi care au pe mână bugete ceva mai mari dar care sunt și mai pretențioși.

Etichete: , , ,