Ochelarii de protecție și manșetele imprimate 3D ajută orbii să „vadă” prin vibrații, chiar și în întuneric

Scris de | 26 ianuarie, 2022
Ochelarii de protecție și manșetele imprimate 3D ajută orbii să „vadă” prin vibrații, chiar și în întuneric

Demult se lucrează la inovații care lucrează pentru a ajuta nevăzătorii să se deplaseze mai ușor iar oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din München (TUM) tocmai au conceput una revoluționară.

Acest dispozitiv este o pereche de ochelari de protecție cu infraroșu, conectați la o serie de plăcuțe vibrante pentru a fi purtate pe antebrațul utilizatorului. Se pare că acest lucru îi va ajuta să evite obstacolele atunci când se deplasează într-un spațiu.

O pereche de camere cu infraroșu se află în ochelarii de protecție imprimați 3D, care captează o imagine „stereoscopică”, care este apoi transferată pe un mic computer. Este creată astfel o hartă a spațiului utilizatorului, care este apoi programată în vibrațiile care sunt resimțite pe manșonul senzorial.

De exemplu, dacă utilizatorul se plimbă printr-o cameră, mâneca va vibra mai intens pe măsură ce o altă persoană trece pe lângă ea, spre deosebire de un feedback mai ușor dacă celălalt se află de cealaltă parte a camerei.

Interesant Engineering compară feedback-ul senzorial cu ceva ce ai putea simți când joci un joc video. Când utilizatorul se apropie de un obstacol, manșonul începe să vibreze. Dacă se apropie, vibrațiile cresc în intensitate. Cercetătorii Manuel Zahn și Armaghan Ahmad Khan detaliază invenția într-un nou studiu publicat într-un preprint pe serverul arXiv.

Ochelarii de protecție și manșetele imprimate 3D ajută orbii să „vadă” prin vibrații, chiar și în întuneric

În lucrare, s-a evidențiat că, în ciuda tuturor invențiilor pe care tehnologia le-a adus recent, cea mai bună și cea mai des folosită unealtă care îi ajută pe orbi în navigare este încă bastonul.

Deoarece o parte a acestui nou dispozitiv este purtată pe antebrațul utilizatorului, acesta va permite utilizatorilor să-și păstreze mâinile libere pentru alte lucruri, o schimbare într-adevăr binevenită față de a avea întotdeauna o mână ocupată cu bastonul.

Și pentru că ochelarii funcționează în infraroșu, aceasta nva însemna, de asemenea, că utilizatorii vor putea naviga chiar și în întuneric. Acest lucru deschide dispozitivul pentru utilizare nu doar persoanelor cu deficiențe de vedere, ci și în situațiile în care poate fi necesară navigarea în negru absolut. Ne gândim aici la scopuri militare, în primul rând, dar sperăm că acest device va fi folosit doar în scopuri civile.

În cadrul testelor, voluntarii au raportat că vibrațiile au fost mai ușor de recunoscut când sunt peste „regiunile musculare” ale antebrațului, dar sunt „cel mai bine recunoscute” atunci când sunt mai aproape de încheietura mâinii. Chiar și în prima cursă, toți cei cinci participanți au reușit să parcurgă cu succes traseul cu obstacole.

Într-o dezvoltare ulterioară, dispozitivul ar putea include și tehnologia necesară pentru controlul vocal. Potrivit cercetătorilor, sistemul este „deja pregătit” pentru această implementare. „În general”, concluzionează ei în lucrare, „sistemul este o abordare promițătoare pentru a oferi mai multă independență persoanelor cu deficiențe de vedere”. Se pare că mitul costumului lui Daredevil va deveni în curând o realitate extrem de palpabilă, rămâne de văzut însă și la ce preț disponibilă publicului larg.

Advert 61

Etichete: , ,