Preţurile plăcilor grafice NVIDIA şi AMD au început să scadă în sfârşit

Scris de | 26 ianuarie, 2022
Preţurile plăcilor grafice NVIDIA şi AMD au început să scadă în sfârşit


După un an 2021 marcat de criza componentelor, care a afectat lansări de telefoane şi disponibilitatea unor plăci grafice, se pare că în 2022 lucrurile încep să arate mai bine. Preţurile plăcilor grafice AMD şi NVIDIA au început să scadă, lucru consemnat de publicaţii din SUA ca Tom’s Hardware şi din Germania că 3DCenter.org.

Aceste surse au verificat ofertele de pe eBay şi de la retaileri locali şi au descoperit un trend descendent cu privire la preţuri. Şi e vorba aici despre plăci grafice de generaţie nouă de la AMD şi NVIDIA. Dacă în urmă cu 2 luni o placă RTX 3080 costa 1773 dolari, de 2.5 ori faţă de preţul recomandat de producător acum e clar mai mic. Fenomenul de scumpire a fost exacerbat în decembrie, luna cadourilor. Ei bine doar în ianuarie preţurile au picat cu 11% şi acum placa stă sub 1600 dolari.

Toată seria RTX 3000 e afectată de fenomen, dar şi plăcile AMD Radeon RX 6000, preţurile lor scăzând cu 5, până la 10%. Este şi o excepţie şi anume RX 6900 XT, care s-a scumpit. De remarcat totuşi că volumul de vânzări a scăzut pe eBay, iar plăcile încă sunt rar găsite în stoc. Ca idee pe parcursul unei săptămâni din luna ianuarie 2022 doar 9 plăci grafice Radeon RX 6800 s-au vândut pe eBay.

Posibil ca scalperii să vadă că lumea nu mai cumpără la preţ mare şi să cedeze. De asemenea e posibil ca minerii de criptomonede să se panicheze din cauza scăderii valorii monedelor din ultima vreme şi să îşi vândă rig-urile. Fenomenul nu e semnalat doar pe piaţa second hand, ci şi la retailerii din Germania. Se pare că se aplică acelaşi trend şi la consolele PS5 şi Xbox Series X, care au început să apară la preţuri mai mici pe eBay.

Ambele au pierdut 100 de dolari faţă de luna decembrie. Să se apropie oare criza cipurilor de final? Sau e doar clasica scădere de preţ de după sărbători?

Etichete: , , , , ,

Sursa: The Verge