REVIEW Huawei P50 Pocket: Încă un pliabil e aici să ia piața cu asalt într-un an decisiv

Scris de | 23 februarie, 2022
REVIEW Huawei P50 Pocket: Încă un pliabil e aici să ia piața cu asalt într-un an decisiv

Cred că dacă mi-ar cere cineva să definesc ultimele 12 luni din punct de vedere al trendurilor din tehnologie, aș putea să folosesc simplu, un singur cuvânt: „pliabilitate”. Pe parcursul anului care tocmai s-a încheiat, dar și în timpul acestui început de 2022, pare că toată suflarea tech a planetei se orientează către exotismul emanat de dispozitivele pliabile. 

Totul a început de la Samsung, a continuat apoi cu Mate X și Xs de la Huawei, pentru ca apoi să vedem versiuni actualizate și chiar un pliabil extrem de interesant de la Oppo. Iar astăzi avem pe masa de test cel mai nou model de la Huawei, te-ai prins deja, P50 Pocket, răspunsul companiei din China pentru Samsung Z Flip3 și totodată primul dispozitiv pliabil din 2022, un an care va marca pozitiv sau negativ întreaga industrie. Pe scurt, un an decisiv.

Design

Cuvântul cheie la capitolul „design” este lux. DIn primele momente în care vei începe să utilizezi noul tpu Huawei P50 Pocket, vei observa liniile inedite care ii conferă aspectul unic, unul pe care eu nu l-am mai văzut și pe alte telefoane. Iar totul e posibil datorită colaborării producătorului chinez cu designerul olandez Iris Van Herpen, unul dintre profesioniștii din domeniul fashion care s-a remarcat prin creațiile sale prin care îmbină lumea modei cu cea a tehnologiei. Cam asta a vrut Huawei pentru P50 Pocket, și pot să spun că le-a ieșit destul de bine.

Telefonul este foarte plăcut la atingere, iar liniile fine de pe șasiu se deosebesc clar de restul designului. Pot spune că seamănă cu un decor din natură, încercând să imite frunze, iar per total, aspectul este „foarte” premium. De fapt, cred că cea mai bună comparație pe care o pot face aici este cu o tabacheră de damă, classy și elegantă, numai bună de purtat într-o geantă ceva mai deosebită.

Și aici voiam să ajung. Acest design face din P50 Pocket un terminal orientat mai degrabă spre publicul feminin, mai ales prin forma appealing. Iar atunci când este închis, terminalul se poate transforma într-un veritabil accesoriu de modă, unul care are potențialul de a fi mult mai mult decât un simplu telefon. Și chiar cred că P50 Pocket intră în categoria „statement”, mai degrabă, și de-asta va fi la mare căutare pentru cei mai pretențioși dintre noi.

Display

Cam ce ar mai fi de zis aici? Evident, ecranul lui P50 Pocket este unul pliabil, pe factor de formă 21:9, ceea ce înseamnă că e ceva mai ofertant decât concurentul său direct, Z Flip3 5G. Să recunoaștem, acesta e segmentul pe care Huawei a vrut să îl atace cu primul său pliabil „de masă”, unul care să fie mai accesibil, atât cât permite această tehnologie, adică să nu avem un alt terminal „cam” intangibil din punct de vedere financiar, așa cum a fost Mate XS.

Revenind la display-ul lui P50 Pocket, acesta este un OLED de un miliard de culori, setat din fabrică cu o rată de reîmprospătare de 120 de Hz, așa cum se poartă și e normal pentru 2022. Experiența vizuală este, desigur, una de top, deși încă îmi este destul de greu să mă obișnuiesc cu pliabilitatea ecranelor. Sigur, în mod cert asta e calea de urmat, sau cel puțin asta e calea pe care toți producătorii vor s-o urmeze, indiferent dacă ne place sau nu. Așa ca ar trebui să acceptăm mai rapid acest lucru și să privim cu speranță spre viitor.

Iar ecranul peste medie a lui P50 Pocket este un argument destul de bun pentru terminalele cu form factor mai apropiat de o telecomandă, decât de un telefon clasic, însă acest lucru nu mă deranjează absolut deloc. De-a lungul timpului, în toți anii ăștia în care am făcut review-uri la telefoane mi-am dat seama că inovațiile care pot părea forțate la prima vedere își vor găsi, eventual, locul în inima utilizatorilor care sunt dispuși să-și asume anumite riscuri.

Și, ca să continui comparația cu Z Flip3, display-ul lui P50 Pocket are margini ceva mai mici, dând astfel senzația unei suprafețe de vizionare mai ofertante, chiar dacă diferența de dimensiune între cele două ecrane este de doar 0,2 inci. Bine, nu vreau nici să mă înțelegi greșit, nu pot să spun că e vreo diferență importantă între cele două panouri, iar dacă nu verificam specificațiile celor două terminale, unde am observat că diferențele în rezoluție și în densitatea pixelilor sunt aproape infime, aș fi zis că experiența de utilizare este identică.

Să vorbim puțin și despre micul display frontal al lui P50 Pocket, care mi se pare o idee foarte bună pentru informarea on-the go. Cu ajutorul decupajului rotund poți avea acces rapid la player-ul de muzică, la informațiile meteo și poți chiar să-l folosești pe post de preview display atunci când treci camera în modul selfie. Nu pot să spun că beneficiază de funcționalități avansate, însă cu siguranță îi văd rostul în angrenajul pliabil al producătorului din China. Plus că îi conferă terminalului un alt plus la capitolul eleganță și unicitate.

Camera Foto

Încă de la lansare, cel mai curios am fost de camera foto a lui P50 Pocket. Știm că telefoanele pliabile nu au excelat niciodată la acest capitol, și mai știm și că Huawei se chinuie să aducă mereu senzori foto de excepție pe terminalele sale. Așa că a fost și nu a fost o surpriză atunci când am ieșit să fac primele poze cu „clientul” nostru de astăzi. P50 Pocket se poate lăuda cu o cameră foto ofertantă, alcătuită din trei senzori, și care este dispusă în stilul celei montate pe P50 Pro, partenerul său de gamă și totodată noul flagship al producătorului chinez în Europa.

Dacă la Samsung Z Flip3 am văzut o cameră foto duală, care este decentă, dar care nu rupe gura târgului, Huawei a vrut să progreseze pe acest segment și să ofere un device care să te surprindă atunci când vrei să pozezi diverse lucruri. Și a reușit. Putem vorbi aici despre un pliabil care vine la un segment de preț mai mic decât în cazul flagshipurilor pliabile, și care nu face rabat în ceea ce privește senzorii foto.

Pe P50 pocket avem trei senzori, unul wide de 40 de MP cu f/1.8, un ultrawide de 13 MP cu f/2.2, și încă un wide de 32 MP cu f/1.8. Cei trei lucrează în armonie în mai toate scenariile de fotografie, de la low-light, la condiții exterioare de soare sau chiar și atunci când e o zi mai mohorâtă. Însă un alt lucru important de punctat are legătură cu detaliile pe care P50 Pocket le surprinde atunci când tragem instantanee folosindu-ne de zoom. Chiar dacă este vorba aici despre zoom digital, el își face treaba cu brio, mai bine decât la alte terminale pe care am avut ocazia să le testez în ultima vreme.

Desigur, vorbim aici și de limitări, atunci când exagerăm cu zoom-ul, dar și în ceea ce privește modul wide de fotografie, acolo unde AI-ul lui P50 Pro distorsionează, foarte puțin ce-i drept, imaginea în extremitățile sale. Deși nu este nimic vizibil, trebuie să te uiți destul de atent ca să îți dai seama, efectele sunt acolo. Însă în afară de aceste două „defecte” punctate, care nu sunt nicidecum vreun gamechanger, camera foto de pe P50 Pocket este în mod cert una reușită. Cred că pot să merg mai departe și să spun că este cel puțin între primele două cele mai bune camere montate pe telefoane foldable până în prezent.

Însă te invit să te convingi singur de calitatea senzorilor foto observând pozele realizate în varii scenarii de lumină și de ambianță, pentru a vedea cât de bine s-a descurcat P50 Pocket, unul dintre cele mai interesante telefoane pliabile pe care le-am încercat vreodată.

Software și specificații

Fiind al doilea Huawei pe care l-am testat în ultimele câteva luni, după Nova 9, P50 Pocket vine și el echipat cu EMUI 12 în Europa, varianta din China lăudându-se cu HarmonyOS 2.0. Deși nu știm încă când vom vedea și pe continentul nostru versiuni de telefoane Huawei cu HarmonyOS, sau dacă vom vedea vreodată, pentru că nu a fost nimic confirmat până acum, se pare că producătorul a ales să echipeze din nou un device lansat în această zonă cu EMUI 12.

Și da, în continuare nu avem serviciile Google disponibile pe terminale Huawei, la fel cum am văzut și la Nova 9, precum am explicat și în review, aici. Într-adevăr, acesta nu este un capăt de lume din punct de vedere software și poți profita de GSpace, o platformă care e menită să emuleze toate aplicațiile de care duci lipsă, fiind posibilă inclusiv conectarea cu un cont Google la acestea. Da, vorbim aici de extra steps, însă important este că se poate.

Și la fel ca la Nova 9, avem pe masa noastră de test un telefon fără compatibilitate 5G, un lucru care deși este greu de conceput la un device care costă în jurul sumei de 6000 de lei, este explicabil. Nu este prima dată când observăm această situație, și probabil nu va fi nici ultima oară. Din cauza problemelor pe care Huawei le are cu guvernul american, unul din compromisurile pe care a trebuit să le facă producătorul pentru a putea continua să vândă produse în afara Chinei, a fost să renunțe la tehnologia proprietară 5G.

Și da, din acest motiv vorbim de un Qualcomm Snapdragon 888 cu 4G, fabricat pe 5nm, și nu de vreun Kirin cu 5G, procesoare la care Huawei a lucrat intens în ultimii ani. Deși poate fi supărător pentru fanii companiei chineze, din păcate asta e situația pe care trebuie să se plieze aceasta pentru a își putea alinia device-urile pe rafturile magazinelor din Europa. Însă asta nu înseamnă că P50 Pocket este un telefon lent, ba nicidecum.

Pe lângă faptul că CPU-ul Snapdragon lucrează foarte bine cu un EMUI 12 optimizat în concordanță, avem parte și de 12 GB de memorie RAM, cuplată cu 512 GB spațiu de stocare pe varianta de echipare de top, cea care a poposit și la noi în redacție. Deci vorbim aici de specificații de top, demne de un flagship al anului 2022, specificații care se simt cu vârf și îndesat în experiența de utilizare și mai ales în gaming, acolo unde P50 Pocket nu „transpiră” deloc și aduce la viață diversele jocuri fără frame drops, sau fără să se supraîncălzească.

În ceea ce privește bateria lui P50 Pocket, observăm și aici un număr superior lui Z Flip3, regăsind un acumulator de 4000 mAh, față de cei 3300 de pe terminalul Samsung Galaxy. Fără nici o problemă vei avea parte de două zile de utilizare moderată și normală, iar atunci când vei rămâne fără baterie vei putea încărca terminalul cu ajutorul unei tehnologii fast-charge pe 40W. Durata încărcării de la 1% la 100% va fi undeva în jurul a 45-50 de minute.

Concluzia connect

Huawei P50 Pocket este o surpriză plăcută, mai ales din punctul de vedere al camerei foto. Deși ne-am obișnuit cu acest compromis pe telefoanele pliabile, aici nu e vorba de așa ceva, iar device-ul impresionează la acest capitol. Un alt lucru de remarcat este și versatilitatea camerei foto frontale, care este capabilă de a filma 4K la 30 de cadre pe secundă, ceea ce o face ideală pentru creatorii de conținut care vor un telefon compact care să fie mai mult decât decent și la captura video.

Per total, Huawei P50 Pocket este un telefon pliabil la care poți apela cu încredere, chiar și dacă îi lipsesc în continuare serviciile Google. Este peste concurența directă de pe acest segment, din mai multe puncte de vedere, dar suferă și la anumite capitole, precum conectivitatea 5G sau lipsa capacității de încărcare wireless. Huawei face în continuare o treabă bună, orice telefon ar lansa, indiferent de segmentul de preț, iar acest lucru se reflectă și în prezența pe piața din România, una care a început din nou să crească după o perioadă mai incertă.

Plusuri

  • Camera Foto
  • Display de 120 Hz cu margini subțiri
  • Fast Charge de 40W
  • Design unic

Minusuri

  • Lipsa serviciilor Google
  • Nu are încărcare wireless
  • Lipsa compatibilității 5G

Etichete: , , , , , ,