REVIEW Huawei WiFi Mesh 3 – Acum și cu Wi-Fi 6!

REVIEW Huawei WiFi Mesh 3 – Acum și cu Wi-Fi 6!

Scris de | 25 februarie, 2022

În ultimii ani, Huawei a cunoscut o dezvoltare considerabilă în zona de rețelistică. Primăvara trecută, colegul meu Iulian se juca cu Huawei WiFi Mesh WS5800, una bucată router mesh foarte competent, realizat pentru a-ți rezolva problemele de conectare în toate colțurile casei.

Ei bine, Huawei WiFi Mesh 3 este practic urmașul gadget-ului testat de Iulian, și a ajuns în mâinile (și pe rafturile) mele. Așadar, hai să vedem de ce Huawei merită luată în seamă atunci când vine vorba de rețelistică și mai ales ce aduce nou această versiune a router-ului mesh al producătorului chinez.

Design și instalare

Înainte de toate însă, două cuvinte despre de ce ai putea avea nevoie de un router mesh, pentru că nu este tocmai cel mai răspândit tip de router. Majoritatea utilizatorilor optează fie pentru un router simplu, mai „convențional”, care să îl înlocuiască pe cel pe care îl primesc de la operatori, fie preferă chiar să îl păstreze pe cel primit de la aceștia. Așadar, routerele mesh sunt un produs de rețelistică puțin mai nișat, dedicat în special celor care vor să acopere spații mari cu conexiunea lor Wi-Fi, fără să recurgă eventual la o multitudine de range extendere, care ar putea să și afecteze viteza.

Numitul Huawei WiFi Mesh 3 vine cu (un aspect potrivit numelui) 3 dispozitive diferite, care se aseamănă destul de mult cu versiunea anterioară, însă vine și cu ceva noutăți: forma cilindrică îi lasă locul uneia mai ovale, există o mică lumină albastră care indică o conectare cu succes la rețea și funcționarea optimă a router-ului, și un aspect foarte curat, alb, potrivit pentru mai toate locuințele și plăcut ochiului. Bineînțeles, fiecare are propriul său brick pentru conectarea la priză, și există în pachet și un cablu Ethernet pentru conectarea pe fir.

Instalarea este extrem de simplă, și se realizează în doar 3 pași: întâi conectezi smartphone-ul la router, deschizi browser-ul și poți seta numele rețelei și parola. Doar atât trebuie să faci pentru a te conecta imediat la internet, vei putea ulterior să îți aduci și toate celelalte device-uri – laptop-uri, asistenți digitali, tablete etc – în rețeaua proaspăt creată. Dacă dorești să adaugi și celelalte device-uri (și probabil că vei vrea asta, că altfel nu îți luai totuși un router mesh), o vei putea face imediat ce configurezi rețeaua.

Principiul unui router mesh este de a acoperi așadar o locuință de dimensiuni mari în „plasa Wi-Fi-ului”. Apartamentul meu nu e tocmai cel mai potrivit loc pentru a testa un astfel de router, pentru că am acoperire foarte bună aproape peste tot, dar am amplasat două din routere la o distanță cât mai mare de cel central, în colțurile apartamentului, pentru a avea un test cât mai concludent. În review-ul lui Iulian poți găsi și niște recomandări utile pentru felul în care poți așeza routerele ca să acopere o suprafață cât mai mare, astfel că dacă ai vreo nelămurire în legătură cu „pattern-ul” pe care să îl creezi, poți arunca un ochi pe link-ul din primul paragraf.

AI Life

Odată ce sistemul mesh este instalat, e timpul să treci la setările puțin mai avansate (sau poți opta să lași totul așa cum este, dacă nu vrei decât să te conectezi la net fără alte configurații). Considerăm însă că îți dorești să controlezi toate aspectele noului tău router, așa că hai să vedem ce alte opțiuni mai ai. Una din funcțiile care mi s-au părut interesante este Signal Strength, care îți permite să schimbi „puterea” semnalului Wi-Fi, în funcție de nevoile tale. Practic, îl poți trece într-un fel de „Economy Mode” înainte de culcare sau într-un soi de „Performance Mode” când ai nevoie de un semnal cât mai puternic pentru toate dispozitivele tale. Nu văd sincer însă de ce l-ai ține într-un alt mod în afară de „Max”, cel mai puternic, pentru că până la urmă ar trebui să îți dorești cel mai puternic semnal pe care îl poți avea.

Bineînțeles, la fel ca în cazul oricărui router din ultimii ani, ai posibilitatea de a crea o rețea Wi-Fi specială, separată, numai pentru cei care vin în vizită la tine și în care nu ai încredere suficientă pentru a le da parola. Poți alege și ca aceasta să fie activă doar pentru o anumită durată și, de asemenea, și o viteză maximă pe care aceasta o poate atinge.

Tot din AI Life poți vedea statutul tuturor dispozitivelor conectate la rețeaua ta, precum și benzile pe care le folosesc – e util pentru că, deși majoritatea gadget-urilor din ziua de azi se conectează automat la rețeaua potrivită pentru ele, ai putea considera uneori că ai nevoie de o viteză mai mare pe tabletă, poate pentru a descărca ceva, și ai putea să faci astfel switch-ul pe o bandă mai rapidă foarte ușor.

În fine, ai la dispoziție și opțiuni de control parental, pe care le poți activa individual pentru dispozitivele conectate la rețeaua ta. De asemenea, limitarea de viteză pe download sau upload poate fi aplicată și pentru rețeaua ta, nu doar pentru o rețea „guest”.

Wi-Fi 6

Însă toate lucrurile astea pe care le-am menționat mai sus nu sunt tocmai noi, pentru că le puteai face și pe varianta anterioară a lui Mesh 3 de la Huawei. Adevărata noutate apare inscripționată pe partea de sus a router-ului, chiar lângă foarte convenabila zonă NFC, care îți permite să te conectezi foarte ușor, cu orice telefon cu Android, la rețea.

Da, mă refer la acel sticker Wi-Fi 6, care arată că Huawei Mesh 3 folosește unul dintre cele mai noi standarde din industria de comunicații și internet. Asta înseamnă că vei avea parte de o viteză sporită, combinată bineînțeles cu acoperirea excelentă pe care o oferă un router mesh bun.

Pentru că acest router se pricepe într-adevăr la a fi un Mesh bun. Acum, așa cum am zis mai sus, apartamentul meu nu e tocmai cel mai potrivit loc pentru a testa un router mesh, astfel că am decis să merg un etaj mai jos pentru a vedea dacă, prin stratul solid de beton, reușesc să mai prind suficient semnal. Ei bine, o viteză de aproximativ 150Mbps mi-a confirmat că da, nu doar că prind suficient semnal, ci chiar aș putea să îmi aduc laptop-ul și să mă și joc în fața ușii vecinului.

Bineînțeles, viteza wireless lângă oricare dintre cele 3 routere va crește exponențial, mai ales lângă cel principal, iar pe cablu nu vei avea nicio problemă, și vei putea beneficia de aproape cantitatea maximă pe care ți-o poate oferi abonamentul tău. Din aplicație poți realiza și diferite analize de rețea, pentru a vedea dacă există probleme cu acoperirea și cum le poți rezolva.

În fine, Huawei mai spune că Mesh 3 poate suporta până la 250 de device-uri conectate în același timp. Oricât de mult mi-ar plăcea să cred că sunt un soi de power user, pentru că am constant conectate la rețea măcar vreo 10 dispozitive, nu am cum să ating probabil nici în următorii 10-15 ani un număr atât de mare pentru a testa lucrul acesta. Este clar că acest aspect este destinat mai degrabă unui birou cu foarte, foarte multe gadget-uri și angajați, deci îl voi crede pe cuvânt pe producătorul din Shenzhen până la proba contrarie. A da, și pentru că am uitat să menționez, deși era evident, mai scriu și că router-ul poate susține atât conexiuni pe 2.4GHz, cât și pe 5GHz.

Concluzia connect

Huawei WiFi Mesh 3 vine cu mai toate aspectele pe care le avea și predecesorul său și adaugă și niște „artificii” noi la pachetul final. Minusurile principale ale versiunii anterioare, precum lipsa WiFi 6, nu mai apar aici, iar la acestea se adaugă toate plusurile pe care le regăseam în precedentul router mesh al producătorului din Shenzhen. De asemenea, nu lipsește focusul pe securitate, prin Huawei HomeSec, care are rolul de a te proteja de atacurile cibernetice asupra router-ului (protecție WPA 3) și oferă și câteva posibilități foarte utile de securitate, precum înlăturarea dispozitivelor străine cu un singur click.

Sigur, prețul nu este unul mic deloc, pachetul de 3 routere mesh pe care l-am testat eu costând nu mai puțin de 1049 de lei, însă Huawei a încercat să facă oferta mai atractivă adăugând la pachet și o pereche de căști FreeBuds 4i cadou, cel puțin la momentul la care scriu eu acest review. Există și varianta cu 2 bucăți, pentru cei care au de acoperit o suprafață mai mică, iar aceasta este disponibilă de la 749 de lei. La acest preț, Huawei prezintă însă una dintre cele mai bune variante de routere mesh de pe piață, și Mesh 3 merită luat în calcul.

Plusuri

  • Wi-Fi 6+.
  • Protecția WPA3.
  • Acoperire excelentă, ușor de instalat.
  • Viteză bună și management ușor din aplicație.

Minusuri

  • Prețul.

Etichete: , , , , , ,