REVIEW ASUS ROG Flow Z13, o tabletă de gaming cu Nvidia RTX 3050 Ti și Intel Core i9

REVIEW ASUS ROG Flow Z13, o tabletă de gaming cu Nvidia RTX 3050 Ti și Intel Core i9

Scris de | 4 martie, 2022

Da, ai citit bine titlul. Chiar mă gândeam în ultima vreme (not) când urmează să vedem și prima tabletă cu adevărat de gaming, și uite că cei de la ASUS ne fac o surpriză foarte plăcută. Dacă mi-ai fi spus acum vreo doi-trei ani că urmează să îmi petrec ore și zile întregi jucându-mă Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Valhalla sau Far Cry 6 pe o tabletă, ți-aș fi dat indicații spre cel mai apropiat punct de prim ajutor. Însă chiar și cele mai neverosimile scenarii par că devin realitate în această perioadă.

Pe o piață care devine suprasaturată de device-uri diferite de gaming, trebuia să existe cineva care să vină cu ceva nou, că de mult nu s-a mai întâmplat o inovație aici, în afara de subțierea constantă a notebook-urilor de gaming și de aplicarea unor soluții de răcire din ce în ce mai performante. Și atunci cine să prezinte o abordare fresh dacă nu ASUS? Adică același producător care comercializează laptopuri cu două ecrane pentru joacă sau editare.

Primul meu contact cu ROG Flow Z13 a fost însoțit de uimire. Uimire că un device atât de subțire și de ușor poate găzdui componente atât de performante. Aici vorbim, totuși, de hardware demn de un PC de gaming mai mult decât onorabil pentru standardele lui 2022, unul capabil să ruleze fără absolut nici o problemă orice joc lansat până în prezent. Flow Z13 mai vine la pachet și cu o tastatură iluminată RGB atașabilă tabletei, care are rolul de a contribui la aspectul „jucăuș”, plus o parte transparentă în șasiu, pe partea din spate, desigur, iluminată și ea RGB.

Tableta în sine poate fi folosită și fără tastatură și se poate poziționa vertical prin intermediul unui stand rabatabil de pe spate, al cărui unghi de înclinare poate fi reglat în funcție de preferințe. Atunci când am asociat unul dintre controllerele mele de Xbox la Flow Z13, aceasta fiind folosită fără tastatura din dotare, primul meu gând m-a dus către Nintendo Switch. Sigur, un Nintendo Switch care costă aproape 10.000 de lei, și care nu dispune și de un HDMI prin care poate fi „legat” în mod stabil la un televizor, însă ne descurcăm ok și cu o conexiune wireless direct din Windows.

Design

Cum spuneam mai devreme, ROG Flow Z13 prezintă un design foarte interesant, mai ales că nu există termen de comparație pe piață. Acum serios, cine poate spune că te-ai inspirat din designul altei tablete de gaming? Exact. Forma este convențională, însă culoarea, semnele distincte, și adăugarea luminilor RGB ne demonstrează clar că avem de-a face cu un dispozitiv pentru joacă.

De asemenea, e foarte ciudat să ai în față o tabletă ceva mai groasă și mai grea decât un iPad, despre care să știi că are la interior un Nvidia GeForce RTX 3050 Ti, care funcționează în tandem cu un Intel Core i9 de ultimă generație. Desigur, acest device este vândut în România și la nivel internațional ca un 2 in 1, însă eu îi vad utilitatea mai degrabă în modul tabletă, însoțită de un controller. Chiar nu văd rostul unei experiențe similare cu un PC, pe un ecran de 13 inci, cu o tastatură și mouse, când poți profita de portabilitatea lui Flow Z13 mai bine cu ajutorul unui controller Xbox.

Ca să nu mai spun că device-ul încape cu cea mai mare lejeritate cam în orice fel de ghiozdan, și poate fi purtat fără probleme chiar și fără un astfel de accesoriu. Desigur, aici discutăm și despre faptul că va trebui să stai mereu cu încărcătorul după tine, pentru că, desigur, unul dintre compromisurile pe care ASUS le-a făcut privește bateria. Însă este perfect normal acest lucru. Nu poți avea pretenția să beneficiezi de o asemenea forță și de o asemenea portabilitate fără să simți rabatul pe care producătorul l-a făcut la durata de viață a unui ciclu de încărcare.

Per total, dimensiunile lui ROG Flow Z13 sunt perfect acceptabile, ba chiar impresionant de reduse, pentru specificațiile pe care le avem „pe hârtie”. Cu riscul de a mă repeta, portabilitatea este cuvântul cheie, și pot vedea scenarii clare de utilizare ale tabletei, mai ales atunci când ești mai toată ziua pe drumuri sau atunci când pleci în vreo vacanță. Nici n-o vei simți în bagaj.

Display

Desigur, aici vorbim de un display tactil, fiind vorba de o tabletă. Însă lucrurile interesante abia urmează. O să vrei să-mi spui, „păi cum, dom’ne, e un device de gaming deci trebuie să se se ridice la un anumit nivel”. Da, chiar se ridică la acel nivel. ASUS ROG Flow Z13 beneficiază de un panou de rezoluție 4K, care merge până la 60 de Hz, iar pentru împătimiții de esports, acesta poate fi reglat la o rezoluție Full-HD, însă a cărei rată de refresh merge până la 120 de Hz.

Iar aspectul de 16:10 nu are cum să nu ajute în jocuri mai arcade-ish, precum FIFA sau Forza Horizon 5. Nu mai zic că ai opțiunea accesibilă de a activa Xbox Game Pass, având în vedere că tableta rulează Windows 11, și te poți bucura de o sumedenie de titluri fără să trebuiască să le cumperi pe fiecare în parte, iar multe dintre ele sosesc gratuit chiar în ziua lansării, așa cum am văzut că a fost cazul cu jocul Ubisoft Rainbow Six Extraction, acum aproximativ o lună.

La capitolul display toate bune și frumoase. Te poți juca fără probleme și, mai ales, fără să simți nevoia unui display extern, cel puțin în momentele în care te joci casual. Desigur, un ecran mai mare, eventual chiar un monitor dedicat de gaming sau un TV sunt mult mai ofertante și te vei descurca mult mai ușor în anumite titluri, dar asta nu prea are relevanță cu ce încerc eu să spun aici. Ideea e că dacă vrei portabilitate, ROG Flow Z13 îți oferă cam cea mai bună experiență în limita dimensiunilor reduse.

Tastatura & Trackpad

Cum spuneam și mai sus, nu văd ca pe o necesitate de a folosi ROG Flow Z13 cu tastatura din dotare și eventual cu un mouse de gaming, decât dacă ții morțiș să joci un titlu precum CS:GO sau vreunul de strategie. Însă e clar că atunci când vei recurge la perifericul care vine în pachet cu tableta de gaming, nu vei fi dezamăgit. Cursa tastelor se aseamănă foarte mult cu cea de la Apple Magic Keyboard, cea pe care o folosesc eu la birou, ceea ce înseamnă că vei putea la fel de bine și să scrii pe Flow Z13, nu numai să te joci.

Trackpad-ul e și el de dimensiuni ok, nici prea mare, nici prea mic, și folosește ca suplinitor pentru mouse în situațiile în care vrei să folosești tableta ca pe un laptop. Nu mai trebuie să precizez că nu e făcut pentru joacă, însă ea te va ajuta destul de tare dacă alegi să editezi text. Și pentru că tot vorbim de editare, Flow Z13 poate fi foarte ușor adaptată și pentru profesioniștii din domenii creative, având în vedere „caii putere” pe care îi are sub capotă.

Intel Core i9-12900H

Acest capitol pare că se scrie de la sine. Vorbim aici despre unul dintre cele mai performante procesoare destinate device-urilor mobile de pe piață. Intel i9-12900H este același CPU care echipează și unele dintre laptopurile de gaming de top, care sosesc la raft la niște prețuri care depășesc binișor pragul psihologic de 10.000 de lei și care fac față cu brio în cele mai noi titluri AAA.

Faptul că ASUS a decis să integreze un astfel de „creier” pe ROG Flow Z13 ne arată intențiile serioase pe care producătorul le-a avut cu această tabletă, care poate părea pe alocuri o utopie. CPU-ul funcționează în parametri perfect normali, atât de performanță cât și de temperatură, în task-uri office sau în gaming. Desigur, răcirea face cumva față, nu incredibil, însă suficient cât să nu prăjești ouă pe displayul tabletei.

Și dacă tot vorbim despre răcire, ROG Flow Z13 beneficiază de cea mai nouă tehnologie de la ASUS, și anume Vapor Chamber. Un alt lucru interesant de punct aici este chiar ceea ce ne spune și ASUS. Nefiind vorba de balamale în construcția lui Z13, inginerii și-au permis să monteze ventilatoare mai mari decât la anumite laptopuri. Ajutate și de Vapor Chamber, căldura disipată de la principalele elemente hardware interne este mai mare cu 50% față de alte device-uri de gaming de la aceeași companie.

În practică, da, este adevărat, ROG Flow Z13 se încinge destul de tare. Însă nu trece de anumite praguri, pe scurt, este construită în așa fel încât să reziste și la temperaturi mai mari. Situație care este aproape imposibil de evitat având în vedere și calitatea și performanța plăcii video pe care o regăsim aici, element ce face subiectul următorului capitol în incursiunea noastră de astăzi.

Nvidia GeForce RTX 3050 Ti

Nu cred că pot să pun suficient de multă emfază pe faptul că această tabletă vine la pachet cu RTX ON. Mai știi când Nvidia lansa cu fast noua tehnologie, odată cu gama RTX 2000? Ei bine, acum avem parte de ea și pe tablete. Adică, da, te poți juca Cyberpunk 2077 pe tabletă cu ray-tracing activat și cu mai mult de 60 de FPS-uri. Impresionant, nu?

Unde mai punem că ROG Flow Z13 este compatibilă și cu plăcile video din familia ASUS XG Mobile, plăcile video externe lansate de producător special pentru a augmenta performanțele unor dispozitive care fac rabat la grafică sau procesare pentru a spori portabilitatea. În teorie, este perfect posibil să combini acest i9-12900H cu un un Nvidia GeForce RTX 3080, iar tot pachetul să fie de dimensiuni neglijabile.

Desigur, chiar și în condițiile în care nu vei vrea să cheltui aproximativ 7000 de lei în plus pentru un GPU extern, placa video din dotare, 3050 Ti, vine la pachet și cu Nvidia DLSS, o funcție compatibilă cu majoritatea jocurilor din prezent prin care poți regla optimizarea dintre performanță și setări grafice. Adică ești cât de cât acoperit și în acest caz.

Desigur, eu am jucat Cyberpunk 2077 și Far Cry 6 cu DLSS ON și trecut pe modul performance, iar ROG Flow Z13 a trecut constant de 60 de FPS-uri, cu setările date pe medium-high. Pe scurt, nu o să rupă gura târgului precum un desktop high-end sau un laptop de peste 12.000-13.000 de lei, însă va face față cu brio gamerilor casual. Mai ales că și porturile tabletei sunt suficiente, având aici un USB-A pe care l-am folosit la conectarea controllerului, un USB Type-C Thunderbolt pentru displayuri externe dar și pentru încărcare, și un…jack audio.

Concluzia connect

ASUS ROG Flow Z13 este de departe unul dintre cele mai fresh și mai interesante device-uri de gaming pe care le-am văzut de când lucrez în presa de tehnologie. Nu numai că mi-a dat peste cap toate ideile pe care le aveam până acum despre jocuri și portabilitate, ba chiar mă duce cu gândul mai departe și mă face să trag concluzia că e posibil ca device-ul de astăzi să facă concurență chiar și anumitor console. Desigur, din punct de vedere al performanțelor.

Însă un mare minus planează asupra acestei tablete. Prețul. Ea se comercializează pentru aproape 10.000 de lei, ceea ce înseamnă că toate aceste componente, cuplate cu ușurința de a lua oriunde după tine o tabletă, vin totuși la un cost destul de piperat. Din punct de vedere al performanței, nu am ce sa îi reproșez lui ASUS ROG Flow Z13, însă ar cam trebui să ne întrebăm dacă la acel prag de preț nu cumva ar merita mai degrabă un laptop clasic de gaming, mai puternic și mai impunător.

Depinde, desigur, de ceea ce cauți. Decizia poate arăta diferit pentru cei mai mulți dintre noi, însă un lucru e sigur. Flow Z13 m-a dat puțin pe spate și m-a făcut să regândesc viitorul dispozitivelor de gaming în piață, și cota fiecărui segment în parte, indiferent dacă vorbim aici de tablete, de laptopuri, de PC-uri sau de console.

Etichete: , , , , ,