Apple Mac Studio inaugurează procesorul M1 Ultra, este un computer compact şi puternic

Scris de | 9 martie, 2022
Apple Mac Studio inaugurează procesorul M1 Ultra, este un computer compact şi puternic

Apple a reuşit să blureze graniţa dintre Mac Pro şi Mac Mini printr-un produs inedit anunţat la evenimentul de pe 8 martie 2022. E vorba despre Apple Mac Studio, un fel de Mac Mini pe steroizi, care inaugurează procesorul Apple M1 Ultra.

Mac Studio măsoară doar 9.5 cm în înălţime şi 19.7 cm în lăţime şi lungime. Asta îl face cam de dimensiunile unui Mac Mini în lăţime şi lungime şi de 2 ori mai înalt, ceea ce e impresionant pentru ce putere de calcul oferă. Se găseşte în variante cu procesor Apple M1 Max, dar şi cu noul M1 Ultra. Cântăreşte 2.7 kilograme sau 3.6 kilograme în funcţie de varianta aleasă şi acea extra greutate de la varianta mai puternică e probabil asociată unui sistem de răcire mai complex.

Apple produce acest dispozitiv dintr-o singură bucată din aluminiu şi a integrat foarte elegant un sistem de ventilaţie, ce implică ventilatoare sus şi orificii jos pentru aspirare a aerului. Stă bine la conectivitate noul venit cu 4 porturi USB-C/ Thunderbolt 4 (40 Gbps fiecare), port Ethernet 10 Gbit, două porturi USB-A, un HDMI, un jack audio de 3.5 mm şi conector pentru alimentare.

În faţă se află două porturi USB-C de 10 Gbps şi un cititor de carduri UHS-II SDXC. Varianta cu CPU M1 Ultra are încă două porturi Thunderbolt 4 în faţă. Maşinăria se poate conecta la 5 monitoare, 4 cu rezoluţie 6K la 60 Hz via Thunderbolt/USB-C şi unul 4K la 60 Hz prin HDMI. Ce este acest M1 Ultra pe care îl tot menţionăm? E practic o colecţie de două unităţi M1 Max „lipite” împreună.

M1 Max este un CPU 10 core, cu GPU 24 core şi Neural Engine 16 core. M1 Ultra dublează toate aceste numere. Fiecare variantă de CPU poate fi configurată cu 64 sau 128 GB RAM, iar stocarea porneşte de la 1 TB şi ajunge la 8 TB (SSD). Apple promite o performanţă cu până la 90% superioară unui Mac Pro cu procesor Xeon 16 core, ceea ce sună impresionant. Preţul de pornire este de 2299 euro în varianta M1 Max, iar cea cu M1 Ultra porneşte de la 4599 euro.

Etichete: , , ,