Facebook va permite incitarea la violenţă contra soldaţilor ruşi şi a lui Putin

Scris de | 11 martie, 2022
Facebook va permite incitarea la violenţă contra soldaţilor ruşi şi a lui Putin

Facebook se pregăteşte de o controversă, un veritabil „sh*tstorm”, dacă descoperirea Reuters e reală. Gigantul operat de Meta va permite în perioada următoare postarea de ameninţări şi instigări la violenţă contra soldaţilor ruşi şi a lui Putin. Aflaţi mai multe detalii mai jos.

În general Facebook are o regulă de bază, care interzice utilizatorilor să incite la violenţă sau să ameninţe cu moartea. Regula va fi schimbată în cazul utilizatorilor din Ucraina şi alte câteva ţări, care vor putea posta apeluri la violenţă contra soldaţilor ruşi în contextul invaziei Ucrainei. Dacă postezi pe FB din Ucraina, Polonia şi Rusia poţi solicita moartea preşedintelui rus Vladimir Putin sau a celui din Belarus, Alexander Lukashenko. Pe lista ţărilor care au liber la postări de genul se adaugă şi România, Estonia, Georgia, Armenia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Azerbaidjan.

Purtătorul de cuvânt Facebook Andy Stone a confirmat această abatere de la regulă, afirmând că e doar temporară. A subliniat totuşi că nu vor fi totuşi permise incitările credibile la acte de violenţă contra civililor ruşi sau a liderilor mai sus amintiţi. Meta numeşte asta „exprimare politică”. Facebook a mai luat măsuri în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. E vorba despre limitarea reach-ului şi influenţei paginilor publicaţiilor ruseşti controlate de stat.

A fost scoasă de pe Facebook şi o reţea de conturi false care împingeau în faţă propaganda rusească. Guvernul din Rusia a interzis Facebook săptămâna trecută şi a restricţionat masiv accesul la Twitter. O serie de mailuri făcute publice recent au arătat că Meta permite laudele aduse batalionului de extremă dreaptă din Azov, ceea ce ar fi în mod normal interzis. Facebook merge pe o linie foarte subţire şi riscă decredibilizarea în acest context.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Reuters