UE vrea să aducă înapoi bateriile uşor de scos şi înlocuit din telefon

Scris de | 16 martie, 2022
UE vrea să aducă înapoi bateriile uşor de scos şi înlocuit din telefon

Parlamentul European continuă să extindă proiectul Right to Repair şi dincolo de garanţia ce ar putea ajunge şi la 10 ani pentru electronice, acum ar putea reveni şi bateriile amovibile pe telefoane. Parlamentul s-a exprimat pozitiv cu privire la această revenire.

Right to Repair este o coaliţie de organizaţii europene axate pe dreptul la reparaţie, service, înlocuirea produselor electronice. Instituţia a votat în favoarea bateriilor uşor de scos şi înlocuit din telefoane în această săptămână. Poziţia adoptată de membrii Parlamentului European are darul de a creşte durata de viaţă a produselor electronice portabile, de la console de jocuri ca Nintendo Switch la smartphone-uri, ceasuri inteligente şi altele de genul.

UE luase deja în calcul o legislaţie similară în 2020, avea şi un draft pregătit, cu scopul de a reduce cantitatea de deşeuri electronice. Cumva nu s-a mai concretizat, după un lobby agresiv al celor de la Apple, Samsung şi alţi mari producători. Mai mult de atât, Parlamentul European vizează chiar şi „mijloacele uşoare de transport”, deci şi bateriile trotinetelor electrice trebuie să fie uşor de scos şi înlocuit.

Mai e totuşi mult până la transformarea proiectului în lege. Parlamentul European trebuie să negocieze cu Consiliul European şi apoi legea ar putea fi aprobată în următorul an. Ar intra în vigoare pe 1 ianuarie 2024 în condiţii ideale, iar producătorii au 12, până la 24 de luni pentru a se alinia la reglementări. O decizie ar putea fi luată la Consiliul de Mediu pe 17 martie 2022.

Dacă vreţi să vă faceţi o idee cu privire la perioada tranziţiei de la baterii amovibile la unele inaccesibile, gândiţi-vă că Galaxy S5 a venit în 2014 cu baterie amovibilă, iar Galaxy S6 venea în 2015 fără şi aşa au rămas modelele Galaxy S de atunci.

Sursa foto

Etichete: , , , ,

Sursa: Gizchina