BMW Group publică SORDI, cel mai mare set de date open-source pentru aplicaţii AI supereficiente în producţie

Scris de | 28 martie, 2022
BMW Group publică SORDI, cel mai mare set de date open-source pentru aplicaţii AI supereficiente în producţie

 

BMW Group publică cel mai mare set de date din lume pentru a eficientiza şi accelera semnificativ folosirea inteligenţei artificiale în producţie. Setul de date AI sintetizat – cunoscut sub numele de SORDI (Synthetic Object Recognition Dataset for Industries / Set de date sintetice pentru recunoaşterea obiectelor pentru industrii) – constă din peste 800.000 de imagini fotorealiste. Acestea sunt împărţite în 80 de categorii de resurse de producţie, de la paleţi şi cuşti pentru paleţi până la stivuitoare, şi includ obiecte cu o relevanţă deosebită pentru tehnologiile de bază ale ingineriei şi logisticii auto.

 

Prin publicarea SORDI, BMW Group pune la dispoziţie, împreună cu partenerii săi Microsoft, NVIDIA şi idealworks, cel mai mare set de date de referinţă din lume pentru inteligenţa artificială în domeniul producţiei. Datele vizuale sunt de o calitate deosebit de înaltă, iar etichetele digitale integrate permit realizarea sarcinilor de bază de procesare a imaginilor, cum ar fi clasificarea, detectarea obiectelor sau segmentarea pentru domeniile relevante de producţie în general.

 

„BMW Group foloseşte inteligenţa artificială încă din 2019. Inteligenţa artificială a fost utilizată deja în diverse aplicaţii de asigurare a calităţii în producţia din uzine. SORDI, noul set de date sintetice, face ca modelele AI să fie mult mai rapide de antrenat, iar AI să fie considerabil mai rentabil în producţie”, spune Michele Melchiorre, vicepreşedinte executiv BMW Group pentru sistemul de producţie, planificare, instrumente şi ingineria uzinelor.

 

Pentru a crea automat un set de date de antrenament AI, NVIDIA Omniverse a creat mediul simulat pentru robotică, echivalentul digital al sistemului de producţie şi mediul de antrenament AI. Canalul de randare de la BMW Tech Office din München permite sintetizarea oricărui număr de imagini, inclusiv etichete, la o calitate HD fotorealistă suficientă pentru ca acestea să poată fi utilizate la crearea unor modele AI foarte robuste. SORDI poate fi utilizat de profesioniştii IT pentru a dezvolta şi adapta soluţii AI pentru producţie, iar de către angajaţii din producţie pentru a menţine sisteme AI mature în scopuri de validare, pregătite pentru începerea producţiei.

 

Disponibilă gratuit pentru dezvoltatorii de software, publicarea setului de date inovatoare reprezintă următorul pas vizat în extinderea sistematică a activităţilor BMW Group pentru democratizarea inteligenţei artificiale (https://github.com/bmw-innovationlab). Publicaţiile AI fără cod şi SORDI se completează reciproc: pe de o parte, BMW Labeling Tool Lite şi instrumentele de instruire AI publicate permit în mod explicit utilizatorilor să folosească AI în mod intuitiv, chiar dacă le lipseşte competenţa IT solidă. Pe de altă parte, sinteza SORDI accelerează şi simplifică semnificativ instruirea modelelor AI pentru aplicaţii de producţie.

 

Reţeaua de producţie BMW Group

BMW Group s-a văzut de mult timp ca un reper în tehnologia de producţie şi excelenţa operaţională în producţia de automobile. Viziunea strategică a reţelei sale globale de producţie – BMW iFACTORY. UŞOARĂ. VERDE. DIGITALĂ. – stabileşte răspunsurile companiei la provocările transformării către mobilitatea electrică şi urmăreşte o abordare globală.

 

UŞOR înseamnă eficienţă, precizie, flexibilitate absolută şi capacităţi de integrare remarcabile. VERDE reprezintă utilizarea tehnologiilor de ultimă oră pentru a realiza producţia cu resurse minime şi pentru a reduce emisiile de CO2 per maşină în producţie cu 80% faţă de 2019. Prin DIGITAL se pune accentul pe ştiinţa datelor, inteligenţa artificială, planificarea şi dezvoltarea. Împreună, aceste lucruri fac din reţeaua de producţie BMW Group un contribuitor-cheie la rentabilitatea companiei.

Etichete: , , ,