REVIEW OnePlus 10 Pro: Intrarea în mainstream

REVIEW OnePlus 10 Pro: Intrarea în mainstream

Scris de | 4 mai, 2022

Cei pasionați de brandul OnePlus, sau care au fost utilizatori în urmă cu ceva ani, știu că acesta a plecat la drum propunând produse cu un aer ceva mai „tineresc”, mai „hipsteresc”. Cu un soi de „cool factor” care devenea din ce în ce mai atrăgător mai ales pentru tinerii pasionați de tehnologie. Încă de la fondarea companiei în 2013, Pete Lau se folosea de sloganul „Never Settle” pentru ceea ce urma a fi unul dintre cei mai de succes producători de smartphone-uri.

Însă mai este cazul de așa ceva în ziua de astăzi? După cum am spus și în titlu, îmi pare că telefoanele OnePlus alunecă încet dar sigur spre mainstream. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Putem avea aici un soi de examen al maturității, unul pe care producătorul chinez îl trece cu brio din ceea ce vedem până acum, proces care nu a început neapărat de curând. În fine, direcția urmată este una bună, în opinia mea, pentru că se adresează unui segment mai larg de consumatori.

În esență, OnePlus trece de la telefoane flagship killers, pentru „hipsteri ai tehnologiei” spre veritabile flagship-uri care se iau la trântă cu cele mai bune și mai performante telefoane rivale, și care nu sunt cu nimic mai prejos. Dacă lumea asocia device-urile chineze cu produse pentru generația X (millennials) sau chiar pentru generația Z, acum parcă poți vedea un OnePlus și în buzunarele unui angajat care face parte din middle sau top management, cel puțin ca audiență țintă.

Design

Și dacă tot vorbim despre design, OnePlus s-a întrecut pe sine cu modelul 10 Pro, mai ales prin prisma spatelui său, și anume a formei insulei foto. Pe flagshipul din acest an vedem un „aragaz” de mărime impresionantă, care ocupă circa trei sferturi din lățimea telefonului, însă care reușește să atingă această performanță fără a deranja din punct de vedere vizual. Ba chiar, subiectiv vorbind, mi se pare că arată mai bine ca în anii trecuți, atunci când vorbeam de insule foto ceva mai mici în dimensiuni, mai discrete.

Bine, aici pot compara puțin și cu direcția în care merge Apple cu ale sale iPhone-uri, pe care am văzut camere din ce în ce mai mari în ultimii ani. Din fericire, OnePlus reușește să transforme acest aparent „handicap” de design într-un fel de trademark al acestui model. Faptul că insula foto de pe OnePlus 10 Pro nu seamănă cu mai nimic din ce am văzut până acum pe alte telefoane înseamnă destul de mult. Mai ales atunci când pare că toată lumea copiază cu toată lumea și e din ce în ce mai greu să vii cu design original.

Iar faptul că acum vorbim despre un OnePlus înseamnă că trebuie să ating și subiectul huselor din dotare. Bine, noi am primit 3 astfel de accesorii în kit-ul de presă, acestea putând fi și cumpărate de pe site-ul producătorului, însă în pachetul retail aveți și o husă simplă dar rezistentă pe care s-o puteți folosi încă din prima zi, sau până vă cumpărați una mai specială. Însă, ca de obicei, sunt profund impresionat de unul dintre modele. Adică cel de mai jos. Vă las pe voi să îmi spuneți dacă ați văzut vreodată un cover de telefon mai cool. Cumva, de la an la an, OnePlus mă face să-mi schimb standardele pentru accesoriile astea. Deși poate părea banal la prima vedere, o husă cool poate oferi un plus de personalitate unui telefon care oricum se remarcă prin elemente proprii de design.

Display

Cei care mă urmăresc de mai multă vreme știu deja că pentru mine cel mai important factor de decizie atunci când vreau să-mi schimb telefonul este ecranul. Și mai știu, de asemenea, din mai toate review-urile mele pentru flagshipurile OnePlus, că display-urile sunt unele din punctele forte ale acestor telefoane, dacă te-ai decide vreodată să cumperi unul. Producătorul chinez a fost primul care a adus un ecran cu rată de refresh mai mare pe terminalele sale, mișcare care a fost apoi urmată de toată industria.

Bun, la acest capitol avem parte de un display Fluid AMOLED cu un miliard de culori, rată de reîmprospătare de 12 Hz, și o luminozitate maximă de 1300 de niți. Mărimea acestuia este una ofertantă, de 6,7 inci, iar rezoluția este și ea pe măsură, de 1440 x 3216 pixeli. Pe hârtie, specificațiile sunt „as good as you can get” pe un flagship din 2022, iar experiența de utilizare este în mod clar la nivelul ridicat al așteptărilor.

Mă bucur deja de OnePlus 10 Pro ca telefon secundar în ultimele săptămâni, ba chiar l-am utilizat ca centru multimedia într-un city break, și totul a funcționat ca uns. Nu intru încă în detalii despre baterie, însă pot să vă zic de pe acum că am rămas impresionat și de acest aspect. Iar experiența de consum de conținut video pe acest display este acolo sus, fiind foarte ușor comparabilă cu cea de pe iPhone 13 Pro Max sau Samsung Galaxy S22 Ultra, telefoane ce fac parte dintr-o gamă de preț superioară.

Camera Foto

Încă de când scoatem telefonul din cutie, observăm inscripția „Hasselblad” pe laterala insulei foto, mărturie a parteneriatului dintre OnePlus și producătorul suedez de camere foto care a început în 2021, odată cu lansarea flagshipului OnePlus 9 Pro. Desigur, acest fapt e un soi de mărturie a calității camerei foto, pentru că știm cu toții că un asemenea brand nu s-ar asocia cu un producător de smartphone-uri dacă nu ar avea încredere că produsul final, din punct de vedere foto și video, nu s-ar ridica la nivelul așteptărilor.

Încă înainte de lansarea oficială a telefonului, OnePlus a decis să organizeze un stunt publicitar și să lanseze un terminal 10 Pro în stratosferă, pentru a realiza câteva fotografii cu Pământul, de la o înălțime foarte mare. Acest lucru ne arată miza pe care producătorul o plasează pe camera foto, ceea ce înseamnă că încrederea în acest aspect al terminalului este destul de ridicată.

Și da! Camera foto este la înălțimea conceptului de flagship. În sensul că pozele scoase cu OnePlus 10 Pro emană acel aer de telefon serios. E un concept ceva mai dificil de explicat, însă mă refer la acea calitate „in your face” pe care ți-o lasă doar imaginile surprinse cu cele mai performante telefoane aflate pe piață la ora actuală. Chiar și în condiții mai vitrege de lumină, sau atunci când alegi să forțezi camera cu instantanee contre-jour, senzorii dezvoltați în parteneriat cu Hasselblad se calibrează într-un mod natural, pentru ca poza să fie cât mai în concordanță cu realitatea.

La nivel de specificații, camera foto de pe OnePlus 10 Pro este alcătuită din trei senzori, după cum urmează: unul wide de 48 MP cu f/1.8, unul telephoto de 8 MP cu f/2.4 și unul ultrawide de 50 MP cu f/2.2. Mi se mai pare interesant și faptul că producătorul chinez a ales să meargă pe un ansamblu triplu, ceva ce vedem mai rar pe un flagship, chiar dacă specificațiile și calitatea per total a camerei nu depind de acest aspect.

Desigur, pe lângă toate aceste aspecte, utilizatorii de OnePlus 10 Pro beneficiază și de stabilizare optică a imaginii (OIS), de zoom optic 3.3x dar și de ceva specificații video de top, precum capacitatea de a filma la rezoluție 8K cu 24 de cadre pe secundă (mai avem și 4K @30/60/120 FPS sau 1080p @30/60/240 FPS) dar și un mod inteligent de calibrare a culorilor dezvoltat și implementat chiar de către Hassselblad.

Performanță & Baterie

Și ajungem și la capitolul performanță, să vedem, deci, ce regăsim sub capota lui OnePlus 10 Pro. Desigur, fiind vorba de un flagship, terminalul vine echipat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, vârf de gamă al companiei pentru anul 2022, un CPU ce nu mai are nevoie de nici un fel de altă prezentare, opinia generală fiind că este cel mai performant „creier” care pune în funcțiune nenumărate modele care rulează Android.

Deci, da. Sistemul de operare rulează fără probleme, ar fi fost și culmea să vorbesc aici de stutter sau freeze pe un telefon care se comercializează în acest segment de preț, iar performanța în gaming este și ea pe măsură, în timp ce temperaturile se mențin în limite decente. Practic, nu vei simți în niciun moment de joacă în  PUBG sau Asphalt 9 că îți ia foc telefonul în mână.

Bine, acest fapt se datorează și GPU-ului Adreno 730, care face parte din cea mai recentă generație de procesoare grafice de la Qualcomm. De fapt, chiar producătorul se laudă că chipsetul grafic integrat în procesorul Snapdragon oferă o performanță îmbunătățită cu 30% față de vechea generație Adreno 660, cea pe care am văzut-o pe majoritatea flagshipurilor lansate în anul 2021.

Iar sistemul de operare OxygenOS 12.1 se mulează perfect pe specificațiile tehnice despre care am amintit adineauri. Bine, o să trec iar la laude aici și o să spun că, în continuare, pentru mine, OxygenOS reprezintă cea mai aerisită și cursivă interfață de utilizare pentru Android, care oferă o experiență care se apropie destul de mult de ce vedem pe iOS. Poate sunt eu subiectiv aici, însă sistemul de operare excelează la capitolul intuitivitate, iar orice utilizator, mai experimentat sau mai puțin experimentat, îl poate desluși cap-coadă în maximum câteva zile.

În ceea ce privește combo-ul de RAM + spațiu de stocare, modelul care a ajuns pe masa noastră de teste dispune de 12 GB memorie RAM, combinați cu o capacitate de 256 de GB stocare. Deși nu e modelul cel mai avansat, specificațiile în cauză sunt absolut suficiente pentru oricine caută să cumpere un telefon ofertant în 2022. 

Adică stocarea este generoasă, iar pentru cei mai pretențioși, care obișnuiesc să țină sute de mii de poze și clipuri video în telefon pot recomanda cu căldură stocarea în cloud, sau upgrade-ul spre modelul cu 512 spațiu de stocare.

De asmenea, în lineup-ul OnePlus 10 Pro mai există și un model cu 128 GB stocare și 8 GB de RAM, precum și unul cu 256 GB stocare, combinați tot cu 8 GB RAM.

Haideți să vorbim și despre baterie. Una mai mult decât mulțumitoare pentru un astfel de telefon. OnePlus 10 Pro dispune de un acumulator de 5000 mAh, însă ce mă unge pe suflet cu adevărat este funcția de fast charge, care nu este nici ridicol de performantă, precum vedem la alți producători care au ales să lanseze terminale care se încarcă la 120W, dar nici prea „underwhelming”, precum vedem în cazul Apple sau chiar și la Samsung, ocazional.

Deci, fără alte adăugiri, avem aici 80W pentru încărcare rapidă pe fir, și 50W pentru încărcare wireless. Asta înseamnă că OnePlus 10 Pro se va încărca de la 1% la 100% în puțin peste jumătate de oră, oferindu-ți, totodată, aproape două zile de utilizare în regim normal. Ca să-ți faci o idee, în două zile petrecute la Praga, timp în care am folosit telefonul pe post de device multimedia, nefiind însă conectat la rețea, am reușit să scot aproximativ 42 de ore de folosință. Sincer, am plecat fără încărcător după mine și nici nu am avut nevoie în timpul petrecut acolo.

Concluzia connect

OnePlus 10 Pro este un terminal demn de statutul de flagship, care se comercializează în schimbul a aproximativ 4700-5000 de lei în România (pentru varianta 12GB RAM + 256 GB stocare). Chiar dacă producătorul din China pare că a intrat în mainstream, flagshipul din acest an păstrează încă elemente de design care îl fac un terminal „cool”, unul care să fie pe placul generației X sau Z, însă care inspiră și suficiente sentimente „serioase”.

Display-ul luminos și bine calibrat, funcția de încărcare rapidă, camera foto versatilă atât pe zi cât și pe timp de noapte, sunt elemente care fac din OnePlus 10 Pro un telefon pe care ar trebui în mod clar să îl iei în considerare dacă te simți mai „hipster” și nu vrei să mergi pe smartphone-urile tradiționale, dar mai scumpe, ale concurenței.

Plusuri

  • Display cu rată de refresh de 120 de Hz
  • Încărcarea rapidă
  • OxygenOS
  • Designul insulei foto

Minusuri

  • Fotografiile de noapte puteau fi ceva mai naturale

Etichete: , , , , , , ,