REVIEW AOC C27G3U/BK – Cât de bun este un monitor curbat accesibil? 

REVIEW AOC C27G3U/BK – Cât de bun este un monitor curbat accesibil? 

În 2022 standardele monitoarelor pentru gaming sunt din ce în ce mai înalte. Acum, un ecran cu rată de reîmprospătare rapidă este indispensabil chiar și între competițiile amicale între amatori. Oare AOC C27G3U poate ține pasul cu industria, păstrând un cost accesibil? Am petrecut ultimele două săptămâni cu acest monitor pe birou, lucrând (și mai mult jucându-mă, ca să fiu sincer) pe el, iar acum este momentul să îți spun și la ce părere am ajuns.

Scris de | 5 mai, 2022

Instalarea lui AOC C27 este super simplă, cam la fel ca la orice alt monitor din ziua de azi: doar atașezi piciorul, strângi un șurub și poți să îi dai drumul la joacă. În termeni de design, domină negrul, la care se adaugă câteva accente roșii, în partea de jos, pe spate, precum și pe interiorul cercului de care te poți ajuta pentru a face un management al cablurilor mai bun. Logo-ul AOC se poate observa în centrul „bărbiei”.

Marginile sunt destul de mici, deloc deranjante, și vei vedea, evident, că monitorul este curbat, având o curbură de 1000R.

Mărturisesc că nu sunt cel mai mare fan al monitoarelor curbate, mai ales pentru jocurile multiplayer, pe care le încercăm în mod predominant la birou. Însă, pentru o experiență singleplayer, C27 este o soluție excelentă, contribuind la imersivitatea jocului, la fel ca și în cazul filmelor de altfel. Probabil că ai avea nevoie de o digaonală puțin mai mare, pe undeva pe la 32 de inci, pentru o vizionare foarte bună din mai multe unghiuri pentru un astfel de monitor curbat.

În ceea ce privește porturile, C27 de la AOC vine cu două HDMI-uri 1.4, și un DisplayPort 1.2. Evident, nu e un monitor potrivit pentru consolele next-gen, dar nici nu vrea să fie asta la prețul la care e disponibil, poziționându-se mai degrabă ca o variantă ieftină și competentă pentru cei care dețin fie un PS4/Xbox One, fie un PC de gaming mai slăbuț. Și ca să terminăm cu porturile, C27 este excelent la acest capitol, oferind și 4 porturi USB 3.2, inclusiv unul capabil de fast charge.

Monitorul se poate ajusta atât pe verticală, cât și pe orizontală – nu extraordinar de mult, dar suficient cât să îți ofere ceva spațiu de manevră.

Panoul lui AOC C27G3U

Panoul este un VA cu rată de refresh ce urcă până la 165Hz și înregistrează un timp de răspuns de 1ms. De menționat este însă că rata de refresh de 165Hz se atinge doar prin DisplayPort, în timp ce pe HDMI vei putea urca doar până la maxim 144Hz. Eu am folosit în mare parte conexiunea HDMI și jocurile multiplayer au fost foarte fluide, fără probleme de imagine pe care să le pot observa.

Culorile sunt bune, însă te vei confrunta cu aceeași problemă pe care au mai toate monitoarele curbate, anume faptul că își pierd acuratețea destul de ușor odată ce îți schimbi unghiul de privire. Practic, dacă nu stai fix pe centru, vei avea mai tot timpul impresia că există o mică problemă de calibrare a acestora.

Timpul de răspuns de 1ms face ca și jocurile competitive să fie o experiență plăcută pe C27. De asemenea, ajută la îndepărtarea ghosting-ului, o problemă pe care nu ar trebui să o întâmpini cu acest monitor.

Meniul de control

Cea mai mare problemă a lui C27 este reprezentată de modul de navigare, care este greoi și deloc intuitiv. Îți ia vreo jumătate de minut până reușești să dezactivezi sunetul sau să schimbi de pe un profil de imagine pe altul atunci când vrei să faci asta din butoanele din partea inferioară.

Partea bună este că ai la dispoziție AOC G-Menu, o unealtă gratuită pe care o poți descărca și de pe care poți controla toate setările monitorului mult mai ușor decât prin butoanele de pe monitor. Astfel, poți trece mult mai rapid de la un profil de imagine la altul, să setezi sunetul și luminozitatea, sau să controlezi diferitele funcții ale monitorului.

Sunet și tehnologiile din interior

Și pentru că tot am amintit de difuzoare, merită menționat că cele de pe AOC C27 sunt destul de puternice, deși sunetul din ele nu este cel mai calitativ. E normal totuși, vorbim până la urmă de un monitor, și e un sunet care ar trebui să fie suficient de bun pentru a fi utilizat până când faci rost de niște speakere sau o pereche de căști de gaming.

În fine, câteva cuvinte și despre tehnologiile pe care le poți găsi pe AOC C27: există clasicul filtru de lumină albastră, pentru protejarea ochilor, la fel ca și tehnologia flicker-free. AOC a introdus și așa-numitele AOC Game Color și Shadow Control, funcții care îți permit să ajustezi nivelul de gri pentru a face umbrele mai vizibile, la fel ca restul zonelor întunecate din cadru, fără a afecta restul imaginii.

Cea mai importantă notă la capitolul funcțiilor este însă cea dată de FreeSync Premium, tehnologia celor de la AMD, care asigură sincronizarea dintre placa grafică și monitor, eliminând eventualele probleme pe care le-ai putea întâmpina, precum tear-ul. AMD FreeSync funcționează cu o rată de refresh de minim 120Hz, și reduce nivelul de blur și sharpening, de asemenea.

Concluzia connect

AOC C27G3U este un prim pas foarte bun în lumea monitoarelor curbate, mai ales dacă ai fost vreodată curios de un astfel de ecran. Dimensiunea îl face să fie foarte potrivit pentru experiențe single player, în timp ce rata de refresh ridicată și timpul de răspuns scăzut, combinat cu tehnologiile AMD îi oferă calități importante și pentru experiențele multiplayer sau competitive. Și prețul este unul accesibil, monitorul fiind disponibil la retailerii locali pentru aproximativ 1200 de lei.

Plusuri

  • Multitudinea de porturi.
  • Rata de refresh care urcă până la 165Hz.
  • Prezența tehnologiei AMD FreeSync.

Minusuri

  • Controlul prin butoanele de pe monitor.
  • Faptul că este curbat face ca unghiurile de vizionare să nu fie la fel de bune ca la un monitor plat.

Etichete: , , , ,