REVIEW Oppo Reno7 Lite – Cât contează frumusețea?

REVIEW Oppo Reno7 Lite – Cât contează frumusețea?

Scris de | 12 mai, 2022

Mărturisesc că pentru mine, deși analizez toate specificațiile și cifrele atunci când dau „nas în nas” cu un telefon nou, o pondere foarte mare în decizia de a-l cumpăra sau nu o reprezintă aspectul său, designul. Sigur, majoritatea utilizatorilor aruncă o husă pe spatele noului telefon și știu că nu îl vor mai vedea vreodată, dar mai există și acești oameni neobișnuiți, așa ca mine, care de multe ori preferă să utilizeze un telefon fără husă.

Ca să ajungem mai repede la subiectul acestui review însă, se pare că Oppo a ales să creeze un telefon fix pentru oamenii pasionați de design-ul unui smartphone și care acordă o atenție preferențială acestui detaliu. Așa a ajuns în mâinile noastre Oppo Reno7 Lite, un adevărat „cameleon”.

Seria Oppo Reno a renunțat la „Z”-ul de la final pentru aceste device-uri, o mișcare bună din mai multe puncte de vedere. Unul dintre acestea este simplul fapt că numele nu mai este atât de lung și de confuz.

Construcție și design

Așadar, Oppo Reno7 Lite vine în cutie cu un încărcător pe 33W, și are o rezistență la praf și apă IPX4. Ies în evidență repede cele două inele din jurul camerelor, precum și culoarea neobișnuită de pe spate, pe care Oppo o numește Champagne Silver. Mai există și o variantă denumită Cosmic Black, pe care sincer nu știu de ce ai alege-o la un astfel de device, al cărui principal atu este totuși aspectul.

Pe spate avem un plastic care imită foarte bine sticla, atât ca aspect, cât și ca feeling. Practic, dacă nu ai știi că este plastic acolo, nu prea ai putea să îți dai seama fără clasicul „cioc-cioc” pe spate. Varianta Champagne Silver este absolut superbă, un adevărat cameleon, așa cum spuneam și mai sus, pentru că își poate modifica nuanțele în funcție de lumina și de felul în care aceasta cade pe suprafața spatelui. Într-o secundă poți avea un telefon cu nuanțe de cyan sau verde deschis și cu o simplă înclinare îl transformi într-un device cu spate rozaliu sau cu mici infuzii de galben. Este fascinant cât de mult timp îți poți petrece doar admirând felul în care se reflectă lumina din acest spate și efectul magic pe care îl are.

Ansamblul de cameră este foarte bine integrat în spatele telefonului, iar cele două inele RGB îți vor atrage imediat atenția. Ele contribuie la estetica telefonului prin diferite animații și străluciri în momentele în care primești notificări sau ții telefonul la încărcat.

Practic, construcția și designul acestui telefon servesc ca cel mai mare atu al său, pe care îl observi practic imediat ce arunci o privire în direcția sa. Oppo Reno7 Lite știe să atragă atenția și își dorește asta, însă acest fapt face ca ascunderea spatelui său cu o husă să îi știrbească din strălucire. Prevăd însă o creștere importantă în vânzările huselor transparente, acele așa-numite „clear cases” pentru Reno7 Lite.

Display

Oppo Reno7 Lite vine cu un ecran AMOLED de 6,43 de inci, foarte bun pentru vizionarea de conținut, deși marginile negre sunt puțin cam mari pentru placul meu și mi se pare că s-ar putea să îți sară uneori în ochi. Rezoluția este de 1080p, adică fix ce aștepți la prețul acesta, și culorile sunt vii, plăcute și reprezentate corect.

Problema apare însă atunci când vorbim de luminozitate, care în HBM (High Brightness Mode) urcă până la 600 de niți, un număr destul de mic atunci când te afli în lumina directă a soarelui. La capitolul acesta cred că Oppo ar mai fi avut de lucrat, mai ales că de foarte multe ori am observat că telefoanele din zona midrange nu strălucesc (și la propriu, și la figurat) pe cât ți-ai dori, astfel că ar fi fost un diferențiator important față de competiție.

De asemenea, merită menționat și faptul că rata de refresh a display-ului este de doar 60Hz, într-o perioadă în care foarte multe midrange-uri vin cu măcar 90Hz, iar unele terminale ale producătorilor chinezi ajung să atingă și 120Hz. E clar, aici Oppo Reno7 Lite are un dezavantaj față de alți rivali, pe care nu ai cum să nu îl remarci dacă ai petrecut puțin timp pe un telefon cu o rată de refresh mai ridicată.

De menționat este și că Oppo Reno7 Lite rulează ColorOS 12, nicio surpriză aici. Ce s-ar putea să te mire este că telefonul vine cu Android 11 din cutie, însă fii fără grijă, pentru că ai opțiunea de upgrade la Android 12, plus bineînțeles, încă alte câteva update-uri majore ulterioare.

Performanță

La interior apar primele compromisuri serioase pe care le-a făcut Oppo pentru acest device. Avem un procesor Snapdragon 695 5G, realizat pe un proces de 6nm, în combinație cu un GPU Adreno 619. Sunt cu siguranță componente care pot fi „bătute” cu ușurință de cele ale altor device-uri din același segment de preț, iar acesta va fi un aspect care nu le va scăpa celor interesați.

Bineînțeles, există un argument pe care l-ai putea invoca, precum că procesoarele din telefoanele de acum sunt deja overpowered și nu sunt folosite la capacitatea lor maximă de o proporție covârșitoare dintre utilizatori. Și da, argumentul acesta este destul de valid, însă există și clasicul răspuns pentru el: „mai bine să-ți rămână decât să mai ai nevoie” (referindu-ne aici la puterea telefonului).

Oppo a încercat să compenseze puțin acest minus oferind 8GB de memorie RAM și o stocare de 128GB, de tip UFS 2.2. Este singura configurație în care este disponibil Oppo Reno7 Lite, astfel că dacă îți dorești ceva mai multă stocare va trebui să te folosești de un card. Partea bună este că, într-adevăr, puterea pe care o oferă acest procesor va fi mai mult decât suficientă în marea majoritate a timpului. În perioada în care l-am folosit, nu am remarcat vreo problemă la capitolul performanței, telefonul funcționând foarte bine chiar și în jocurile puțin mai solicitante, precum Marvel Future Revolution.

Camera

Oppo a ales o rută foarte interesantă pentru cameră, incluzând pe spatele lui Reno7 Lite 3 senzori, însă numai unul dintre ei este o cameră în adevăratul sens al cuvântului. Avem așadar principala de 64MP (cu f/1.7 și 26mm), la care se adaugă un senzor macro de 2MP (f/2.4), respectiv un senzor de adâncime, tot de 2MP (f/2.4), acesta din urmă ajutând la îmbunătățirea diferitelor aspecte ale fotografiei.

Camera macro este dezamăgitoare, din nefericire. Faptul că are doar 2MP duce la fotografii de o calitate destul de scăzută, bokeh-ul este inconsistent pe fotografiile macro, și focusul este all over the place (pardon my french) de multe ori. Poți scoate rezultate bune cu ea, dar va trebui să depui ceva efort.

Din fericire, eu unul fac foarte rar fotografii macro, și chiar și atunci când le fac, de multe ori apelez la zoom-ul device-ului, mai ales dacă este optic. Zoom care, așa cum probabil observi, lipsește și el din configurația de cameră, producătorul luând decizia de a pune tot ceea ce știe într-o singură cameră a acestui telefon, cea principală.

Aceasta este și cea pe care îți recomand să o utilizezi constant, pentru că îți poate oferi rezultate foarte bune, mai ales în condiții optime de lumină. Strălucește în ceea ce privește reprezentarea culorilor, fiind de o acuratețe destul de mare, și se descurcă bine chiar și atunci când umpli cadrul cu elemente diferite. Are ceva dynamic range, însă vei observa o pierdere clară a calității atunci când apelezi la zoom. Ajută ceva și AI-ul, dacă îți dorești poze mai „instagramabile” fără să intri în Snapseed sau alt editor foto, însă s-ar putea să descoperi că îți afectează mai mult decât ai vrea culorile.

Pe timp de noapte se observă principalele probleme ale camerei lui Reno7 Lite: focusul pleacă exclusiv pe zonele luminate, iar restul fotografiei are un aspect grainy, destul de neplăcut. Încă poți scoate rezultate pozitive, însă va trebui să cauți o zonă foarte bine luminată, precum fântânile de la Unirii spre exemplu.

Camera de selfie are 16MP și un f/2.4, respectiv 27mm. Face un bokeh bun pentru modul de portret și calitatea selfie-urilor este satisfăcătoare.

Nici pe partea video Oppo Reno7 Lite nu prea are avantajul față de competitorii săi, unii dintre acești oferind deja filmare la calitate 4K, în timp ce subiectul acestui review poate filma, atât cu camera din spate, cât și cu cea frontală, doar 1080p la 30 de cadre pe secundă. Dacă vrei un telefon pentru vlogging sau tinzi să filmezi des diferite experiențe, atunci probabil că există alegeri mai bune.

Sunet și autonomie

În ceea ce privește sunetul, Oppo Reno7 Lite vine cu un loudspaker, lucru destul de comun la midrange-uri, adică vei auzi numai dintr-un singur difuzor. Ai însă jack de 3,5mm, o prezență neașteptată, dar cu siguranță binevenită de către cei care încă mai dețin căști pe fir, sau nu sunt neapărat fani ai celor wireless.

Oppo a introdus o baterie de 4500mAh la interiorul lui Reno7 Lite, care pe mine m-a dus cam o zi întreagă fără mari probleme. Cum am menționat, încărcarea e pe 33W, iar Oppo spune că telefonul ar trebui să ajungă la 31% în 15 minute, respectiv la 100% în 63 de minute.

Concluzia connect

Oppo Reno7 Lite este un telefon care se bazează extrem de mult pe aspect și pe darul acestuia de a-l convinge pe utilizator într-un mediu extrem de aglomerat și de competitiv, cel al dispozitivelor midrange. Dacă există vreun terminal capabil să facă asta, atunci cu siguranță Oppo Reno7 Lite ar fi acela, însă dacă nu te lași fermecat foarte ușor de frumusețe, s-ar putea să descoperi minusurile sale ca fiind prea deranjante. Bineînțeles, verdictul final la acea întrebare din titlul review-ului se va da atunci când Oppo va trage linie și va vedea câți utilizatori au ales să aibă în buzunar un Reno7 Lite.

Plusuri

  • Design-ul și integrarea inelelor RGB din jurul camerei.
  • Display-ul.
  • Camera principală.

Minusuri

  • Rata de refresh de doar 60Hz.
  • Macro-ul și rezultatele pe timp de noapte.
  • Procesorul care nu se ridică la nivelul celui de pe alte dispozitive rivale din piață.

Etichete: , , ,