Microsoft Build 2022: Windows 11 primeşte widget-uri third party, apar noi funcţii Teams şi design nou OneNote

Scris de | 27 mai, 2022
Microsoft Build 2022: Windows 11 primeşte widget-uri third party, apar noi funcţii Teams şi design nou OneNote

Microsoft a ţinut conferinţa Build 2022 în această săptămână, un eveniment destinat dezvoltatorilor şi legat de produse ca Windows, Teams, OneNote şi aplicaţii Android. Am văzut şi un nou produs hardware, cunoscut ca Volterra, un Mini PC bazat pe ARM pentru dezvoltatori.

Unul dintre anunţurile cele mai interesante a fost sosirea de widget-uri third party în Windows 11. Ele ar urma să fie scoase din panoul dedicat şi ar putea chiar fi puse pe desktop. Până acum aveam doar widget-uri first party pe Windows 11, pentru widgeturi asociate lui Outlook, ştiri, vreme şi altele de genul. Acum Microsoft deschide procesul de dezvoltare penru dezvoltatorii third party, care pot crea aplicaţii companion pentru aplicaţiile win32 sau PWA.

Widgeturile third party vor fi bazate pe platforma Microsoft Adaptive Cards. Vom vedea widgeturi 3D şi interactive, cu text, butoane, grafică.

Microsoft a oferit deja suport pentru aplicaţii Android în Windows 11, pe care le puteam instala cu un singur click. La Build 2022 am aflat că sunt update-uri mari pentru Windows Subsystem for Android. Acum se extinde disponibilitatea aplicaţiilor Android pe Windows 11 în mai multe regiuni. Acum poţi descărca aplicaţii Android via Amazon Appstore în alte 5 regiuni, precum UK, Germania, Franţa, Italia, Japonia. Se face şi un upgrade de subsistem la Android 12.1, de la Android 11.

Microsoft a mai anunţat şi o funcţie App Restore, care îţi va permite să reinstalezi aplicaţiile avute pe un terminal Windows mai vechi pe cel nou, cu toate datele asociate neatinse. Au fost anunţate şi noi funcţii legate de Windows Store: acum descoperi aplicaţiile direct în bara de Search din Windows, care e conectată la cea din Store. Creşte şi numărul de apps din magazin şi apar nume importante, ca Firefox, Zoom, Acrobat Reader, OBS Studio.

Project Volterra este anunţul surpriză de la BUILD 2022, un mini PC în stil Mac Mini, cu procesor ARM. E gândit pentru dezvoltatori, pentru ca ei să creeze şi testeze aplicaţii native ARM64 pentru Windows. La bază are un procesor Qualcomm Snapdragon şi se pune mare accent pe sarcini legate de AI. Nu ştim toate specificaţiile mini PC-ului, dar ştim că are 2 porturi USB-C pe lateral şi că e fabricat din plastic reciclat din oceane.

Va rula Visual Studio 2022, Visual Studio Core, Windows Terminal şi alte tool-uri pentru dezvoltatori.

În cele din urmă Microsoft a upgradat OneNote cu un design nou, aliniat cu celelalte aplicaţii Windows 11. Porţiunea dropdown pentru notebook a primit colţuri rotunjite şi animaţii noi. Apar şi funcţii noi: sortare de pagini, o nouă fereastră de partajare şi un tab Draw regândit.

Microsoft Teams primeşte o funcţie Live Share, prin care participanţii la un apel video pot co-crea şi co-edita conţinuturi în timpul întâlnirii. A fost prezentat şi un demo cu aplicaţia Hexagon în care poţi face zoom, lua notiţe şi edita modele 3D în timp real alături de cei din întâlnirea din Teams. Poţi lucra în colaborare şi în Frame.io, Skillsoft, MakeCode, ACcenture, Parabol, Breakthru.

Microsoft mai oferă şi acces dezvoltatorilor la un Dev Box din cloud, cum e GeForce NOW pentru gameri aşa va fi acest workstation din cloud pentru dezvoltatori.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Pocketnow