REVIEW Sonos Roam SL: Același sunet Sonos, într-un pachet compact

REVIEW Sonos Roam SL: Același sunet Sonos, într-un pachet compact

Scris de | 14 iunie, 2022

La doar un an distanță de la lansarea primului lor speaker ultraportabil inteligent, Sonos a venit cu Roam SL, o variantă nouă și mai ieftină a acestui produs și care s-a ocupat de „gălăgia” din birou în ultimele 30 de zile. 

Sonos a mai aplicat această strategie, de a lansa un device aproape identic, dar cu câteva funcții în minus, în cadrul boxei Sonos One. Și atunci, varianta puțin mai ieftină a primit un „SL” în coadă. Însă, ce lipsește de pe Roam SL și mai ales sunt absențele acestea atât de importante încât să te orientezi spre varianta puțin mai scumpă? Analizăm asta imediat, însă înainte de toate, câteva cuvinte despre…

Design

Sonos Roam SL arată aproape identic cu predecesorul său, având aceeași formă triunghular circulară, ca un baton de Toblerone cu colțurile puțin mai rotunjite (nu, nu îmi e foame la momentul scrierii review-ului), și e disponibil în aceleași nuanțe de alb și negru ca primul Roam. De data asta, la test a sosit varianta albă (mă rog, alb spre gri), care s-a păstrat destul de curată pe perioada testelor. Ușurința cu care se poate curăța este importantă, pentru că această boxă e făcută să o ai cu tine în drumeții, plimbări sau la o piscină, locuri în care se poate murdări destul de ușor.

Nu doar că se curăță ușor însă, pentru că Roam SL este și waterproof și dustproof, , iar design-ul rămâne la fel de elegant și ușor precum specificam aici.

Singura diferență vizibilă dintre Roam și Roam SL o reprezintă absența butonul de microfon pe cea de-a doua boxă, cel care activa asistentul vocal, pentru că da, the secret is out, Roam SL nu are microfon, aceasta fiind probabil și cea mai mare diferență față de fratele său mai mare.

Aplicația și conectarea

Dacă în review-ul pentru Sonos Roam mă plângeam de problemele de conectare cu aplicația Sonos, sunt fericit să scriu acum că la Roam SL tot procesul a fost extraordinar de ușor. Doar te conectezi la rețeaua Wi-Fi a locuinței sau prin Bluetooth și poți controla deja boxa din aplicație, fără probleme. Partea bună este că, și dacă ești plecat într-o drumeție cu boxa după tine, odată ce ajungi înapoi acasă, aceasta se va conecta automat din nou la rețeaua de internet a locuinței.

Aplicația este disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android, iar procesul de setup pentru Roam SL e destul de simplu. Îți oferă acces la posturi de radio din întreaga lume, precum și la posturi speciale ale celor de la Sonos, sau realizate în colaborare cu alți parteneri. 

Din aplicație poți seta nivelul bass-ului și cel pentru treble. Nu ai o gamă atât de largă de setări precum la o pereche de căști spre exemplu, dar mă gândesc că majoritatea utilizatorilor nici nu vor avea nevoie de ele neapărat.

Sunetul și funcții

Cel mai mare atu al lui Sonos Roam SL rămâne, la fel ca în cazul primei boxe portabile de la Sonos, calitatea sunetului. Setup-ul este similar cu ce am întâlnit și pe Roam, astfel că sunetul este clar, puternic și poate umple fără mari probleme o cameră destul de mare la volum ridicat. Bass-ul și înaltele sunt destul de echilibrate, iar mediile sunt și ele remarcabile.

Aș zice că Roam SL a părut chiar puțin mai puternică decât varianta sa anterioară, ceea ce e puțin bizar, ținând cont că prețul este totuși mai mic. Soundstage-ul este și el mai mult decât mulțumitor, ținând cont că vorbim totuși de o boxă portabilă de mici dimensiuni, iar bass-ul se simte suficient de puternic cât să îl observi fără probleme. La jumătate din volum, aproape că făcea să tremure biroul, deci nu am avut de ce să mă plâng.

Lipsa microfonului face însă ca cele două funcții vedetă ale lui Roam să dispară de pe varianta cu SL în coadă. Mă refer aici la Sound Swap și Auto Trueplay. Cea dintâi îți permitea să faci rapid trecerea sunetului de pe boxă pe un alt dispozitiv Sonos, precum sistemul tău de acasă, spre exemplu. Am folosit Sound Swap în câteva rânduri pe primul Roam și mi s-a părut foarte utilă și ușor de utilizat, astfel că lipsa ei pe varianta SL m-a întristat puțin, însă nu pot spune că e un punct negativ foarte mare.

Cealaltă funcție, Auto Trueplay, îți permitea calibrarea boxei în funcție de camera în care te afli, folosindu-se de un microfon care înregistra felul în care sunetul se auzea în jurul încăperii. Din nou, no mic = no fun, astfel că Auto Trueplay nu e disponibil pe Sonos Roam SL. Fiind totuși o boxă pe care ar trebui să o poți căra cu tine pe oriunde mergi, inclusiv în natură, nici funcția asta nu mi se pare neapărat o pierdere atât de mare.

Concluzia connect

Sonos Roam SL este o boxă pe cât de ușoară, pe atât de rezistentă, pe cât de plăcută din punct de vedere estetic, pe atât de puternică în ceea ce privește sunetul. Versiunile ieftine ale produselor tech tind de multe ori să lase de dorit și să facă sacrificii mari (vezi telefoanele cu Lite în coadă de pe Android sau iPhone-urile SE), însă Roam SL nu se încadrează deloc în această categorie. Aduce un sunet foarte bun, clar și puternic, cu un soundstage mai mult decât decent pentru o boxă de asemenea dimensiuni și per total nu prea are cu ce să te dezamăgească.

Sigur, la 159 de dolari în continuare nu e tocmai ieftină dacă ne referim la boxe portabile, dar calitatea sunetului face ca prețul să merite. Nu ar strica însă să arunci o privire și la Roam, dacă nu te deranjează prezența microfonului, pentru că fiind puțin mai veche, prima boxă ultraportabilă Sonos are parte de discount-uri destul de frecvente.

Plusuri

  • Sunetul foarte bun.
  • Design-ul compact.
  • Rezistența.

Minusuri

  • Lipsa funcțiilor Sound Swap și Auto Trueplay.

Etichete: , , , , ,