REVIEW Sonos Roam: Eleganță și claritate la purtător

REVIEW Sonos Roam: Eleganță și claritate la purtător

Scris de | 6 aprilie, 2021

Sonos este una dintre acele companii care apar rareori în atenția lumii tech, și atunci când o fac, este de obicei datorită unei lansări de produs. Implicată în puține controverse de-a lungul timpului, preocupată mai mult de a crea cele mai bune produse pe care le poate avea, Sonos reușește să își păstreze o anumită eleganță și prestanță, pe care de foarte multe ori o regăsim și în produsele sale. E o companie premium, în mod cert, dedicată celor care își doresc să creeze un sistem audio cu o calitate foarte bună sau, mai nou, celor care vor o boxă wireless inteligentă și ușoară, însă care să ofere un sunet puternic.

În urmă cu aproape o lună, Sonos anunța Roam, o nouă boxă smart portabilă, aceasta fiind abia al doilea astfel de produs lansat de compania americană, după Sonos Move. Roam a ajuns și în redacția noastră acum două săptămâni, iar de atunci l-am „învățat” mai toate genurile muzicale, pentru a-i examina versatilitatea și capacitățile.

Ajungem însă și la acest capitol. Până atunci, aș vrea să vorbesc un pic de experiența de unboxing pe care o oferă Roam. De fiecare dată când am luat contact cu produsele Sonos până acum am avut parte de o experiență de unboxing premium, fie că a fost vorba de soundbar-ul Sonos Arc, de boxele Sonos One sau alte produse. Situația e similară și în cazul lui Roam.

Design elegant, potrivit oriunde

Avem un ambalaj simplu, lunguieț, înăuntrul căruia vei găsi boxa învelită într-un material textil, cu cablul de alimentare și mai multe hârtii adăpostite dedesubt. Ai putea spune că sunt ușor impresionat, dar simplul fapt de a pune produsul într-un material textil mi se pare că arată o grijă a celor de la Sonos pe care nu prea o găsești la multe companii în ziua de azi.

Sonos Roam este disponibilă în două culori, Shadow Black sau Lunar White, iar la noi a ajuns versiunea neagră, al cărui design nu am cum să nu îl laud. Are un finisaj mat care nu reține amprente, cu formă oarecum triunghiulară (colțurile sunt curbate), logo-ul Sonos fiind amplasat pe boxă în zona grilajului care acoperă difuzoarele sale. Pe laterala stângă se află controalele – un buton pentru oprirea sau pornirea microfonului, în cazul în care vrei să folosești un asistent digital, cele două butoane de control și cel de play/pauză. Roam are și rating IP67, care îi conferă rezistență la praf și umiditate, astfel că o poți lua cu tine pe plajă vara, sau într-o expediție la munte.

Americanii aplică practic cu Roam aceeași tactică pe care am văzut-o și cu celelalte produse ale sale: un design simplu, elegant, care se potrivește în orice mediu și în orice cameră, și care acum este și ușor, boxa cântărind sub jumătate de kilogram și fiind foarte ușor de ținut în mână datorită formei triunghulare.

Conectarea rămâne călcâiul lui Ahile

Pentru că după una caldă vine de obicei și una rece, trebuie să menționez și care e principala mea problemă cu produsele Sonos, care nu e la fel de accentuată ca în trecut, însă persistă. Mă refer la întregul proces de conectare la un produs Sonos, care mi se pare mult prea anevoios, și care te poate scoate uneori din sărite. Cred că aici e mai degrabă o problemă a aplicației, și din fericire la Roam se văd câteva îmbunătățiri, însă dacă achiziționezi un produs mai vechi s-ar putea să te chinui ceva timp cu conectarea sa.

Spun asta pentru că cei de la Sonos au fost foarte buni și mi-au trimis și un One SL alături de Roam, pentru a testa anumite funcționalități ale boxei smart portabile, iar conectarea celei dintâi a durat mult mai mult decât cea a lui Roam. În fine, revenind la Roam, instalarea sa e mai ușoară, și este recomandat să te conectezi prima oară la un Wi-Fi cu ea, după care să treci pe Bluetooth dacă vrei să o iei cu tine într-un alt loc.

Am remarcat că atunci când am trecut prima oară pe Bluetooth, pe fundal se auzea un soi de zumzăit, asemănător cu un static foarte încet, care persista în melodie, însă sunt destul de sigur că a fost vorba de o problemă de conexiune, pentru că treptat, acel sunet deranjant a dispărut și la utilizările ulterioare pe Bluetooth nu a mai apărut deloc.

Sunet clar și corect

Sunetul este tipic Sonos – foarte clar și foarte bun. Nu este cea mai puternică boxă cu siguranță, eu am ținut-o constant pe 60-70% din volum dimineața, după ce mă trezeam și mă pregăteam să plec la birou, însă Sonos nu se focusează pe un sunet puternic, ci pe unul corect. Oricum asta nu înseamnă că o să poți asculta la volum maxim fără să cauzezi puțină panică prin vecini pentru că, deși e o boxă micuță, Roam are un bass consistent, pe care îl vei simți imediat ce începi să urci în volum.

Claritatea e un alt aspect foarte important pentru Sonos și pentru Roam: instrumentele și vocile se foarte bine și se disting cu ușurință, iar abilitatea „cameleonică” a boxei de a se mula foarte bine pe diferite genuri muzicale a continuat să mă impresioneze: fie că e vorba de grime, rock, rap, pop sau techno, piesele s-au auzit foarte bine, clar și plăcut, fără vreun lucru care să deranjeze urechea. Sonos vrea să ofere utilizatorilor un sunet foarte bun și corect cu ajutorul lui Roam, și îndrăznesc să spun că face asta cu brio.

Sonos îți și permite să te joci cum dorești cu diferitele aspecte ale sunetului, prin aplicație. Astfel, poți regla basul sau înaltele și ai multe alte opțiuni de a-ți personaliza sunetul așa cum dorești.

Sound Swap, funcția pe care nu știam că o vreau

Sonos Roam vine și cu două funcții foarte interesante, numite Auto Trueplay și Sound Swap, cea din urmă fiind complet nouă. Auto Trueplay se găsește și pe Sonos Move, și permite practic o ajustare a sunetului la mediul înconjurător, pentru a oferi cea mai bună experiență de audiție posibilă, conform Sonos. E nice to have, pot spune că se observă o modificare a sunetului atunci când este activă, dar cel puțin pe Roam nu se simte ca un gamechanger, ca ceva cu adevărat special.

Sound Swap în schimb mi se pare o implementare excelentă. Posibilitatea de a trece sunetul de pe o boxă mare, ca One SL, pe una mică, precum Roam, sau viceversa, printr-o apăsare de buton, este o funcționalitate foarte bună și utilă. Spre exemplu, o poți folosi atunci când ai pe cineva în vizită și vreți să mergeți în curte sau pe balcon sau terasă, fără a lăsa muzica în urmă. De asemenea, Roam mai beneficiază de o funcție care îi permite să facă un switch automat de pe Wi-Fi pe Bluetooth pentru a nu pierde sunetul atunci când vrei să pleci cu boxa de acasă sau pur și simplu dacă o duci într-un loc al casei în care nu ajunge semnalul.

În ceea ce privește autonomia, Sonos promite până la 10 ore de redare continuă cu o singură încărcare și 10 zile de autonomie, dacă nu este utilizată. Nu știu dacă sunt respectate pe ceas aceste afirmații ale americanilor, dar pare să fie așa, cel puțin în primul caz. Am scos din Roam cam 2-3 zile de utilizare până să o încarc, și o utilizam cam o 45-60 de minute dimineața și încă vreo 2-3 ore seara. Deci, la un calcul simplu, tind să le dau dreptate celor de la Sonos. Apropo, încărcarea este pe USB-C, ceea ce te poate scuti de utilizarea unui alt cablu în plus, dacă îți dorești asta.

Un alt aspect foarte important al boxei este că are asistent digital, ceea ce înseamnă că poți folosi Alexa sau Google Assistant prin aceasta. La plusuri aș include și biblioteca uriașă de servicii a celor de la Sonos, care îți permit să te conectezi cu contul de Spotify, TIDAL, Apple Music, Pandora, SoundCloud și cam orice serviciu de streaming pe care îl ai. Iar pentru fanii Apple, este și compatibilă cu AirPlay 2.

Concluzia connect

Nu sunt în măsură să spun dacă Sonos Roam e cea mai bună boxă smart portabilă de pe piață, din simplul fapt că nu am testat toți concurenții săi. Însă, un lucru e destul de cert: Sonos Roam emană „premium” prin toți porii, de la aspect, la sunet și chiar și la preț – costă 169 de dolari, sau 889 de lei (preț recomandat), o sumă deloc mică pentru o boxă portabilă. Însă, consider că e un preț corect, pentru că Sonos Roam oferă exact ce promite: un sunet corect, clar, o greutate redusă și un design elegant, care în același timp este și suficient de rezistent pentru a te putea însoți oriunde mergi.

Etichete: , , , , , , , ,