Europa riscă să rămână fără Facebook şi Instagram

Scris de | 10 iulie, 2022
Europa riscă să rămână fără Facebook şi Instagram

Europenii riscă să rămână fără acces la serviciile Facebook şi Instagram în această vară, după ce autoritatea de reglementare irlandeză pentru intimitatea şi securitatea utilizatorului va încerca blocarea fluxului de date personale spre SUA. Comisia Irlandeză de Protecţie a Datelor a anunţat joi că va colabora cu autorităţile europene pentru a bloca Meta, compania mama Facebook din a trmite datele utilizatorilor din Europa spre SUA.

Regulatorul irlandez încearcă de ceva vreme să impună stocarea datelor europenilor doar pe teritoriu european. Au trecut deja ani întregi de procese între gigantul tech din SUA şi activiştii pentru drepturile utilizatorilor din Europa, susţinuţi de autorităţi. Curtea Europeană de Justiţie a anulat în 2020 un pact între SUA şi UE, care permitea traficul de date fără oprelişti şi asta sub numele de Privacy Shield.

Asta de teama unor practici de spionaj şi supraveghere din partea Statelor Unite. Odată cu acea decizie devenea mai greu să fie folosită o unealtă legală care forţa Meta şi alte companii americane să transfere datele personale ale utilizatorilor spre SUA. Decizia din această săptămână, cea din Irlanda înseamnă că Facebook e forţată să nu mai respecte acele clauze. Meta a avertizat şi în trecut ca o astfel de decizie ar înseamnă închiderea serviciilor sale în UE, inclusiv Facebook şi Instagram.

Ordinul de blocare trimis de irlandezi, dacă va fi aprobat de regulatorii europeni ar urma să zguduie peisajul tech din Europa. UE şi SUA sunt în pline negocieri pentru un nou pact cu privire la transferul de date ale utilizatorilor peste Oceanul Atlantic. În martie era aprobată o înţelegere preliminară, dar una finală nu vom vedea până la final de an. Un reprezentant al Irlandei în această chestiune a declarat că regulatorii europeni mai au o lună să dea feedback la propunere.

Facebook şi Instagram au peste 300 de milioane de utilizatori în Europa. TikTok ar putea primi acelaşi tratament.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Politico