Senzorul foto de 450 de megapixeli este următorul pas pentru camerele foto de pe smartphone

Scris de | 26 iulie, 2022
Senzorul foto de 450 de megapixeli este următorul pas pentru camerele foto de pe smartphone

În vreme ce ne pregătim pentru prezentarea primului telefon cu cameră de 200 de megapixeli, Motorola Edge 30 Ultra la început de august, ştim deja şi următorul pas în evoluţia senzorilor foto de pe mobil. Nu, nu e vorba despre acel senzor de 600 MP care circula la un moment dat, dar nici departe nu suntem.

În vreme ce războiul megapixelilor părea a se fi terminat când în 2021 mai toţi producătorii au început să adopte camere de 50 MP cu senzor mare, Samsung continuă să aibă apetit pentru pixeli mulţi. În acest moment Samsung are 2 senzori de 200 MP, HP1 şi HP3, iar acesta din urmă va ajunge şi pe Galaxy S23 Ultra, dacă zvonurile sunt reale. Şi Omnivision a scos deja un senzor de 200 MP. Ei bine direct din laboratoarele Samsung vine vestea că firma sud coreeană a creat un senzor de 450 de megapixeli.

Îmi amintesc şi acum că doar în urmă cu 3 ani treceam de la 48 MP la 64 MP cu o sclipire în ochi, iar acum 108 MP e o banalitate. Şi nici măcar nu a fost folosit potenţialul complet al acestui telefon, spre exemplul crop-ul în loc de zoom fiind folosit de puţine telefoane. Vine în minte Realme 8 Pro spre exemplu. Samsung a înregistrat un trademark în ultima săptămână pentru „ceva” numit Hexa2Pixel. Surse apropiate de companie afirmă că ar fi un senzor de 450 de megapixeli, calculând după denumirile din trecut.

Tetra2Pixel este tehnologia de combinare a pixelilor 4X4, folosită pentru senzorii de 200 MP, generând fotografii de 12.5 MP. Hexa2pixel înseamnă combinării de 6×6 sau 32 de pixeli într-o unitate, ceea ce înseamnă că senzorul are nevoie de 400 de milioane de pixeli pentru a produce imaginea de 12.5 MP. Posibil să vedem şi o combinaţie 3X3, ceea ce pe 450 MP scoate poze de 50 MP. Totul e teoretic şi speculaţie, dar are sens.

Problema e unde vom stoca astfel de poze uriaşe, oricât de mult ar evolua comprimarea în următorii ani.

Etichete: , , , ,

Sursa: Slashgear