Radu Dumitru, nwradu.ro: „Cred că societatea va fi schimbată de tehnologia din domeniul medical”

Radu Dumitru, nwradu.ro: „Cred că societatea va fi schimbată de tehnologia din domeniul medical”

Odată cu aniversarea a 20 de ani de existență ai revistei Connect, am realizat o serie de interviuri cu oameni bine înrădăcinați în zona de tehnologie, despre progresul acesteia din ultimele decenii, precum și despre importanța pe care a ajuns să o aibă în viețile noastre zi de zi. Întreaga serie de interviuri poate fi găsită chiar acum, în numărul aniversar Connect.

Scris de | 9 august, 2022

Unul dintre cele mai mari nume din blogosfera românească, Radu Dumitru se descrie în propriile sale cuvinte ca fiind „inginer electronist și tată de fată”. Notează și că „am două pisici și sunt pasionat de cafea bună”, iar relația sa cu tehnologia este vizibilă de când a deschis blogul nwradu, în urmă cu 16 ani.

Connect: În primul rând, de cât timp ești familiar și lucrezi în domeniul tech? A existat vreun gadget care ți-a aprins interesul pentru această ramură sau ai avut dintotdeauna o atracție pentru ea?

Radu Dumitru: Sunt #fandemic. Am avut primul computer pe la 12 ani și mi-a plăcut să-l demontez, să robotesc la el, MS-DOS, din astea. Am făcut apoi Facultatea de Electronică și am lucrat mereu înconjurat de tehnologie.

Connect: Care a fost primul tău telefon și ce telefon folosești acum?

Radu Dumitru: Primul-primul a fost un Alcatel One Touch Easy. Primul smartphone a fost un HTC Touch HD cu Windows Mobile și apoi am trecut în tabăra Android imediat după lansare. Acum am un Samsung S22 Ultra, în principal pentru camerele foto.

Connect: Cât timp crezi că ai putea să reziști acum folosind primul tău telefon?

Radu Dumitru: Oh deloc. Nici nu știu să mai tastez pe tastaturile fizice cu 3 litere per buton.

Connect: Care consideri că au fost cele mai importante invenții și repere ale lumii tech în ultimele două decenii?

Radu Dumitru: iPhone-ul. A generat toată industria asta de zeci de miliarde de dolari anual și a adus cu adevărat Internet + computer în buzunarul fiecăruia și toată lumea mobile-first de astăzi.

Pe locul doi: Facebook. Încă nu știu dacă face mai mult rău decât bine sau nu, dar este prima rețea care a adus la un loc… cât? Vreo 3 miliarde de oameni? Și asta este remarcabil.

Connect: Crezi că există un personaj cheie în dezvoltarea lumii tech din ultimele decenii? Dacă da, care?

Radu Dumitru: Pentru mine, cei din culise sunt eroii. Omul care a inventat microprocesorul. Primul telefon mobil. MP3-ul. Dacă trebuie un nume, Tim Berners-Lee, „părintele Internetului modern”, inventatorul WWW-ului. Oameni de afaceri cu viziune vor fi mereu, dar întâi trebuie să iasă din mâinile inginerilor ceva de vândut.

Connect: Cum s-a schimbat percepția oamenilor despre tehnologie în ultimii 20 de ani?

Radu Dumitru: A trecut de la „o chestie pentru copii care stau cu ochii în monitor” la „ceva ce pot folosi și eu”. Bunicii folosesc WhatsApp, în fond.

Connect: Cum ți-a schimbat tehnologia viața de acasă în ultimele două decenii?

Radu Dumitru: Nu mă mai întreb „oare ce film este astăzi la televizor?” și apoi să fiu dezamăgit de ce se difuzează. Apoi, îmi place că am programat espressorul să se deschidă cu 30 de minute înainte de ora mea de trezire, ca să-l găsesc cald. În general smart home-ul și streaming-ul fac viața mult mai confortabilă.

Connect: Care sunt device-urile și tehnologiile fără de care nu îți mai poți vedea viața în ziua de azi?

Radu Dumitru: În afară de cele clasice (net pe mobil, orice informație la o căutare distanță), o să spun plățile contactless, care sunt atât de rapide față de cele clasice, și Android Auto. N-aș mai vrea mașină fără Android Auto în ecranul ei.

Connect: Crezi că vom avea parte de noi tehnologii pe care să le considerăm indispensabile peste 10 ani?

Radu Dumitru: Indispensabile în doar 10 ani nu, asta se întâmplă foarte rar. Cred însă că societatea va fi schimbată de tehnologia aplicată în domeniul medical și poate de mașinile autonome și electrice.

Connect: Există vreo realizare tehnologică majoră pe care îți dorești să o vezi de-a lungul vieții tale?

Radu Dumitru: Mi-ar plăcea să zbor în spațiu. Știu că-i posibil și acum, dar mi-ar plăcea să ajungă suficient de ieftin încât să-mi pot permite asta. În rest, aș vrea să văd că tehnologia duce la prelungirea vieții și tratarea bolilor grave din prezent.

Etichete: , , , ,