Ne îndreptăm către un nou conflict Microsoft vs Sony? Microsoft susține că Sony plătește dezvoltatorii de jocuri pentru a nu introduce titluri în Game Pass

Scris de | 11 august, 2022
Ne îndreptăm către un nou conflict Microsoft vs Sony? Microsoft susține că Sony plătește dezvoltatorii de jocuri pentru a nu introduce titluri în Game Pass

Microsoft și Sony par să se îndrepte către un nou conflict încet, dar sigur. Într-un document de 27 de pagini, trimis guvernului brazilian, ca urmare a unor obiecții recente ale Sony cu privire la achiziția Activision Blizzard de către Microsoft, compania americană a indicat că rivalii lor ar plăti dezvoltatorii de jocuri „drepturi de blocare” pentru ca aceștia să nu își aducă titlurile în serviciul Xbox Game Pass.

Acuzațiile Sony au fost conturate în jurul lui Call of Duty, despre care japonezii au spus că „nu are rival” și că este „atât de popular încât influențează alegerea de consolă a utilizatorilor”. Astfel, Sony sugerează că, printre altele, eventuala includere a lui Call of Duty în Game Pass i-ar afecta abilitatea de a fi competitor pentru diviza de gaming a Microsoft.

Răspunsul celor de la Microsoft la acuzațiile Sony nu s-a lăsat așteptat, și acoperă o mulțime de subiecte, de la faptul că a reușit anterior să crească serviciul Game Pass fără titlurile celor de la Activision Blizzard – sugerând astfel că seria Call of Duty nu este atât de esențială precum consideră cei de la Sony -, până la a face din nou asigurări că nu va face din Call of Duty un titlu exclusiv pentru consolele Xbox.

În acest argument, Microsoft aruncă și săgeți către rivalul japonez, spunând că, deși acesta este foarte îngrijorat de exclusivitatea unor titluri, „folosirea unor aranjamente exclusive a fost în centrul strategiei Sony de a-și întări prezența în industria de gaming”. De asemenea, Microsoft mai spune că îngrijorările Sony sunt „incoerente”, ținând cont de faptul că japonezii sunt un lider în distribuția de jocuri digitale și au împiedicat dezvoltarea Game Pass, plătind pentru „drepturi de blocare” care îi opreau pe dezvoltatori din a adăuga conținut pe Game Pass și alte servicii pe bază de abonament.

În final, americanii susțin că frica celor de la Sony nu este ca achiziția Activision Blizzard să îi împiedice abilitatea de a fi competitivi, ci ca modelul de business inaugurat de Game Pass, de a livra „conținut de înaltă calitate la un preț redus pentru jucători” să amenințe o piață pe care japonezii o conduc grație „unei strategii cu device-ul în prim plan și concentrată pe exclusivitate”.

Achiziția Activision Blizzard de către Microsoft va rămâne cu siguranță un punct principal pentru conflictele dintre cele două companii și în perioada următoare. Aceasta este așteptată să se finalizeze vara viitoare, atât timp cât autoritățile de reglementare îi vor da un aviz pozitiv.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Microsoft claims Sony pays developers "blocking rights" to keep games off Xbox Game Pass