Artemis I – Lansarea a fost amânată. Ce probleme a întâmpinat și când va avea loc

Scris de | 29 august, 2022
Artemis I – Lansarea a fost amânată. Ce probleme a întâmpinat și când va avea loc

Lansarea lui Artemis I, prima misiune spațială din programul care are ca scop întoarcerea omenirii pe Lună, a fost amânată, în urma unor probleme întâmpinate la unul dintre motoarele rachetei SLS. Ridicarea rachetei de la sol ar fi trebuit să aibă loc într-o fereastră de două ore începând cu ora 15:33 (ora României), însă o problemă de temperatură la unul dintre cele patru motoare a fost descoperită în urmă cu puțin timp. Anunțul oficial al NASA indică faptul că „inginerii verifică opțiunile și caută să obțină cât mai multe date posibil”.

Racheta SLS și naveta Orion sunt în condiții stabile, se mai arată în comunicatul NASA. Agenția spațială a mai observat astăzi și o scurgere de hidrogen, dar și o crăpătură în materialul care protejează nucleul rachetei, însă aceste probleme ar fi fost rezolvate înainte de a ajunge în fereastra de lansare a misiunii.

NASA a pregătit două alte date de lansare potențiale, în cazul în care cea de astăzi avea să eșueze: 2 septembrie (ora 19:00), respectiv 5 septembrie, însă rămâne de văzut dacă problemele întâmpinate la motor vor putea fi rezolvate până atunci.

Misiunea Artemis I este extrem de importantă pentru NASA, dând startul noului său program și bazându-se pe două elemente complet noi: racheta SLS (Space Launch System) și naveta Orion, cea în care se vor afla astronauții în misiunile Artemis II și Artemis III. Agenția a pregătit și un website unde vom putea urmări drumul lui Orion către Lună în timp real, odată ce aceasta va ajunge în spațiu.

Etichete: , , , , , ,