Raport BCG: Care sunt cele mai inovatoare companii din lume

Scris de | 26 octombrie, 2022
Raport BCG: Care sunt cele mai inovatoare companii din lume

Pentru al doilea an consecutiv, Apple ocupă primul loc pe listă, Microsoft urcă două poziții și ajunge pe locul al doilea, în timp ce Amazon urcă un loc, pe locul trei. Alphabet coboară trei locuri, până pe patru, iar Tesla se menține pe poziția a cincea. Patru noi companii –ByteDance (#45), Nvidia (#15), Panasonic (#46) și Zalando (#25) – se alătură  topului 50. În lista din acest an se remarcă o revenire a industriei auto: GM (#42) și Ford (#43) reintră în top 50, iar Tesla (#5) și Toyota (#21) își mențin pozițiile de anul trecut. Hyundai (#33) este un alt nume care rămâne prezent în top.

În acest an, pentru cel de-al 16-lea raport al său, BCG a adresat pentru prima dată aspectul privind importanța componentei climă și sustenabilitate (C&S) în inovare. Pe măsură ce, aproape zilnic, tot mai multe companii mari își anunță angajamentul cu privire la zero emisii poluante, decalajul dintre angajamentul și capacitatea reală de a inova devine o problemă reală.

Astfel, studiul relevă faptul că pentru două treimi dintre companiile din sondajul privind inovarea la nivel global în 2022, clima și sustenabilitatea (C&S) sunt o prioritate de top, în timp ce mai mult de jumătate raportează că își asumă să inoveze în această direcție, menționând atât inovarea, cât și C&S printre primele trei priorități ale lor.

Cu toate acestea, doar aproximativ una din cinci companii este pregătită să acționeze, respectiv au încorporat prioritățile C&S în procesele lor de inovare, au construit capacitățile necesare și sunt gata să dezvolte produse, și modele de afaceri inovatoare, cu rezultate concrete.

Raportul măsoară jucătorii inovatori dedicați C&S prin prisma cadrului de analiză comparativă a inovării cu impact (i2i) al BCG, pentru a evalua disponibilitatea practicilor și platformelor lor de  inovare. Dintre companiile dedicate C&S, 28% au un scor de 80 sau mai mare (un scor i2i perfect este de 100), ceea ce semnifică faptul că sunt pregătite și echipate cu capacități de inovare bine dezvoltate, deja implementate.  Acest lucru indică faptul că aproape trei sferturi dintre inovatorii C&S dedicați trebuie să-și îmbunătățească procesele, iar 80% din ei se află în fața unei curbe abrupte de  învățare.

Etichete: , , , , , , , ,