Cel mai nou studiu RGDA arată că, în România, femeile se joacă jocuri video în număr egal cu bărbații

Scris de | 4 noiembrie, 2022
Cel mai nou studiu RGDA arată că, în România, femeile se joacă jocuri video în număr egal cu bărbații

Aproximativ 7,8 milioane de români joacă jocuri video pe smartphone-uri, PC-uri, console sau tablete, conform celui mai complex studiu public realizat despre utilizatorii de jocuri video din România, studiu comandat de RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România). Studiul detaliază care sunt cele mai populare platforme pe care românii se joacă, câți bani investesc în jocurile video, de unde își achiziționează jocurile, unde și de ce se joacă.

Datele arată că din cei aproape 8 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani, femeile se joacă în număr egal cu bărbații. Dintre jucătorii pasionați (care se joacă, de regulă, de cel puțin câteva ori pe săptămână), vârsta medie este de 27 de ani la bărbați și 32 de ani la femei.

Există însă diferențe semnificative între genuri, bărbații preferând să folosească PC-ul, laptop-ul sau consolele, în timp ce femeile preferă să folosească telefonul mobil pentru a se juca. Cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt telefonul mobil (70%), PC/laptop (69%), urmate de console (40%), online în browser-ul de internet (18%) tablete (11%) și social media (9%). 

În ceea ce privește achiziția jocurilor video, este semnificativ numărul respondenților care declară că plătesc pentru jocuri video. Astfel, 62% dintre utilizatorii regulați ai jocurilor video au declarat că plătesc lunar pe cel puțin unul dintre device-urile folosite pentru a se juca. 

9% dintre jucătorii pe console plătesc lunar între 250 lei și 500 de lei pentru a achiziționa jocuri și 5% dintre jucătorii pe PC plătesc sume similare. La polul opus, 22% din jucătorii pe telefonul mobil plătesc sume sub 50 lei lunar pentru a se juca, în timp ce 72% din jucătorii pe mobil nu cheltuiesc bani pe această platformă. Prețurile prea ridicate ale jocurilor (48%), posibilitatea de a le obține în mod gratuit (27%), dar și absența jocurilor dorite din magazinul digital (22%) se numără printre motivele principale pentru care jucătorii nu le achiziționează.

În ceea ce privește locurile de unde românii fac shopping în materie de gaming, 42% dintre utilizatori cumpără jocuri noi din magazin, 83% le descarcă direct de pe site-ul dezvoltatorilor, iar 66% preferă să le achiziționeze din magazine digitale precum Steam sau Epic Store. Studiul a relevat și o tendință de scădere a achizițiilor din magazine retail și o creștere a achizițiilor digitale dar și pe piața de second hand. 50% dintre jucători afirmă că procură jocurile de pe site-uri de tip torrents, în scădere față de nivelul de 55% din 2020.

Atunci când urmăresc conținut de gaming pentru informare sau divertisment, 70% dintre jucători au răspuns că obișnuiesc să o facă pe platforme de streaming. YouTube se află în preferințele a 75% dintre jucători, urmată fiind de Twitch și Facebook. Printre brandurile menționate spontan a fi cele mai active în gaming, se află Razer (11%), ASUS ROG (9%), Sony Playstation (8%), Ubisoft (7%), EA Sports (6%), Logitech (6%), Nvidia (4%), Microsoft (3%), PlayStation (2%) Nintendo (2%) și Riot Games (2%).

Principalele evenimente la care participă jucătorii sunt East European Comic Con și Bucharest Gaming Week.

Studiul relevă și motivațiile și preferințele legate de gaming ale românilor. Printre motivațiile aduse de joc, cea mai răspândită este relaxarea după o zi grea (62%), caracterul de hobby al jocurilor (52%), atenuarea plictiselii (35%), dar și pentru a socializa/ petrece timp cu prietenii (26%).

Printre tipurile de jocuri preferate, se numără în principal jocurile de acțiune/ aventură (60%), jocurile de tip shooter (47%), Role-Playing Games (38%), Puzzle/ Match-3 (28%), Strategie (28%), și Arcade (26%), Survival/ Horror (26%). În timp ce bărbații preferă semnificativ mai mult jocurile de tip aventură (69% față de 50% femei), shooter (67% față de 25% femei), Role-Playing Games (44% față de 31% femei), studiul arată că femeile preferă mai degrabă jocurile de tip Puzzle (50% față de doar 7% bărbați), și Arcade (33% față de 20% bărbați).

„Piața jocurilor video este una globală, în ziua de astăzi dezvoltatorii își lansează produsele în magazine digitale accesibile de oriunde în lume. Este important însă pentru noi să înțelegem cine sunt utilizatorii de jocuri în România și este important ca publicul larg să constate că jocurile video sunt un mediu de divertisment ce oferă o varietate mare de produse și platforme de care se pot bucura oameni de toate vârstele, în egală măsură femei și bărbați.”, a declarat Cătălin Butnariu, Președinte al RGDA. 

Studiul a fost realizat de către firma de cercetare iZi Data la comanda RGDA și este o cercetare compusă dintr-un studiu de incidență (1083 chestionare CAWI, reprezentativ național, bărbați și femei cu vârsta între 15 și 64 ani, utilizatori de internet) și un studiu targetat (1047 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă). 

Etichete: , , , , ,