HyperX Duocast – Microfon de streaming cu o urmă de RGB

HyperX Duocast – Microfon de streaming cu o urmă de RGB

Scris de | 9 noiembrie, 2022

A trecut ceva timp de când ne-am jucat cu un microfon de streaming, astfel că cei de la HyperX ne-au trimis Duocast, unul dintre cele mai noi device-uri ale companiei din această categorie, care vine ca o opțiune serioasă pentru cei ce își doresc un upgrade la un microfon de streaming mai serios, sau, de ce nu, vor să investească în echipament specializat pentru asta.

În cutie nu ai foarte multe elemente, doar cablul USB-A la USB-C (portul de pe spatele microfonului fiind, evident, USB-C, un lucru foarte util), un adaptor pentru cazul în care vrei să îl pui pe un braț mai mare și microfonul în sine, care are o dimensiune medie, fiind complet negru, cu acel inel RGB în jurul său. Unul dintre elementele care îți vor sări imediat în ochi îl constituie acea plasă din partea de jos, care are rolul de reduce sunetele produse de vibrații sau mișcări în jurul microfonului, acționând astfel împotriva șocurilor. Deci nu, nu e doar un element de design.

Tot pe partea din spate, deasupra portului USB Type-C, se află jack-ul de căști, în timp ce partea de sus ascunde un senzor pe care îl poți apăsa pentru a trece rapid microfonul pe mute. Rotița pentru gain se găsește tot pe spate, în zona inelului RGB, care are două zone pe care le poți personaliza cum vrei, din HyperX NGENUITY Software.

Îmi place design-ul, e simplu și destul de ușor de manevrat în diferite poziții, reușind să îți „prindă” foarte bine vocea chiar și atunci când nu vorbești fix unde ar trebui. În plus, funcția de tap to mute, pe care HyperX o folosește și pe alte microfoane din gamă, mi se pare foarte utilă și rapidă. Chiar dacă niciunul dintre noi nu a intrat în peisajul streaming-ului, personal sunt un mare fan al fenomenului și HyperX Duocast mi s-a părut, la prima vedere, o variantă competentă pentru cineva care vrea să aibă un setup de streamer puțin mai serios.

Însă nu îmi puteam confirma această părere fără un test al sunetului redat de acesta, astfel că am trecut la treabă. Merită să menționez că HyperX Duocast poate înregistra Hi-Res pe 24-bit și la 96kHz, și că funcționează doar pe PC, PS5, PS4 și Mac, astfel că l-am folosit pe prima platformă. De asemenea, am spus că sunt două zone RGB pe care le poți personaliza, însă nu de la asta vine numele microfonului (Duocast), ci de la faptul că există două tipuri de preluare a sunetului, între care poți comuta apăsând rotița de gain.

Astfel, microfonul poate fi cardioid sau omnidirecțional, asta însemnând că fie preia sunetul dintr-o singură direcție, lucru recomandat pentru cazul în care vrei să înregistrezi un podcast, să faci un voiceover pentru un videoclip sau să înregistrezi un instrument, fie preia sunetul dimprejurul său, pentru cazurile în care sunt mai multe persoane în jurul microfonului, cum ar fi cazul unei conferințe sau al unei discuții. E un atu foarte important, pentru că HyperX Duocast poate fi astfel destul de maleabil pentru a putea fi folosit în mai multe scenarii, iar calitatea sunetului este bună în ambele moduri.

Duocast poate fi folosit direct din cutie fără alte setări, însă este puțin cam sensibil, în sensul în care va prelua multe sunete, mai ales în medii mai zgomotoase. Cum majoritatea streaming-ului se face însă într-o cameră cu un nivel destul de redus de zgomot, mi se pare excelent pentru acest capitol, în ambele moduri: vocea ta se aude tare și clar, fără probleme, asta și datorită pop filter-ului inclus, care se asigură că nu se vor auzi consoanele oclusive.

Concluzia connect

HyperX Duocast mi-a confirmat cumva așteptările pe care le aveam încă de când l-am văzut prima oară. Este un microfon de streaming competent, care redă foarte bine sunetul și poate fi o variantă excelentă pentru un microfon de desktop. Versatilitatea sa îl face destul de potrivit și pentru conferințe, și pentru jocuri, și pentru streaming, însă trebuie să ai în calcul o cameră liniștită și nu foarte zgomotoasă. Prețul este unul nu tocmai mic, în prezent redus la PC Garage la 431,99 de lei (sau 542 de lei la eMAG, dacă vrei să dai mai mult, dintr-un motiv nebănuit), însă dacă vrei un microfon cu care să nu mai ai bătăi de cap o bună perioadă de timp, l-ai putea lua în calcul.

Plusuri

  • Redare excelentă a sunetului.
  • Design simplu, plug and play.
  • Funcția tap to mute.
  • Versatilitatea pe care i-o oferă cele două moduri diferite de captare a sunetului.

Minusuri

  • Poate puțin prea sensibil.
  • Prețul îl face să fie destinat mai degrabă celor care vor să investească o sumă considerabilă în streaming.

Etichete: , , , , ,