Ce este Mastodon, reţeaua de socializare care fură utilizatorii Twitter

Scris de | 13 noiembrie, 2022
Ce este Mastodon, reţeaua de socializare care fură utilizatorii Twitter

După ce Elon Musk a preluat Twitter, tot mai mulţi utilizatori ai acestei reţele de socializare au început să migreze spre „ceva” numit Mastodon. E vorba despre o reţea de socializare… altfel, care a început să prindă tracţiune şi despre care aflaţi detalii mai jos.

Iniţial apăruse în 2016, dar s-a viralizat în ultimele săptămâni. Avem de-a face cu un software gratuit şi open source, care rulează reţele de socializare self hosted. Compania se deshchide că „social networking care nu e de vânzare”. Explică faptul că feed-ul tău home ar trebui să fie umplut cu ce contează mai mult pentru tine şi nu cu ce crede o corporaţie că trebuie să vezi. E clasică promisiune de a „pune social media din nou în mâinile oamenilor”.

Mastodon duce cu gândul mai degrabă la mciroblogging, suportând postari audio, video şi foto. Open source înseamnă că poţi avea codul sursă şi să îl distribui ara griji. Această platformă este descentralizata, customizabila şi cu multe servere separate. Un „site” Mastodon poate opera singur, utilizatorii înscriindu-se pe el, postând mesaje, urcând fotografii şi chatuind. Site-urile Mastodon create ad hoc sunt interoperabile şi permit utilizatorilor să comunice între ei.

E practic vorba despre o reţea de reţele de socializare. În acest moment Mastodon are cam un milion de utilizatori activi lunar, din care jumătate de milion a venit în ziua când Elon Musk a cumpărat Twitter. Ce e diferit e că e în loc să postezi mesaje sau content la comun, pe un flux informaţional, ai un fel de sistem a la Reddit, în care alegi să fii parte din servere sau comunităţi, grupate după interese comune. Grupurile mai mici se pot modera mai bine singure.

O postare se numeşte un „toot”, ai buton edit, limite de 500 de caractere şi content warnings.

Download Mastodon – AndroidiOS

Etichete: , , , ,

Sursa: Pocketnow