Cartea de identitate electronică va sosi până la final de an 2023 gratuit, cu cip integrat

Scris de | 12 ianuarie, 2023
Cartea de identitate electronică va sosi până la final de an 2023 gratuit, cu cip integrat

De câţiva ani ni se promite că vom face trecerea la buletinele electronice, cu un program pilot demarat deja la Cluj-Napoca. Cartea de identitate de generaţie nouă va include un cip şi acum aflăm că va sosi până la final de an 2023 gratuit. Ce noutăţi aduc le aflaţi mai jos.

Există şi un termen limită pentru ca toată populaţia să facă trecerea la aceste documente, cel puţin dacă vrea să iasă din ţară. Începând din 2030, oricine vrea să folosească acest un buletin pentru a călători, trebuie să aibă noua versiune, cu cip. Proiectul a fost scos la dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor, iar acum urmează adoptarea sa de către Guvern.

O primă schimbare este că locul naştere şi domiciliul vor fi trecute exclusiv pe cip. Eliberarea acestui document costă 67 de lei, iar statul va suporta acest cost. Aflăm şi că românii nu vor mai trebui să prezinte certificate de stare civilă atunci când fac cererea pentru eliberare a noului document. Cărţile electronice se vor putea elibera opţional şi minorilor de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinţi.

Aflaţi şi că începând cu 1 ianuarie 2024 nu se vor mai emite cărţi de identitate în formatul actual. Obiectivul investiţiei de 200 de milioane de euro din PNRR este de a atinge 8.5 milioane de acte eliberate. O altă veste bună e că poţi schimba domiciliul online, fără a te mai prezenta la ghişeu.

 

Etichete: , , , ,