CNET a pus AI-ul să scrie articole în locul jurnaliştilor de 75 de ori din noiembrie până acum

Scris de | 12 ianuarie, 2023
CNET a pus AI-ul să scrie articole în locul jurnaliştilor de 75 de ori din noiembrie până acum

Ca jurnalist mă simt ameninţat de AI, mai ales când văd ce poate ChatGPT şi modul în care evoluează. Ei bine, deja se produc astfel de înlocuiri de personal, iar CNET a anunţat că a folosit un AI pentru a scrie articole financiare de 75 de ori din noiembrie până acum.

E vorba despre ramura CNET Money, care a apelat la un generator de text. Ultimul an a fost dominat de ideea de AI, de la Chat GPT, la VALL-E, BlenderBot 3 şi evoluţia lor rapidă. Pot genera text aproape de ceea ce poate şi un om, chiar dacă uneori sunt şi semne clare că e vorba despre un AI. Articolele publicate de CNET erau unele cu explicaţii financiare, iar seria a început în noiembrie 2022, sub numele de autor CNET Money Staff.

Dacă apăsai pe autor descopereai mărturisirea că „acest articol a fost generat folosind tehnologia de automatizare şi apoi editat şi trecut prin fact-checking de un editor din staff-ul nostru editorial”. În total site-ul tech a produs 73 de posturi de genul din noiembrie 2022 până cum. Unul dintre ele sună aşa „Should You Break an Early CD for a Better Rate?” sau „What Is Zelle and How Does It Work”.

Între timp CNET a început să mai scoată din articolele respctive de pe site, după ce această practică a fost semnalata online pe Twitter de către marketerul Gael Breton. Asssociated Press şi Washington Post au folosit de asemenea AI-ul pentru sarcini low level de copyrighting, dar nu subiecte majore. În acest moment toţi jurnaliştii ar trebui să se simtă ameninţaţi.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget