NASA şi Boeing dezvoltă avioane cu consum redus de carburant

Scris de | 20 ianuarie, 2023
NASA şi Boeing dezvoltă avioane cu consum redus de carburant

NASA a anunţat în această săptămână acordarea unui contract în valoare de 425 de milioane de dolari celor de la Boeing, pentru a crea aparate de zbor mai sustenabil. E vorba despre avioane cu consum redus de carburanţi.

Proiectul se numeşte Sustainable Flight Demonstrator şi face parte din planul administraţiei Biden de a reduce emisiile în sectorul aviaţiei. Boeing alături de NASA va construi, testa şi pilota o aeronavă demonstrativă la scară largă şi pentru a valida tehnologiile care duc la reducerea emisiilor. Suma mai sus menţionată va fi investită pe parcursul a 7 ani, iar Boeing şi partenerii săi vor pune la dispoziţie alte 725 de milioane de dolari.

Primul avion demonstrativ este cel „Transonic Truss-Braced Wing”, cu un singur culoar şi care reduce consumul şi emisiile cu până la 30%. Designul se schimbă radical faţă de cel clasic, iar aripile sunt mult mai lungi şi subţiri. Se vor ajuta de lonjeroane diagonale pentru stabilizare. Se lucrează şi la sisteme de propulsie de generaţie nouă. Testele vor fi finalizate până la început de ani 2030.

Trebuie spus şi că avioanele cu un singur culoare generează aproape jumătate dintre emisiile industriei aviatice la nivel global. Abia la mijlocul anilor 2030 vom vedea avioane comerciale complet noi şi cu emisii reduse de la Boeing.

Etichete: , , , ,

Sursa: NASA