REVIEW ViewSonic M1 Pro, proiector ușor și performant de luat la purtător

Scris de | 31 ianuarie, 2023
REVIEW ViewSonic M1 Pro, proiector ușor și performant de luat la purtător

Deși nu prea obișnuiesc să testez proiectoare, am zis că fac o concesie recent, atunci când pe adresa redacției a ajuns un nou model de la Viewsonic, și anume M1 Pro. Acesta e un device mic, cu baterie proprie, care nu trebuie să stea „legat” constant la priză, și care își face treaba cu brio, mai ales dacă ceea ce cauți e să ai parte de entertainment mai mult sau mai puțin instant, oriunde ai fi, chiar și în intimitatea propriei camere.

După părerea mea, atât cât mă duc și pe mine capul și experiența să îmi dau cu părerea aici pe connect.ro, proiectoarele se împart în două categorii care au, la rândul lor, mai multe subcategorii. M1 Pro se încadrează în cea a proiectoarelor portabile, pentru divertisment „la cheie” pe care să îl iei cu tine atunci când pleci în vreo vacanță, să îl pui afară, în curte, dacă stai la casă, sau chiar și pe laterala blocului, atunci când încingi o „ieșeală” cu băieții. Practicitatea sa este greu de contestat.

Ca să nu mai spun de grătare la munte sau alte astfel de scenarii. Eu îl folosesc, spre exemplu, într-o cameră de dimensiuni medii spre mari, pe unul dintre pereții goi, pentru a face un soi de „movie corner”, un loc dedicat pentru Netflix, Disney Plus sau YouTube. Pentru că doar atât am reușit să instalez pe el, însă aici revenim mai încolo. Mai rămâne de aruncat în această ecuație doar niște popcorn și niște timp liber și rezultatul a fost complet pe placul meu. Dar să vedem și din punct de vedere tehnic cu ce se mănâncă „clientul” nostru de astăzi.

Conectivitate

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de proiectoare este capacitatea acestora de a fi versatile, adică depinde ce cabluri poți conecta și din câte surse. Chiar dacă nu avem aici și o conexiune pentru cablu TV, ne rămâne sfântul HDMI. Adică poți să legi orice laptop cu aplicație sau site TV pe el, și voila, ai scăpat de acest mic impediment. La fel de bine poți să îl conectezi la AirPlay-ul de care se bucură nativ, asta dacă ai un iPhone, iPad sau Mac, bineînțeles.

Pe laterala din stânga a device-ului, ca să facem o trece în revistă completă, avem parte de un panou care se deschide, care face parte din șasiu, iar în spatele acestuia regăsim portul de alimentare, cel HDMI de care spuneam mai sus, dar și un USB-C, un Audio Out și un USB-A, pentru a avea asigurat și accesul la un mediu de stocare extern de pe care să se facă redarea conținutului multimedia. Însă pe lângă toate aceste lucruri, eu am ales să folosesc M1 Pro ca pe un Smart TV ultraportabil.

Imagine & Software

M1 Pro vine din start capabil de o rezoluție Full-HD, și sincer nici nu a nevoie de mai mult de la un proiector. Atuurile sale sunt cu totul altele, iar în ceea ce privește imaginea este mai mult decât suficient ce oferă acest mic device. Asta pentru că nu ar trebui niciodată să îi ceri să se ridice la standardul unui TV, plus că poți mări bugetul dacă ai nevoie cu adevărat de ceva 4K.

Iarăși, unghiurile de vizionare sunt și ele foarte bune, iar M1 Pro este mai mult decât capabil să se adapteze oricărei încăperi, prin reglarea automată sau manuală a imaginii, de pe device, sau cu ajutorul telecomenzii. Indiferent de setup-ul pe care vrei să îl realizezi, proiectorul se va calibra în concordanță, iar imaginea va fi una cât se poate de bună. Software-ul este unul foarte ușor de folosit și nici măcar nu vei avea nevoie să îl conectezi la un laptop.

Netflix, YouTube și DisneyPlus sunt disponibile în magazinul de aplicații ViewSonic, din păcate nu și HBO Max, sau Spotify. Sincer, încă de la început am încercat să-i fac un upgrade de firmware, însă o eroare care rula în loop nu m-a lăsat să instalez pachetul descărcat cu ajutorul conexiunii Wi-Fi din dotare. A trebuit să recurg la un truc „manual” și să mă folosesc de un stick USB pentru a face upgrade-ul dorit. Însă pe cât de bine funcționează sistemul de operare, pe atât de dezamăgit am fost că nu am găsit și alte opțiuni în ceea ce privește aplicațiile. Bine, toată problema se rezolvă cu ajutorul unui laptop sau a unei conexiuni AirPlay.

Sunet

Iar în ceea ce privește sunetul, dacă alegi să nu conectezi M1 Pro la o sursă externă, precum un soundbar sau un sistem audio, boxa integrată își va face treaba foarte bine. Asta pentru că de acest aspect s-au ocupat cei de la Harman Kardon, unul dintre cei mai renumiți producători premium de pe segmentul audio. Sunetul este clar, cu înalte clare și joase puternice, și se aude așa cum trebuie chiar dacă ești în exteriorul locuinței sau în interiorul acesteia. De departe, sunetul este unul dintre punctele forte ale acestui videoproiector.

Ce mi-a mai plăcut la acest mic device este și faptul că este capabil să proiecteze oriunde imaginea, chiar și pe tavan, datorită standului său care îl rotește la 360 de grade pe aceeași axă. Iar diagonala „ecranului” este și ea variabilă, în funcție de mediul în care îl folosești și de depărtarea acestuia de suprafața de proiecție. M1 Pro poate ajunge până la o diagonală de 2,5 metri, având și opțiuni de 1,4 metri sau 1,9 metri, în funcție de preferințele tale.

Concluzia connect

ViewSonic M1 Pro este un proiector foarte bun, care vin la un preț corect pentru ceea ce oferă, adică aproximativ 2800 de lei. E capabil să ofere o imagine foarte bună la rezoluție Full-HD, culori cât se poate de corecte, funcționează și pe bază de baterie și este bun într-o sumedenie de scenarii de utilizare, indoor sau outdoor.

Per total, este o soluție bună pentru orice este pasionat de urmărit filme pe videoproiector și mai mult decât ideală pentru a-ți face propriul colțișor de hobby la tine acasă, cu un device care să necesite cât mai puține fire și un proces de setup extrem de simplu.

Etichete: , , , , ,