The cake is a lie, varianta 2023. Cum revitalizează RTX-ul joaca în Portal

The cake is a lie, varianta 2023. Cum revitalizează RTX-ul joaca în Portal

Scris de | 31 ianuarie, 2023

La aproximativ 15 ani distanță de lansarea sa oficială, Portal a primit o nouă viață, grație adiției unor noi tehnologii într-unul dintre cele mai bune jocuri de tip puzzle din istorie. Venit în 2007, odată cu The Orange Box, Portal aducea atunci un element nou și binevenit de întreaga comunitate a lumii gaming-ului, puzzle-urile bazate pe fizică, cu elementul SF al portalelor, care îți permitea să găsești noi metode de a rezolva probleme și de a ieși din situații aparent imposibile. A urmat un succesor primit la fel de bine, Portal 2, și apreciat unanim, însă apoi Portal a fost adăugat la lista de titluri care par să nu primească vreodată un al treilea joc, care mai este populată și de Half-Life și Left 4 Dead, francize la fel de populare ale celor de la Valve.

Așadar, dacă tot se pare că seria Portal este într-un soi de moarte clinică, încercăm „the next best thing”, care vine de la NVIDIA, și reprezintă o reeditare a primului joc, cu noi elemente vizuale, care îl fac demn de gaming-ul din 2023.

Anunțul sosirii lui Portal With RTX, așa cum a fost numit de NVIDIA, a fost făcut odată cu lansarea noilor plăci video din seria 4000, unde compania a dezvăluit RTX Remix, un nou modding tool construit cu ajutorul platformei Omniverse. Noul Portal nu este astfel un remake, ci mai degrabă un mod al vechiului joc, care include upgrade-uri vizuale pentru texturi, obiecte și, evident, ray-tracing-ul nostru cel de toate zilele.

E important de menționat faptul că Portal With RTX funcționează cel mai bine pe plăcile grafice din noua serie de la NVIDIA, și o să spun de la început că nu, nu merită să îți cumperi o nouă placă grafică doar pentru a juca un titlu vechi de 15 ani cu texturi updatate. Dar, dacă te interesează noua serie, este un atu în plus pe care îl vei avea, pentru că versiunea aceasta a jocului a fost concepută practic pentru a arăta capacitățile seriei 4000.

Asta se întâmplă datorită NVIDIA RTX Remix, care îți permite să upgradezi elementele grafice dintr-o scenă sau dintr-un mediu al unui joc vechi cu ajutorul machine learning-ului, aducându-le la un nivel similar cu ceea ce descoperim în jocurile din ziua de azi. Remix este o unealtă gândită special pentru jocurile 3D vechi, permițând inclusiv colaborarea mai multor utilizatori. Așa a luat naștere Portal With RTX, care este un fel de demo pentru ceea ce pot NVIDIA Remix și DLSS 3, noutățile cele mai importante ale NVIDIA.

În ceea ce privește DLSS 3, acesta adaugă Optical Multi-Frame Generation, o tehnică de creare a unor noi cadre, care nu compromite calitatea imaginilor. DLSS 3 este disponibil doar pe seria 4000 de plăci grafice, deci acesta este, cel puțin momentan, un atu pe care îl vei găsi numai aici. Diferența principală pe care o vei vedea va fi la numărul de frame-uri, evident: cu 4K nativ, vei avea cifre la jumătate din cele pe care le vei obține cu 4K upscaling-ul oferit de DLSS 3, care în cazul nostru, au ajuns pe la 95fps în Performance Mode, respectiv 60fps în Quality Mode. Ca și până acum, DLSS-ul vine ca o soluție perfectă de optimizare a jocului, care face toată experiența mai smooth și mult mai plăcută.

În ceea ce privește upgrade-ul vizual, nu prea ai cum să spui că nu este unul imens. Portal nu a arătat niciodată atât de bine (literalmente), iar felul în care fiecare textură din laborator pare că a fost integrată de la bun început în joc e admirabil. Odată ce încerci varianta nouă, cred că îți va fi aproape imposibil să te întorci la cea veche, jocul fiind pus într-o nouă lumină. Și că tot am menționat cuvântul „lumină”, merită să atrag atenția și asupra felului în care se reflectă aceasta din fiecare suprafață strălucitoare a camerelor, și felul în care sunt luminate elementele de pe cuburi sau alte componente ale puzzle-urilor, extraordinar de realist. Jocul este la fel de bun ca prima oară, cu dileme suficient de complicate ca să te pună să te gândești puțin și suficient de simple încât nu ar trebui să îți pierzi ore întregi într-o singură cameră, încercând să găsești metoda de ieșire. Însă upgrade-ul vizual este considerabil, și face Portal With RTX să arate ca un joc care a ieșit în 2022 sau 2023, reușind în acest sens să facă fix ceea ce și-a propus – să îmbunătățească un clasic.

Poți juca Portal With RTX gratuit, dacă deții jocul original pe Steam, fiind disponibil ca DLC pentru acesta. De asemenea, colegul meu Claudiu, a testat Witcher 3 pe placa grafică RTX 4080, într-un material pe care îl poți citi aici.

Etichete: , , , , , , , , ,