Android 14 Developer Preview 1 a sosit; Ce aduce nou?

Scris de | 10 februarie, 2023
Android 14 Developer Preview 1 a sosit; Ce aduce nou?

Android 14 ar trebui să debuteze la toamnă în versiunea finală şi să primească un demo la Google I/O 2023 în luna mai. Google tocmai a lansat primul Developer Preview pentru Android 14, care dezvăluie o parte din noutăţile ce se vor regăsi în versiunea finală.

Se pare că noul design de logo e inspirat de emblemele NASA de pe costumele astronauţilor. Android 14 se va axa pe optimizarea proceselor din fundal, pentru a se asigura că există un consum optim de resurse şi o viaţă îmbunătăţită a bateriei. Noul OS pare a se adapta şi la pliabile şi tablete, având ferestre mai versatile şi redimensionabile. Android 12 continuă munca din Android 12L şi Android 13 pentru suportul pentru tablete şi pliabile.

Pune accent şi pe securitate sporită, blocând instalarea din surse third party pentru aplicaţii Android pe terminale mai vechi şi variante mai vechi de OS. Android 14 nu îţi mai permite să instalezi aplicaţii cu versiune targetSdkVesion mai jos decât nivelul 23, adică Android 6. Mai sunt şi alte lucruri sub capotă pe care le înţeleg mai bine dezvoltatorii: runtime receivers, încărcare dinamică de cod read-only, manager de credenţiale şi suport Passkey.

Se umblă şi la accesibilitate, iar cei cu probleme cu ochii vor putea da scalarea fonturilor de sistem la 200%, faţă de 130% cât e acum. OS-ul va aplica o scalare specifică pentru sub-meniurile mai mici şi textul aferent. Developer Preview 2 vine în martie, iar apoi avem o versiune nouă în fiecare lună. Actualul Preview se poate instal pe seria Pixel 7, Pixel 6 şi Pixel 5, dar şi Pixel 4a 5G.

Etichete: , , , ,

Sursa: GSMArena