Huawei FreeBuds 5i – Greu să nu fii mulțumit (REVIEW)

Huawei FreeBuds 5i – Greu să nu fii mulțumit (REVIEW)

Scris de | 3 martie, 2023

Relația mea cu Huawei și căștile pe care le scot este una foarte interesantă, pentru că, deși am testat cu siguranță căști mult mai bune de-a lungul anilor, m-am regăsit de multe ori pe stradă, în perioadele în care nu testam vreo pereche nouă de căști (care sunt din ce în ce mai rare totuși în ultima perioadă), cu o pereche de FreeBuds în urechi. Că era vorba de FreeBuds 3, FreeBuds Pro 2 sau FreeBuds 4i, cumva căștile acestea își făceau loc în buzunarul meu, pentru drumurile zilnice, de foarte multe ori. Așa că atunci când au venit la teste FreeBuds 5i, nu aveam cum să nu fiu interesat de cea mai nouă ofertă a companiei din Shenzhen în segmentul de căști true wireless accesibile.

Design

Huawei FreeBuds 5i sunt un nou concurent în competiția „ce pereche de căști arată mai mult ca un ou”, însă nu pot prinde nici măcar un loc pe podium pentru că partea din spate este plată, nu bombată, ca la Oppo Enco X2, de exemplu, pe care le-am testat recent. Lăsând gluma la o parte însă, mărturisesc că îmi place mult design-ul pe care îl adoptă FreeBuds 5i, mai ales varianta de culoare pe care am primit-o eu, care se numește Isle Blue și este un albastru pastelat, cu mici puncte pe carcasă. 

În cutie vei mai descoperi un cablu de încărcare și vârfuri de schimb pentru căști, iar logo-ul HUAWEI tronează atât pe carcasă, cât și individual, pe fiecare cască. Sunt foarte ușoare și au un aspect mat, care nu reține deloc amprente, deși se simte puțin ciudat în mână, ca o hârtie. 

Mai sunt două variante de culoare disponibile, clasicele alb și negru, însă cred că aceasta albastră este cam cea mai bună iterație a lui FreeBuds 5i, din punct de vedere estetic. Culoarea e superbă, atât pe carcasă, cât și pe căști, și mi se pare că reușesc să iasă în evidență ușor, lucru destul de greu pentru un device atât de mic.

Aplicație

FreeBuds 5i funcționează prin aplicația AI Life, care le recunoaște imediat ce le conectezi la telefon. AI Life are un meniu simplu și ușor de utilizat, cam tot ce e mai important în materie de setări fiind modificat rapid, cu doar una sau două apăsări. Aici vezi statusul bateriei, atât pentru carcasă, cât și individual pentru fiecare dintre cele două earbuds-uri, poți activa modul Dual Connect (sau dezactiva, dacă vrei, pentru că este activat by default), care îți permite să te conectezi la încă un device, și ai și meniul de control al volumului de noise cancelling. 

De asemenea, poți selecta dacă vrei să fie prioritizată calitatea sunetului sau preferi o conexiune mai stabilă, lucru pe care ai putea să îl faci probabil în locuri cu multe interferențe. Eu tind să selectez tot timpul opțiunea care oferă sunetul mai bun însă, și cam așa a fost și aici. Nu ai un EQ, deci nu prea ai opțiuni de a te juca cu sunetul, în afară de două preset-uri care îți oferă un boost de bass sau de treble, accentuând astfel joasele sau înaltele.

Tot din AI Life te poți juca cu gesturile și să schimbi ceea ce face fiecare. Eu le-am preferat în forma deja prezentă, astfel: poți folosi swipe-ul pentru a ajusta volumul (în sus – mai tare, în jos – mai încet, evident), lucru care funcționează foarte bine. Press & hold, adică o apăsare lungă, îți permite să schimbi modul căștilor rapid, de la noise cancelling, la awareness sau cel de bază, fără vreuna din acest funcții activată, iar double tap-ul funcționează ca play/pauză. Posibilitatea de a trece la următoarea melodie, sau la cea anterioară nu sunt atribuit inițial niciunui gest, dar le poți adăuga tu, pentru că gesturile funcționează pe ambele căști, și încă destul de bine, suprafața pe care le poți face fiind destul de mare și ușor de atins.

Mai ai câteva mici funcții pe care le poți accesa în zona de Settings, cum ar fi Smart wear detection, pe care o găsești pe mai toate căștile true wireless în ziua de azi, și care îți pornește și oprește automat muzica atunci când detectează că ai pus sau ai scos căștile din urechi. De asemenea, mai există și o funcție de Low audio latency, care vine automat dezactivată pentru a preveni problemele audio în zone foarte „aglomerate” de device-uri, cum ar fi aeroporturile.

Noise cancelling și awareness

Huawei reușește să rămână constantă în ceea ce privește noise cancelling-ul, acesta fiind în continuare unul excelent. Nu îmi amintesc să fi testat vreo pereche de căști de la ei care să mă facă să mă plâng la acest capitol. Nu, nu este cel mai bun din industrie, și pe FreeBuds 5i nici nu ar trebui să fie, dacă mă întrebi pe mine, ținând cont că vorbim de o pereche de căști ce costă puțin peste 400 de lei, însă este mai mult decât satisfăcător în mai toate scenariile de utilizare. Ba chiar aș zice că ai putea fi mulțumit de ele și în avion. 

Anularea zgomotului funcționează pe 3 niveluri: Cozy, General și Ultra. Cozy e pentru utilizarea la tine acasă, aș zice, sau în locuri unde nivelul de zgomot e destul de mic. General e potrivit pentru locuri precum o cafenea sau biroul de la muncă, ceva mai zgomotoase, iar Ultra este adresat locurilor unde zgomotul e mult și constant – aeroporturi, metrou etc. Toate cele 3 își fac treaba destul de bine în zonele în care ar trebui să le folosești, iar la Ultra am recurs chiar mai des decât m-aș fi așteptat, pentru că reușește să te izoleze excelent de lumea exterioară. 

Awareness-ul funcționează cam în aceiași parametri pe care îi știi deja, dacă ai mai folosit căști true wireless. Adică e util până pe la 50% din volum, și după deja nu prea mai are sens să îl folosești, pentru că tot o să arunci un „ă?” către oamenii cu care vorbești, fiindcă nu o să înțelegi tot. Merge bine însă la volum mai redus, și poți purta o conversație scurtă cu o persoană, deși personal tot prefer să îmi dau jos căștile din urechi atunci când mi se adresează cineva.

Sunet

În fine, capitolul cel mai important, sunetul. Aici, Huawei are o bilă albă din start, pentru că aceste căști oferă codec LDAC, având astfel o certificare Hi-Res, oficial. E un lucru remarcabil pentru o pereche de căști care costă sub 100 de euro, și poate fi un mare avantaj, deși vedem din ce în ce mai multe astfel de device-uri accesibile care se folosesc de tehnologia asta. 

E ciudat, pentru că nu pot spune că Huawei FreeBuds 5i strălucesc la vreun capitol în ceea ce privește sunetul, dar tot îmi place mult rezultatul final care iese din driverele de 10mm ale acestor earbuds-uri albastre. E un sunet destul de corect, bine echilibrat pentru urechile mele, cu bass puternic, dar care nu îți rupe urechea și nu se simte ca fiind prea mult, medii excelente și înalte bune, care nu se sparg. „The Best Part of Life” de la SAINt JHN e una din melodiile la care am tot revenit în ultima perioadă, și se aude excelent pe FreeBuds 5i.

Spațialitatea e acceptabilă, însă sunetul instrumentelor mi se pare că se cam amestecă puțin uneori, acesta fiind cam singurul capitol la care mi se pare că ar mai avea de lucrat cei de la Huawei. Bine, nici nu vreau să caut nod în papură, sincer, ar fi fost de neînțeles să fie totul bun sau foarte bun pe FreeBuds 5i, pentru că altfel nu mai aveai de ce să te uiți la o pereche de FreeBuds Pro 2, care sunt în continuare varianta de top a celor de la Huawei.

Un cuvânt și despre baterie, ca la final de review. Aceasta ar trebui să reziste timp de 28 de ore, cu tot cu încărcările din carcasă, și se încarcă foarte repede.

Concluzia connect

Huawei FreeBuds 5i reușesc să facă fix ceea ce își propun: să fie un competitor serios într-o zonă de preț accesibilă pentru căștile true wireless. Ele costă 399 de lei, la momentul scrierii review-ului nostru, la eMAG, și pentru prețul acesta, mi se par un pachet aproape complet, cu un design frumos, un sunet foarte bun și funcții utile și bine integrate.

Plusuri

  • Sunet echilibrat.
  • Noise cancelling bun.
  • Design.
  • Raportul calitate-preț.

Minusuri

  • Spațialitatea.

Etichete: , , , , , ,